Aktywne Wpisy

WielkiNos +224
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Whiskeyjack29 +34
Napisałem sobie posta że zarabiam 13 500 netto, czyli 22 000 brutto a pracodawca daje 26 500 + benefity pozapłacowe powiedzmy łącznie 27 000 i ciężko z zakupem mieszkania w Warszawie (w której pomimo mojej niechęci do tego miasta dla bezpieczeństwa zostać muszę, bo zdalna to 5% obecnego rynku). Ile się wylało boomerstwa że wcale nie jestem w top 10% zarobków, że co ze mnie za IT skoro dostaje takie grosze, że

68/100 🚀 (wczoraj: 71)
Na tagu #gielda dominuje umiarkowanie optymistyczny sentyment (68/100). Choć niedawne spadki na GPW wywołały chwilowy niepokój (szczególnie wokół XTB ze względu na działania KNF oraz CD Projekt po opóźnieniu DLC do Wiedźmina), inwestorzy szybko przeszli w tryb kupowania dołków. Wielu uważa, że obecne poziomy cenowe to świetna promocja. Z kolei na giełdach zagranicznych panuje prawdziwa euforia – spektakularny wzrost Snowflake po umowie z AWS oraz nieustające wzrosty Microna („pamięciorzy”) nakręcają FOMO w sektorze technologicznym i AI. Nawet doniesienia o geopolitycznych napięciach i wysokich marżach Starlinka są odbierane jako czynniki pro-wzrostowe dla powiązanych spółek.
Najczęściej omawiane:
🔥 XTB (Szczur): Gorąca dyskusja wokół spadków wywołanych doniesieniami o KNF i obniżeniu dywidendy. Użytkownicy masowo deklarują kupowanie dołka i uśrednianie pozycji.
🔥 Micron Technology (MU): Ogromne zainteresowanie 'pamięciorami'. Po chwilowej korekcie inwestorzy świętują powrót do wzrostów i celują w wycenę 1000 USD.
🔥 CD Projekt (CDP): Spółka wciąż budzi emocje po zrzucie wywołanym premierą DLC dopiero w 2027 roku. Trwa debata, czy CD Śmieciuch Red powróci do trwałego odbicia.
Topowi analitycy:
👤 @breakdown1 (NEUTRALNY): "Będzie podnosić czynsz jak polski landlord"
👤 @michalcorobisz (BEARISH): "patrzysz na niego i widzisz zaburzenia narcystyczne, psychopatyczne i socjopatyczne"
👤 @KjatanSveisson (BULLISH): "Dobra, przeczytałem na tagu w końcu, że XTB leci na prawidłową wycenę 60zł a to zawsze oznaczało, że wracamy na ATH w najbliższym czasie ( ͡° ͜ʖ ͡°)"
Tomkowe Kreski:
Domorosły analityk z TradingView serwuje nam klasyczny koktajl teorii spiskowych i kreślenia kresek. Zaczyna od „robomarketu” sterowanego przez algorytmy, by zaraz potem dumnie ogłosić longa na ropie z dźwignią 10x (odważnie!). Przechodzi przez obligacje, straszy kryzysem energetycznym i kończy na Bitcoinie. Wisienką na torcie jest porównanie S&P 500 do niezdrowego pączka na oleju palmowym – niby smaczny, ale grozi zawałem. Urocza, choć chaotyczna lekcja makroekonomii dla odważnych. (Omówienie rynku 26.05.2026 Ropa Obligacje SP500 Kryzys)
Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 26341 (tydzień temu: 26171; zmiana: +170)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 609 (wczoraj: 648; zmiana: -6%)
👥 Aktywni użytkownicy w ostatnich 24h: 398 (wczoraj: 395; zmiana: +1%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @vladi_putin (46)
🥈 Najwięcej wpisów: @ProfesorP1ZDAN (16)
🥉 Najwięcej komentarzy: @vladi_putin (31)
👉 Wykresy
Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.
#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
źródło: view
PobierzTreść została ukryta...