Chłop jako scrum master zarobił 9 milionów. Kilka kontraktów na raz, prawie jak lekarz, bo wystarczy wejść na 2-3 spotkania w tygodniu. A wy co, dalej klepiecie CRUDy w Javie za 10k na rękę?
@niedorzecznybubr jak to? Skąd kasa na życie? Ja jak nie pracowałem jakiś czas to bałem się żeby tylko do szpitala nie trafic bo nie płaciłem wtedy NFZu xD
@niedorzecznybubr: już abstrahując od tego gościa ale dla mnie dalej niepojęte jest że w czasach eldorado płacili po 20-30k komuś na stanowisku scrum master które nie ma praktycznie żadnej wartości dla zespołu xD
które nie ma praktycznie żadnej wartości dla zespołu xD
@some_ONE: czasami bym powiedział, że nawet negatywną xD. Bo zespół scrumowy w którym pracowałem paradoksalnie był ociężały i pełen biurokracji, a gdzie indziej ze zwykłym kanban boardem i spotkaniami raz/dwa na tydzień wszystko szło sprawnie xD
@some_ONE: scrum mastera często wrzuca sie do zespołu zeby zwiekszyc marże. Klient płaci za każdą osobę w zespole, bez znaczenia czy to senior, junior czy scrum master. Przynajmniej w software houseach tak to działało
Taki SMik jescze pcha temat „self organized” etc. ( ͡°͜ʖ͡°) i jego robota sprowadza się do bycia supervisorem.
@szefczyk: taki to pożyje, supervising przez 8h dziennie, bez jakiejkolwiek odpowiedzialności, nie musi się nikomu tłumaczyć co robił wczoraj i co będzie robił dzisiaj, a realnie roboty ma na 4h, tylko że 4h tygodniowo xD
@some_ONE: to jest właśnie sedno - dobra kasę dostają za zupełny brak odpowiedzialności. A potem się dziwią że degradacja skilla że nie ma dobrych specjalistów. Po co masz się starać? By 3 takich oszołomów jechało ci na plecach? XD
@szefczyk: pojedyncze oferty pewnie jeszcze wiszą, nie chodzi mi o to ze w gdzieś tam ktoś jeszcze nie wykmnil że ten bullshit job można wyyebać, tylko że w wielu firmach zdali sobie sprawę, że SM jest do zaorania w pierwszej kolejności więc taki Codon milioner nawet jakby chciał znaleźć 2-3 kontrakty teraz to prawdopodobnie nie będzie w stanie
#programista15k #programowanie #pracait
źródło: obraz
Pobierz@niedorzecznybubr: bo ja na przykład nie, bo mnie zwolnili
@some_ONE: czasami bym powiedział, że nawet negatywną xD. Bo zespół scrumowy w którym pracowałem paradoksalnie był ociężały i pełen biurokracji, a gdzie indziej ze zwykłym kanban boardem i spotkaniami raz/dwa na tydzień wszystko szło sprawnie xD
@szefczyk: taki to pożyje, supervising przez 8h dziennie, bez jakiejkolwiek odpowiedzialności, nie musi się nikomu tłumaczyć co robił wczoraj i co będzie robił dzisiaj, a realnie roboty ma na 4h, tylko że 4h tygodniowo xD
https://nofluffjobs.com/pl/job/scrum-master-link-group-remote-9
Przecież to jak napluć na mordę techniczym, co ja gadam - nasrać im do ryja