Aktywne Wpisy

ChlopoRobotnik2137 +185
I cyk, udało się dojść do Kennedy Meadows, oznacza to, że to już koniec pustyni i zaraz zaczną się góry Sierra . Wreszcie dostałem paczkę z butami i udało się je wymienić na nowe ( dzięki Mirkowi który polecił Saucony, chociaż to się okaże jak się sprawdzi). Zakupiłem też mini kolce na góry oraz obowiązkową beczkę na żarcie w rejonie niedźwiedzi . Ostatniej nocy udało się przypadkiem zobaczyć skorpiona, ale po tym
źródło: IMG_4262
Pobierz

Waga zmierzona i wychodzi , że ubyło 11,55 kg chłopa od 5 maja kiedy było ważone wcześniej . Coraz @mniejmniejest
Kto wie, może i bym wygrał #igrzyskabebzonow , gdyby mnie nie wyrzucili
#zlomkiemprzezswiat
Kto wie, może i bym wygrał #igrzyskabebzonow , gdyby mnie nie wyrzucili
#zlomkiemprzezswiat
źródło: image_picker_62D348C6-D9B7-4BAB-9804-A03809F62AE9-9674-00000A002BD6593A
Pobierz

Jakim cudem w Polsce jest niby mała inflacja? Od lat kupuje podobne produkty a mam wrażene że ceny co pół roku większe.
Pomijam na razie absurdalne już ceny: gastronomii, usług remontowych, paliwa, fryzjera, ubrań, medyczno-dentystyczne, itd.
Jakieś zwykłe produkty ze spożywczaka kosztują jakieś miliony. Warzywa/owoce są drogie, soki, czipsy, żele do mycia, dezodoranty, ryby, czekolada, chemia do domu, chleb, pasta do zębów, szampon. Jak ktoś nie je codziennie ziemniaków, ryżu, jasnego makaronu i parówek popijając wodą to na prawdę sporo kasy idzie na takie zakupy.
#polska #inflacja #gospodarka #pieniadze
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Moja teoria jest taka, że stało się to co miało się stać. Dumpingowymi cenami wytępiono lokalnych producentów sensownej jakościowo żywności, a w zamian dostajemy paszę.
U mnie jeszcze 2-3 lata temu było np. kilka tradycyjnych piekarni (70 lat tradycji itp.). Chleb kosztował tyle, ile powinien kosztować prawdziwy chleb, ale niestety fajnob0latzwo wolało niemieckie/portugalskie markety i już nie ma tych piekarni. A jest
Kwestia metodyki liczenia gdzie w koszyku inflacyjnym nie ma stałych produktów. A jak są np. ceny energii można to zamaskować dopłatami dla konsumentów.
Czyli przykładowo: w koszyku inflacyjnym dotychczasowo dominowała wołowina 50 zł/kg. Kurczak był tani 20 zł/kg więc mało kto go kupował bo społeczeństwo bogate (hipotetyczne założenie).
Ceny obu produktów przez wzrost kosztów produkcji wzrosły o 100%. Kurczak 40 zł/kg, wołowina 100 zł/kg.
Cena