Wpis z mikrobloga

✨️ Częste różnice w wycenach mieszkań - co warto wiedzieć?
Mirki, jestem w trakcie procesu zakupu mieszkania z rynku wtornego, i w jednym z wnioskow ktore zlozylem z doradca do PKO BP, Rzeczoznawca wycenil mieszkanie na okolo 15-20 tysiecy mniej niz cena ktora uzgodnilem ze sprzedajaca, w zwiazku z czym bede musial pokryc roznice w kwotach z wlasnych srodkow (z tego co mi mowil Doradca to 15k pln). Zaczalem sie zastanawiac jak czesto takie sytuacje wystepuja, i troche tez zaczalem sie martwic ze moze rzeczywiscie przeplacam. Tak czy siak przezyje doplate roznicy, ale chyba nie zasne jesli sie nie dowiem czy takie sytuacje wystepuja dosc czesto, szczegolnie z taka roznica (jakies 2,5% kwoty transakcyjnej) i dlatego mam takie pytania:
- czy czesto takie sytuacje wystepuja, ze rzeczoznawca wycenia mieszkanie nizej niz kwota sprzedazy?
- dobrze rozumiem, ze przy pozytywnie rozpatrzonym wniosku dostane wglad do operatu szacunkowego gdzie bedzie wyjasnione dlaczego wlasnie taka a nie inna wycena?

Troche sie martwie ze moze cos przeoczylem przy ogledzinach mieszkania, ale z drugiej strony jesli roznica to 15-20K to nie powinno to byc jakies ogromne przeoczenie...

#wycenanieruchomosci #kredythipoteczny #nieruchomosci #kredyt #mieszkanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: raczej rzadko. Mój rzeczoznawca to podobno jebnal że mieszkanie jest warte więcej xd. Ja nie miałem wglądu w operat, info dostałem od właściciela mieszkania do którego przyszedł rzeczoznawca z banku z którego brałem kredyt
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: powiedz gdzie i ile metrow i jaki standard wykonczenia i jaka cena - to powiemy Ci ile przeplaciles.
Ale serio jezeli rzeczoznawca ktory jest w interesie bankow/dopiecia tranzakcji itd juz wycenil na mniej to imo mozesz przeplacic nawet 50-100k i to nie są jaja, pamietaj ze nieruchomosci maja od 2024 i beda mialy trend spadkowy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tak się może zdarzyć i jest to naturalne. Przede wszystkim rzeczoznawca majątkowy wycenia tylko i wyłącznie nieruchomość w oparciu o inne ceny transakcyjne. Po drugie nie bierze się pod uwagę ruchomości które czasem są składnikiem transakcji jak wyposażenie. Generalnie wyposażenie i standard nie mają praktycznie żadnego wpływu na wycenę nieruchomości i jej wartość ale na cenę transakcji konkretnej mogą mieć znaczące. Oczywiście jeśli standard jest na serio high end
  • Odpowiedz