Wpis z mikrobloga

Pojawiła się antypetycja w odpowiedzi na moją petycję „Stop Egzorcyzmom”. Finansowani przez Kreml fundamentaliści napisali list skierowany do wszystkich partii politycznych w Sejmie domagając się odrzucenia moich postulatów. Twierdzą, że próbuję „podważyć praktykę religijną milionów obywateli”.

Wątpię, żeby miliony obywateli naprawdę było zaznajomionych z tym, co się dzieje w piwnicach polskich kościołów pod pozorem modlitwy (znęcanie się nad chorymi i bezbronnymi). Staram się to zmienić i nagłaśniam osiągnięcia naszych duchownych w walce z szatanem.

Argumentacja z listu w dużej mierze opiera się na artykule z PCh24, na który szczegółowo już tutaj odpowiadałem. Poniżej tylko pokrótce odniosę się do wymienionych punktów (patrz screen w komentarzu):

ad 1
Egzorcyzmy w Polsce są odprawiane nad osobami chorymi psychicznie i somatyczne. Rytuały są prowadzone nie tylko bez opinii psychiatrycznej, ale czasami nawet wbrew niej. W tym nad osobami z niepełnosprawnością intelektualną.

ad 2
Egzorcyści nie są kontrolowani. Odpowiedzialni w Kościele katolickim nie potrafią nawet przedstawić precyzyjnej liczby duchownych, których dopuścili do tej posługi.

ad 3
Kościół katolicki akceptuje bezprawne (z punktu widzenia świeckiego prawa) unieruchamianie penitentów. Egzorcyści jawnie twierdzą, że swoimi działaniami poniżają diabła w osobie opętanej.

ad 4
Przemocy należy przeciwdziałać niezależnie od przynależności konfesyjnej. Rozumiem różnice w doktrynie między protestantami a katolikami. Jednocześnie praktyka w charyzmatycznych grupach w Kościele katolickim często jest bardziej zielonoświątkowa niż katolicka.

#egzorcyzmypolskie #polityka #4konserwy #neuropa
pkostowski - Pojawiła się antypetycja w odpowiedzi na moją petycję „Stop Egzorcyzmom”...

źródło: egzorcyzmy_to_posucha_1

Pobierz
  • 98
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hrjk: akurat zjawisko egzorcyzmów istnieje i tak samo zauważa sie skuteczność egzorcyzmów. Poczytaj sobie cos z psychiatrii na ten temat. Oczywiscie nauka nie wypowiada sie tutaj na temat źródła, ale uznaje za chorobę i akceptuje zjawisko. Bardzo sami osuchiatrzy w takich przypadkach zwracają sie o pomoc do egzorcysta. Z tym ze właśnie sam egzorcyzm odprawiany zgodnie z rytuałem nie wygląda tak jao na filmach bo to po prostu recytowanie modlitw
  • Odpowiedz
@pkostowski: ale zdajesz sobie sprawę, ze tutaj racja jest po środku? Ty spotykasz sie z szara strefa egzorcyzmów i patologicznymi przypadkami nadużyc. Rytuał egzorcyzmu i procedury akurat sa ściśle określone wiec jesli jakis ksiadz inaczej postępuje to nie jest wina egzorcyzmów per se. Inna sprawa to sposób i skala kontroli.
  • Odpowiedz
  • 34
masz twarde dowody na to, że jest tak ja mówisz czy nie? Bo jeśli tak to masz podstawy na zawiadomienie prokuratury, a nie pisanie petycji

@Prawdziwy_Oponiarz: Ostatnia sprawa (przedstawiona w reportażu TVP - link poniżej) została zgłoszona do prokuratury. W tym tygodniu są przesłuchiwani pierwsi świadkowie. Petycja dotyczy rozwiązań systemowych.
pkostowski - >masz twarde dowody na to, że jest tak ja mówisz czy nie? Bo jeśli tak t...
  • Odpowiedz
  • 76
zauważa sie skuteczność egzorcyzmów

@Lotarientroll: Zauważa się w gazetkach parafialnych. Mylisz pojęcie transu rozumianego jako rodzaj dysocjacji z teologicznym opętaniem. Nieporozumienie wynika ze zbieżności słów w tłumaczeniu. Nie oznacza to, że współczesna psychiatria przyjmuje średniowieczne instrumentarium - jak chcieliby zaburzeni duchowni, żeby sobie na legalu pomacać nieprzytomne nastolatki.
  • Odpowiedz
  • 414
akurat zjawisko egzorcyzmów istnieje i tak samo zauważa sie skuteczność egzorcyzmów.

@Lotarientroll: xD nie ma żadnych złych duchów, opętania, egzorcyzmów i innych pierdół tego typu, jakim cudem ludzie w 2026 roku wierzą w coś takiego to jest dla mnie niezrozumiałe. Są choroby psychiczne i tyle.
"Skuteczność" egzorcyzmów jest na tym samym poziomie co horoskopy i rzucanie zaklęć z Harrego Pottera.
Krs90 - >akurat zjawisko egzorcyzmów istnieje i tak samo zauważa sie skuteczność egzo...

źródło: obraz_2026-05-07_075303117

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 66
ja słyszałem historię, że w czasie recytowania modlitw drobnej nastolatki kilku chłopu nie mogło utrzymać tyle siły miała, że sznury rwała

@elgebar: Opowieści egzorcystów o tym, jak są zajebiści nie oznacza, że faktycznie są zajebiści. Relacja o tym, że ktokolwiek próbuje innego człowieka bezprawnie pozbawić wolności powinna powodować reakcję organów ścigania. Niestety tak się nie dzieje, ponieważ przestępcy ukrywają swoje działania pod pozorem praktyk religijnych.
  • Odpowiedz
  • 66
@Lotarientroll: prosze o źródła tych rewelacji. Tylko z jakiegos naukowego pisma albo jakiejs pracy naukowej (z psychiatrii, a nie teologii).

I z XXI wieku.
  • Odpowiedz
@pkostowski:

Kreml fundamentaliści napisali list skierowany do wszystkich partii politycznych w Sejmie domagając się odrzucenia moich postulatów. Twierdzą, że próbuję „podważyć praktykę religijną milionów obywateli”.

Ateistyczny kraj który zwalczał przez lata religie mówi o podważaniu praktyk religijnych XDDD
Idź się leczyć do Choroszczy przygłupie z IQ 40
  • Odpowiedz
@pkostowski: pamiętam jak za dzieciaka opowiadano mi, jakie egzorcyzmy są straszne i czasami trzeba stułą osobę "przywiązywać" (ujęte było to w słowa, że przywiązane sznurem do krzesła sznur ten zrywały, ale przewiązane tylko stuła nie mogły jej rozerwać). Kolega pytał się czy można przyjść zobaczyć jak to wygląda, ale było przestrzegane, że jak przyjdzie i nie będzie w stanie łaski uświęcającej to demon może wyjść z tamtej osoby i w
  • Odpowiedz