Wpis z mikrobloga

@Marek_Tempe: gdybyś był Hubertem Urbańskim, a ja uczestnikiem programu Milionerzy i właśnie odpowiadałbym na pytanie za milion, odpowiedziałbym, że tak było taniej.
  • Odpowiedz
@atteint: A to jest mit Kolego, badania mówią cos innego. :)

Jedne z najbardziej rzetelnych i kompleksowych badań na ten temat przeprowadzili ekonomiści z Stockholm School of Economics, New York University oraz University of Zurich („Long-Run Effects of Lottery Wealth on Psychological Well-Being”).
Zwycięzcy nie tylko nie przejadali majątku w 5 lat, ale po 10–20 latach od wygranej wciąż byli znacząco bogatsi od osób, które nie wygrały
  • Odpowiedz
@Marek_Tempe: a co mówią? bo tę informację sprzedano mi gdzieś w internecie wyrażoną w procentach, co najmniej jakby ktoś to wyliczył. xD

gdzie konkretnie mi ją sprzedano, nie mam pojęcia.
  • Odpowiedz
Jedne z najbardziej rzetelnych i kompleksowych badań na ten temat przeprowadzili ekonomiści z Stockholm School of Economics, New York University oraz University of Zurich („Long-Run Effects of Lottery Wealth on Psychological Well-Being”).

Zwycięzcy nie tylko nie przejadali majątku w 5 lat, ale po 10–20 latach od wygranej wciąż byli znacząco bogatsi od osób, które nie wygrały

@Marek_Tempe: nie mogę uwierzyć, że ktoś w internecie mnie okłamał. co za ludzie.
  • Odpowiedz
@atteint: Oczywiście, w dodatku przypisywane im skądinąd ludzkie cechy rzadko mają odzwierciedlenie w faktach, są raczej projekcją małpich umysłów. "Człowiek czlowiekowi wilkiem" xDD Wilki są lojalne, dzielą się jedzeniem, opiekują się chorymi i rannymi osobnikami. Ale pewne powiedzenia tak się zakorzeniły, że nie da się ich już odkręcić.
  • Odpowiedz
@Marek_Tempe: jak się zdaje ignorancja względem własnego wnętrza ma bezpośrednie przełożenie na ignorancję wobec świata. czego człowiek nie chce widzieć w sobie samym, będzie widział w innych.

• Odpowiedz
szczególnie ludzkiemu ego. xD

@atteint: Świadomość na ludzkim poziomie nie jest potrzebna życiu kompletnie do niczego, to ślepa ścieżka ewolucji. A tak z lekkim odlotem to czasem odnoszę wrażenie, że umysł to taka próżność wszechświata aby samemu się podziwiać. :)
  • Odpowiedz
Świadomość na ludzkim poziomie nie jest potrzebna życiu kompletnie do niczego, to ślepa ścieżka ewolucji.

@Marek_Tempe: ego to w ogóle jakaś całkiem niedawna naleciałość jest. przynajmniej tak słyszałem w internecie. xD
czasem się zastanawiam, choć nic ciekawego nie wymyślam, jak wyglądało ludzkie postrzeganie świata i generalnie procesy myślowe zanim ego wyewoluowało, bo przykładowo słyszałem też na czyimś tam wykładzie, że jego początki miały schizofrenię przypominać. i tak se teraz myślę, że dziś
  • Odpowiedz
jak wyglądało ludzkie postrzeganie świata

@atteint: Wieczne teraz, brak egzystencjalnego lęku, miągwienia, i masz racje z tym podobienstwem do schizofrenii - koncepcja umysłu dwukomoroweg Jaynesa. Ego jest produktem życia społecznego i języka który jest do tego niezbędny. Zycie bez ego, coś pięknego :)

lubię tę myśl bardzo, choć zahacza o zbędny optymizm. xD

Czy ja wiem czy optymizm:), takie podejście wymaga przyznania wszechświatowi łatki sadystycznego narcyza a to raczej smutne:)
  • Odpowiedz
takie podejście wymaga przyznania wszechświatowi łatki sadystycznego narcyza a to raczej smutne:)

@Marek_Tempe: podobno gdy Śiwa zniszczy już świat swoim tańcem, zdejmie maskę, pod którą będzie Brahman, a ten w szoku się obudzi, kończąc sen istnienia, do czasu, aż znów pójdzie spać.

każdą krzywdę robi sam sobie. żadna nie jest na prawdę. podobno.
  • Odpowiedz