Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 08.05.2026, 21:00

82/100 🔥 (wczoraj: 77)

Na tagu panuje schizofreniczna atmosfera – z jednej strony absolutna euforia na „pamięciorzach” (Micron, Sandisk) i spółkach AI, z drugiej rozpacz „Męczenników Dino”. Inwestorzy świętują pompę na Intelu (umowa z Apple) i Nasdaq, otwarcie kpiąc z bezpiecznych strategii czy dywersyfikacji. Popularne jest podejście „full doomer”: lepiej zaryzykować wszystko w półprzewodniki, niż gnić w obligacjach. Dino zaliczyło bolesny „zjazd z dwójką z przodu”, co wywołało falę memów o kołchozie i złośliwych kasjerkach. Szczur (XTB) tradycyjnie jest miejscem, gdzie ulica traci na CFD, ale dziś uwaga skupiona jest na rajdzie spółek technologicznych z USA, który użytkownicy określają jako „pociąg do gwiazd”. Panuje przekonanie, że „odpowiedzialność polega na trafieniu w pompę”, a wskaźniki fundamentalne przestały mieć znaczenie w obliczu algorytmicznych rajdów.

Najczęściej omawiane:
🔥 Micron (Pamięciorze): Ekstremalna euforia i rajdy rzędu 35% w kilka dni pod sektor AI.
🔥 Dino: Potężne spadki („kod 2 z przodu”), masowe narzekanie akcjonariuszy i kpiące komentarze o kołchozie.
🔥 Intel: Silne wzrosty wywołane informacją o umowie z Apple na produkcję procesorów.

Topowi analitycy:
👤 @Wincyjpracydoobra (BULLISH): "wsiąść do pociągu pamięciowego
Nie dbać o dołek
Nie dbać o P/E
Z kutangiem w ręku
Wykres zielony
Patrzeć jak Buffett zostajee w tyyleee"

👤 @KjatanSveisson (NEUTRALNY): "Uczyłem się obserwując tag, przepalając kasę na CFD i tak dalej. Sam się uczyłem.I na tym polega cała różnica. Nie potrzebuję youtuberka naganiacza. Do wszystkiego doszedłem sam i dzięki temu żyje."
👤 @aett (BEARISH): "z takich anegdotek to moje wejście na #gielda 3 miechy temu było spowodowane Dino i w------m tam 90% portfela

kupiłem po 38, sprzedałem po 40 bo mnie w-------o że tak wolno rośnie xD"

Tomkowe Kreski:
Autor z uroczym pesymizmem ogłasza S&P 500 szaleństwem, a giełdę – kasynem gorszym niż w 1929 roku. Z lekką kpiną z rynkowych „naganiaczy”, sam jednak szuka ratunku w mądrościach z Twittera i obligacjach TIPS. Żongluje wycenami ropy i polityką Norges Banku, jakby faktycznie wierzył, że w tym „domu wariatów” da się jeszcze coś zaplanować. Kibicujemy tej ucieczce przed inflacją, bo choć autor nieco wybrzydza, to w tym rynkowym cyrku przynajmniej stara się nie być klaunem. (Omówienie rynku 07.05.2026 TIPS SP500 Ropa Inflacja)

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 25821 (tydzień temu: 25679; zmiana: +142)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 440 (wczoraj: 375; zmiana: +17%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @perfumowyswir (22)
🥈 Najwięcej wpisów: @Zebrzysta_Zebra (10)
🥉 Najwięcej komentarzy: @perfumowyswir (16)

👉 Wykresy

Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: https://buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 08.05.2026, 21:00

82/100 🔥 ...

źródło: view

Pobierz
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 08.05.2026, 21:00

82/100 🔥 ...
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach