Wpis z mikrobloga

Regularnie mam takie rozkminy od wielu lat z pewnymi wyrzutami sumienia jak mało rzeczy byłbym w stanie zrobić od zera. Z drugiej strony zawsze można byłoby rozpocząć rewolucję parową, a resztę opisać koncepcyjnie, żeby nie walczyć z tym samotnie. Ale to też zależy od czasów, do jakich mielibyśmy się przenieść
  • Odpowiedz
@Townsend: Jest wiele rzeczy, które sa dla nas oczywiste, a kiedyś były kompletnie nieznane. Chociażby zasady higieny, sposoby rozprzestrzeniania chorób, geografia świata, pismo czy zasady działania druku.
To już wystarczyłoby do kompletnej zmiany historii świata.
  • Odpowiedz
@enforcer: Postęp zawsze napędzały najwybitniejsze jednostki, nawet jak wiem jak w teori powstaje energia elektryczna, to w życiu od zera nie stworzył bym najprostszej prądnicy, jak z resztą 99,9% społeczeństwa.
  • Odpowiedz
nawet jak wiem jak w teori powstaje energia elektryczna, to w życiu od zera nie stworzył bym najprostszej prądnicy,

@straszny_cham: najprostsza byś może i stworzył, ale potrzeba jeszcze odbiornika
  • Odpowiedz
@codziennaKasia większość ludzi nawet nie wie czy w gniazdku ma prąd stały czy zmienny, albo zapytaj czy ich czy to troll ze może być prąd zmienny, a popalisz im styki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@codziennaKasia: To akurat proste. Palimy drewnem aby zagotować wodę z której powstaje para i kręci łopatką. Albo wydobywamy czarne kamienie spod ziemi, które palimy w wielkim piecu by zagotować wodę z której powstanie para do kręcenia łopatką. Potrafimy również wydobywać trujące powietrze spod ziemi albo czarną wodę, które się dobrze palą, dzięki czemu możemy gotować wodę z której para kręci łopatką. Albo stawiamy wielkie lustra które odbijają promienie słońca do
  • Odpowiedz
Chociażby zasady higieny, sposoby rozprzestrzeniania chorób,

@Serniczek_Szatana: powodzenia ( ͡º ͜ʖ͡º)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

Lekarzom nie podobały się zalecane przez Semmelweisa metody odkażania rąk, a szczególnie jego stwierdzenie, że przenosicielami gorączki połogowej kobiet są lekarze i studenci, którzy bezpośrednio po sekcji zwłok kobiet na nią zmarłych, nie myjąc rąk, przechodzą do odbierania porodów. W 1858 r. na wielkim kongresie ginekologii w Paryżu przewodniczący M. Dubois zdyskredytował prace
  • Odpowiedz
@enforcer: @Townsend Kiedyś natrafiłem na listę technologii, których stworzenie od zera jest stosunkowo proste, a które zrobiłyby z człowieka w przeszłości nowego Archimedesa albo Leonarda da Vinci. Obejmowała min. podstawowe antybiotyki, szczepionki, niewielkie elektrownie, a nawet proste radio. Wszystko do realizacji przy materiałach dostępnych 500-1000-2000 lat temu.
  • Odpowiedz
@Serniczek_Szatana:

Chociażby zasady higieny, sposoby rozprzestrzeniania chorób, geografia świata, pismo czy zasady działania druku.

Powodzenia życzę w przetłumaczeniu takich kwestii tępemu motłochowi. Przez tysiące lat mądre głowy nie były w stanie i trzeba było wymyślić religię, by ludzie dbali jako tako o dietę(post, ramadan, koszerne jedzenie itd.), czy higienę, wymyślono nawet religijny rytuał z odcinaniem napletka, bo koczownicze ludy brudasów nie myły fiutów i wdawały się im zakażenia xD
Z
  • Odpowiedz