Na tagu panuje schizofreniczna atmosfera – z jednej strony absolutna euforia na „pamięciorzach” (Micron, Sandisk) i spółkach AI, z drugiej rozpacz „Męczenników Dino”. Inwestorzy świętują pompę na Intelu (umowa z Apple) i Nasdaq, otwarcie kpiąc z bezpiecznych strategii czy dywersyfikacji. Popularne jest podejście „full doomer”: lepiej zaryzykować wszystko w półprzewodniki, niż gnić w obligacjach. Dino zaliczyło bolesny „zjazd z dwójką z przodu”, co wywołało falę memów o kołchozie i złośliwych kasjerkach. Szczur (XTB) tradycyjnie jest miejscem, gdzie ulica traci na CFD, ale dziś uwaga skupiona jest na rajdzie spółek technologicznych z USA, który użytkownicy określają jako „pociąg do gwiazd”. Panuje przekonanie, że „odpowiedzialność polega na trafieniu w pompę”, a wskaźniki fundamentalne przestały mieć znaczenie w obliczu algorytmicznych rajdów.
Najczęściej omawiane: 🔥 Micron (Pamięciorze): Ekstremalna euforia i rajdy rzędu 35% w kilka dni pod sektor AI. 🔥 Dino: Potężne spadki („kod 2 z przodu”), masowe narzekanie akcjonariuszy i kpiące komentarze o kołchozie. 🔥 Intel: Silne wzrosty wywołane informacją o umowie z Apple na produkcję procesorów.
kupiłem po 38, sprzedałem po 40 bo mnie w-------o że tak wolno rośnie xD"
Tomkowe Kreski: Autor z uroczym pesymizmem ogłasza S&P 500 szaleństwem, a giełdę – kasynem gorszym niż w 1929 roku. Z lekką kpiną z rynkowych „naganiaczy”, sam jednak szuka ratunku w mądrościach z Twittera i obligacjach TIPS. Żongluje wycenami ropy i polityką Norges Banku, jakby faktycznie wierzył, że w tym „domu wariatów” da się jeszcze coś zaplanować. Kibicujemy tej ucieczce przed inflacją, bo choć autor nieco wybrzydza, to w tym rynkowym cyrku przynajmniej stara się nie być klaunem. (Omówienie rynku 07.05.2026 TIPS SP500 Ropa Inflacja)
Zaplusuj ten komentarz jeżeli chcesz być wołany do przyszłych wpisów. Jeżeli nie chcesz już być wołany, dodaj komentarz o treści: "@KrachSmieciuchIndex: nie wołaj".
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
82/100 🔥 (wczoraj: 77)
Na tagu panuje schizofreniczna atmosfera – z jednej strony absolutna euforia na „pamięciorzach” (Micron, Sandisk) i spółkach AI, z drugiej rozpacz „Męczenników Dino”. Inwestorzy świętują pompę na Intelu (umowa z Apple) i Nasdaq, otwarcie kpiąc z bezpiecznych strategii czy dywersyfikacji. Popularne jest podejście „full doomer”: lepiej zaryzykować wszystko w półprzewodniki, niż gnić w obligacjach. Dino zaliczyło bolesny „zjazd z dwójką z przodu”, co wywołało falę memów o kołchozie i złośliwych kasjerkach. Szczur (XTB) tradycyjnie jest miejscem, gdzie ulica traci na CFD, ale dziś uwaga skupiona jest na rajdzie spółek technologicznych z USA, który użytkownicy określają jako „pociąg do gwiazd”. Panuje przekonanie, że „odpowiedzialność polega na trafieniu w pompę”, a wskaźniki fundamentalne przestały mieć znaczenie w obliczu algorytmicznych rajdów.
Najczęściej omawiane:
🔥 Micron (Pamięciorze): Ekstremalna euforia i rajdy rzędu 35% w kilka dni pod sektor AI.
🔥 Dino: Potężne spadki („kod 2 z przodu”), masowe narzekanie akcjonariuszy i kpiące komentarze o kołchozie.
🔥 Intel: Silne wzrosty wywołane informacją o umowie z Apple na produkcję procesorów.
Topowi analitycy:
👤 @Wincyjpracydoobra (BULLISH): "wsiąść do pociągu pamięciowego
Nie dbać o dołek
Nie dbać o P/E
Z kutangiem w ręku
Wykres zielony
Patrzeć jak Buffett zostajee w tyyleee"
👤 @KjatanSveisson (NEUTRALNY): "Uczyłem się obserwując tag, przepalając kasę na CFD i tak dalej. Sam się uczyłem.I na tym polega cała różnica. Nie potrzebuję youtuberka naganiacza. Do wszystkiego doszedłem sam i dzięki temu żyje."
👤 @aett (BEARISH): "z takich anegdotek to moje wejście na #gielda 3 miechy temu było spowodowane Dino i w------m tam 90% portfela
kupiłem po 38, sprzedałem po 40 bo mnie w-------o że tak wolno rośnie xD"
Tomkowe Kreski:
Autor z uroczym pesymizmem ogłasza S&P 500 szaleństwem, a giełdę – kasynem gorszym niż w 1929 roku. Z lekką kpiną z rynkowych „naganiaczy”, sam jednak szuka ratunku w mądrościach z Twittera i obligacjach TIPS. Żongluje wycenami ropy i polityką Norges Banku, jakby faktycznie wierzył, że w tym „domu wariatów” da się jeszcze coś zaplanować. Kibicujemy tej ucieczce przed inflacją, bo choć autor nieco wybrzydza, to w tym rynkowym cyrku przynajmniej stara się nie być klaunem. (Omówienie rynku 07.05.2026 TIPS SP500 Ropa Inflacja)
Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 25821 (tydzień temu: 25679; zmiana: +142)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 440 (wczoraj: 375; zmiana: +17%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @perfumowyswir (22)
🥈 Najwięcej wpisów: @Zebrzysta_Zebra (10)
🥉 Najwięcej komentarzy: @perfumowyswir (16)
👉 Wykresy
Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: https://buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.
#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
źródło: view
PobierzTreść została ukryta...