Wpis z mikrobloga

@dobry-informatyg: bo najmniej prawdopodobne w tej historii jest to, że jakaś firma chciała tylko 10k. Cokolwiek taka apka by nie miała robić to Claude może się tym zająć łącznie z tworzeniem kont, apka mobilna, podłączeniem płatności czy jakichś czytników rfid
  • Odpowiedz
@TomSz:

Cokolwiek taka apka by nie miała robić to Claude może się tym zająć łącznie z podłączeniem płatności czy jakichś czytników rfid

tak i kod jest gotowy do wjazdu na proda, oczywiście, szczególnie kiedy prompta pisała osoba nietechniczna. Wygeneruj kod i bzikaj
  • Odpowiedz
@TomSz: istnieje dużo prawdopodobieństwo, że kod który będzie pisany przez osobę techniczną, będzie lepszy od wygenerowanego przez AI, na podstawie prompta, który taka osoba napisała, gdyż taka osoba nie zna całego kontekstu, edge casów i funkcjonalności, które powinno wziąć się pod uwagę, ale co ja tam wiem. Jestem tylko zwykłym programistą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@dobry-informatyg: pisalem z 10 razy o tym na wykopie ale robiłem ziomkowi review takiej apki napisanej przez osobę nietechniczną, ot chcieli zrobić MVP. Zacznę od tego ze aplikacja wyglądała giga dobrze - to trzeba przyznać. Ale backendowo - pole hasło na UI walidacja na ilość znaków. Przez api ktore jest niezabezpieczone? Przeszło kilkadziesiąt tysięcy znaków. Żeby było śmieszniej te hasło wraca w responsie do klienta. Samo api - zero autoryzacji.
  • Odpowiedz
Przeszło kilkadziesiąt tysięcy znaków. Żeby było śmieszniej te hasło wraca w responsie do klienta. Samo api - zero autoryzacji. W postanie mogłem querować dane innych użytkowników gdzie z ui nie miałem tam wjazdu. W uri api ID bylo liczbą wiec przeiterowanie tego - zaden problem. I najśmieszniejsze było to ze działała edycja z postmana - bez żadnego tokena czy czegokolwiek xD kazdy mógł zmieniać wszystko z jakiegos klienta api. Dalej mi sie
  • Odpowiedz
@tubkas12: no tak i taki jest problem z vibe coderami - nie wiesz czego nie wiesz. Juniorzy z AI to tez dramat, dostaliśmy takiego do projektu za darmo. Ma zrobic basic auth a w kodzie do review bez cienia żenady wrzuca mi zmienne o nazwie client secret, client id, scope itp xd
  • Odpowiedz
no tak i taki jest problem z vibe coderami - nie wiesz czego nie wiesz.

@szmichal: dokładnie. jeszcze jakiś czas temu uważałem że vibowanie to nie jest skill - nie miałem racji. próg wejścia jest niski bo nawet nie musisz znać szczegółów ale musisz znać podstawy z bezpieczeństwa, architektury, deploymentu i tak dalej. Agent jest leniwy jak skorwysyn, przykład - raz claudowi napisałem, że kod ma używać zmiennych środowiskowych to
  • Odpowiedz
@kab_anos: ta, widać że masz pojęcie o czym piszesz. Najwięcej do powiedzenia o apkach z ai mają ci, którzy nie wiedzą co właściwie się wygenerowało, ale działa. Nigdzie również nie napisałem, że nie można wygenerować kompletnej, prostej aplikacji. Pisałem o problemie osoby nietechnicznej, jej braku świadomości i chyba wyraziłem się jasno
  • Odpowiedz
@XeNinja: Zawsze śmieszy jak ktoś kto w tym nie robi, nie używa na codzień coś w końcu zrobi, a potem pieje z zachwytu. Dając przy tym do porównania jakieś wyceny na poziomie 10k. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@XeNinja: Ten sam vibe co z ławka w parku za 10k - w tej kwocie masz deva + wdrożenie / support / doku etc etc - potem będzie wyciek peselów i komu dowalić karę? cloude? XD
  • Odpowiedz