Wpis z mikrobloga

@placebo_: @Esior Ale powiedzmy sobie szczerze, po prostu nie zauważył, bo co go jakiś stojący typ obchodzi.

Jest nagranie, gdzie na placu zabaw w Chinach dziecko poraziła latarnia. Też sobie stoi i nikt nie reaguje, bo tego nie widać.
  • Odpowiedz
@Nemayu: nie bo nie widać tylko tam do niedawna było prawo, że jak dotkniesz kogoś kto potrzebuje pomocy, to potem będziesz mu płacił odszkodowanie
  • Odpowiedz
Jest nagranie, gdzie na placu zabaw w Chinach dziecko poraziła latarnia. Też sobie stoi i nikt nie reaguje

@Nemayu: k---a nigdy nie zapomnę nagrania z basenu w Chinach, jak dziecko się topi 20cm od faceta, on stoi i nic nie robi. Nie poda ręki, nie wyciągnie tylko się patrzy. Nagranie z 10 minut, na koniec wyciąga dzieciaka za nogę jak już się nie rusza ( ͡° ʖ̯ ͡
  • Odpowiedz
@assninja: tylko to jest tak że jak źle udzielisz pomocy komuś to będziesz odpowiadać za jego śmierć i płacić jego rodzinie Jeśli przeżyje jako kaleka płacisz mu rentę. Dlatego w Chinach jak kogoś potrącisz to lepiej przejechać jeszcze raz i go dobić - mniejszy przypał niż rentę mu opłacać całe życie.
  • Odpowiedz
@Adolf_HODLer: znaczy tak było przez wiele lat, i pewnie wielu ludzi tak nadal myśli, ale tak już nie ma

Zastanawiam się tylko czy to obrzydliwy system w którym żyją ci ludzie sprawił że są.. tacy?
Nie wyobrażam sobie nie pomóc dzieciakowi. I u nas ludzie potrafią psa czy kurę ratować z kanału, a tam koleś nie złapie za rękę umierającego dziecka :/
  • Odpowiedz
@assninja: tam ludzie tez potrafia ratowac kure z kanału i u nas tez sa ludzie co by nie pomogli. ogarnij sie typie, jak czytam takie posty to xd szlachecka polska..
  • Odpowiedz
@Adolf_HODLer: K---a to po pierwsze miejska legenda i pewne luki prawne które zostały zmienione. Jednak będzie p---------e do końca internetu. Teraz Chińczyk nie odpowiada prawnie za udzielenie pomocy(nawet nieudolne) co więcej za brak udzielenia pomocy są wysokie kary.
Tak samo o Polsce można powiedzieć, że w Polsce to można kogoś zabić i dostać zawiasy tylko trzeba użyć samochodu.
  • Odpowiedz
@assninja: nie byłem jeszcze w Chinach dłużej niż kilkugodzinny stopover na lotnisku więc się nie wypowiem. @Pompejusz takl, prawdopodnobnie prawo się już zmieniło, co jest naturalne że naprawiono coś oczywiście złego i teraz jest lepiej. Mój błąd że napisałem w czasie teraźniejszym, co nie zmienia faktu że takie akcje miały miejsce.
Pojadę tam pognić niedługo kilka miesięcy, przyzwoite noclegi poniżej 200zł + michy po dychę/dwie mnie kuszą. Wie ktoś
  • Odpowiedz
@assninja: xd no wiadomo, widac ze najdalej byles w pcimiu dolnym w swoim lambo i iq150

a tak serioto przynajmniej wiemy ze mamy do czynienia z polakiem patriota co mysli ze polsa jest na zachodzie; ktory na pewno nie jest prawnikiem ani lekarzem, bo mialby do czynienia z takim elementem.
  • Odpowiedz