Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do posta:
https://wykop.pl/wpis/86292053/trzeci-syn-dwanascie-kilo-pdk-tydzien-temu-zawital

Top komentarz jest o tym, że Chińska dotowana motoryzacja wykańcza naszą (z czym się oczywiście zgadzam) ale naszły mnie takie myśli:

1. W kontekście beki z nowej BMKI z tym dużym grillem i dziwnymi światłami, że kto to kupi itd. No kto? Chińczycy właśnie, bo to auto było produkowane pod export na Chiny. W takim razie dlaczego oczekuje się ode mnie jako konsumenta tego, że kupię auto z EU za kupę szmalu skoro to auto nawet nie było nawet projektowane z myślą o mnie? Producent ma mnie w dupie a ja mam go wspierać, bo mi tak wypada? Można powiedzieć, że było projektowane z myślą o mnie w tym kontekście żeby dać mi jako Europejczykowi pracę a wygląd auta to rzecz drugorzędna niby no ale...

2. Czemu my nie możemy dotować swojej motoryzacji tak jak oni to robią? Wydam kupę szmalu na Volkswagena i nawet nie będę z tego zakupu zadowolony ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#motoryzacja #samochody #byd #gospodarka #chiny #europa
@Krzewiciel_prawdy +135
Trzeci Syn (dwanaście kilo #pdk) tydzień temu zawitał (powodzenia ze zmieszczeniem Rodziny w Yarisie), więc na nową drogę życia nowe wozidło. Idealnie się złożyło, termin odbioru był na czerwiec.

Super samochód. Foczka U DM-i Design.
Nic więcej nie trzeba (do przeciętnej, polskiej jazdy 6, czy 10 tysięcy
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kreeker: Chinczycy dotują swoją ekspansję na takiej samej zasadzie, jak ich niemiecka konkurencja. Chiny nie wymyśliły nic nowego, dołączyli do gry stworzonej przez do niedawna europejsko-amerykański oligopol.
  • Odpowiedz
@kimunyest95:

Chinczycy dotują swoją ekspansję na takiej samej zasadzie, jak ich niemiecka konkurencja

No nie. Na takiej samej zasadzie, jak chinczycy jest tylko polskie górnictwo
  • Odpowiedz