Wpis z mikrobloga

✨️ Czy 800+ to wsparcie dla klasy średniej?
Czy 800+ jest faktycznie dla klasy średniej?
Załóżmy wykształcone małżeństwo z dobrym zawodem w mieście wojewódzkim, gdzie mąż zarabia razem z premiami 16500 brutto, tak samo żona. W drugim progu podatkowym potrąca im się 800zł miesięcznie. Czyli mając dwójkę dzieci - otrzymują 800zł miesięcznie które... zabrało im się w grabieżnym progu podatkowym xD
To tak ma wyglądać 800+? Gdzie zabiorą im kasę a następnie odzyskają, bo mają dzieci? Dlatego ludzie się budzą i wiedzą, że nie opłaca się wspierać tego programu dziećmi - nic dziwnego, że ludzie się zorientowali o co chodzi i celowo nie chcą mieć dzieci co widać w top artykułach na Wykopie gdy jest świętowanie z powodu coraz to niższej demografii.

#rodzina #800plus #800minus #zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie bardzo rozumiem Twój punkt widzenia. Celem programu 800+ wg polityków populistycznych jest zwiększenie dzietności, a PRAWDZIWYM celem tego programu jest zmniejszenie ubóstwa wśród rodzin z dziećmi, ale by ten program był tani w utrzymaniu to nie robi się wielkich sprawdzeń kim są rodzice, ile zarabiają itp itd tylko każdy to ma dzieci i złoży wniosek dostanie kasę.

Za dużo populistów słuchasz i potem piszesz głupoty w internecie.

PS:
  • Odpowiedz
Załóżmy wykształcone małżeństwo z dobrym zawodem w mieście wojewódzkim, gdzie mąż zarabia razem z premiami 16500 brutto, tak samo żona. W drugim progu podatkowym potrąca im się 800zł miesięcznie.

To tak ma wyglądać 800+? Gdzie zabiorą im kasę a następnie odzyskają, bo mają dzieci?

@mirko_anonim: jak zarabiają razem ~33k brutto i już mają dzieci, to nie są ani celem zwiększenia dzietności ani populizmu rozdawniczego ¯\(ツ)/¯
Dyskutujemy zatem o czymś, co
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
twórczy-badacz-93: @Kitku_Karola:

nie bardzo rozumiem Twój punkt widzenia.

Chodzi o to, że zabierają klasy średniej z racji wejścia w drugi próg podatkowy pieniądze. I potem je odzyskują, bo mają dziecko. Przed 2018 tego nie było, bo wtedy drugi próg podatkowy był dla naprawdę elit, teraz jest dla co najmniej dla co dziesiątego Polaka. Tyle, że wtedy nie trzeba było martwić się o wysokie zarobki, ponieważ politycy nikomu nie zabierali
  • Odpowiedz
właśnie przez takie myślenie rząd steruje deb... to znaczy ludźmi. Problem jest w tym, że te 800zł dostaniesz jak będziesz miał dziecko. A dziecka się za darmo nie utrzyma. No ale lepiej, że dostajesz 800zł bo masz dziecko, niż mieliby zabrać?

@mirko_anonim: chodzi o to ze te 800zl i tak ci zabiora czy tego chcesz czy nie. Jak ktos ma dziecko to dostaje zwrot podatku. Co ty bys chcial zeby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: problemem jest zatem nie 800+ tylko fakt że drugi próg podatkowy nie rośnie tak szybko jak rośnie inflacja przez co ludzie nie jakoś super zamożni już są w drugim progu.

Jak ja byłam dzieckiem to mało było programów socjalnych i jak się klepało biedę to te programy więcej kosztowały by po urzędach je załatwiać niż to co się otrzymało ostatecznie. Może jakby wtedy było można wnioski online składać a
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
twórczy-badacz-93: @mielonkazdzika:

chodzi o to ze te 800zl i tak ci zabiora czy tego chcesz czy nie. Jak ktos ma dziecko to dostaje zwrot podatku. Co ty bys chcial zeby rzad ci placil za wychowanie dziecka?

Oni mi 800+ nie zabiorą. Zabiorą mi jedynie większe zarobki w drugim progu podatkowym. Gdybym zarabiał tyle analogicznie do 2017 roku - tak by mi ich
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wg mnie fakt że nie mam dzieci i płacę podatki jest dość normalny i nie widzę w tym problemu. Osobiście uważam że powinniśmy mieć więcej progów podatkowych np. 5 a nie tylko 2. Jednak to że jak ktoś ma dzieci dostaje część zwrotu podatków jest wg mnie uczciwe, bo robi przyszłych obywateli i korzysta z wielu usług z których ktoś bezdzietny w ogóle nie korzysta i przez to część
  • Odpowiedz