Aktywne Wpisy

cheture +14
jakie macie plany na piątek wieczur
lyncz +81
TL;DR:
Pamiętacie moją nówkę sztukę Konę, która zdechła po 700 km, a krakowskie ASO potrzebowało 2 tygodni na ściągnięcie akumulatora? Dziś rano zadzwonili: "Naprawione, można odbierać!". Urwałem się z roboty, przedzierałem przez zakorkowany Kraków ponad godzinę. Odbieram auto, wyjeżdżam za bramę serwisu i... na deskę wjeżdża czerwona ikona braku ładowania xD. Wrócili do punktu wyjścia. Rzuciłem im kluczykami na blat, zrównałem ich procedury z ziemią i zostawiłem tam ten złom.
Wersja dla koneserów korpo-absurdu:
Mirki,
Pamiętacie moją nówkę sztukę Konę, która zdechła po 700 km, a krakowskie ASO potrzebowało 2 tygodni na ściągnięcie akumulatora? Dziś rano zadzwonili: "Naprawione, można odbierać!". Urwałem się z roboty, przedzierałem przez zakorkowany Kraków ponad godzinę. Odbieram auto, wyjeżdżam za bramę serwisu i... na deskę wjeżdża czerwona ikona braku ładowania xD. Wrócili do punktu wyjścia. Rzuciłem im kluczykami na blat, zrównałem ich procedury z ziemią i zostawiłem tam ten złom.
Wersja dla koneserów korpo-absurdu:
Mirki,

#prawo #prawopracy #pytanie #pytaniedoeksperta
Hej, bardzo proszę o pomoc.
Przekopałam cały internet i nie wiem kto tu ma rację.
Jakiś czas temu złożyłam wypowiedzenie za porozumieniem stron do 13 marca. Pracodawca zgodził się i mam u siebie podpisany dokument. Hr stwierdził, że mam do odbioru 5 dni urlopu - 2 dni wykorzystałam już w styczniu. Aktualnie po trochu odbieram te dni. Do 10 marca jestem w pracy. Dzisiaj hr się obudził i chce bym napisała nowe wypowiedzenie z terminem 19 marca bo okazało się że miałam zarezerwowane 4 dni urlopu na czerwiec i sierpień. Anulowali ten urlop, wiadomo że go nie wykorzystam, ale wpadł on w pulę i hr chce bym wykorzystała ten urlop do 19 marca. 16 marca zaczynam nową pracę, nie chcę tego odbierać i mieć potem mniej wolnych dni u nowego pracodawcy.
Czy ktoś wie kto tu ma rację? Czy system kadrowy jest zgodny z prawem? Czy tylko zarezerwowany na lato urlop którego nie wykorzystam może stać się zaległym urlopem, który muszę zużyć przed odejściem?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Niech płacą ekwiwalent i nie stękają
Rację masz Ty. Skoro obydwie strony złożyły podpisy na dokumencie o rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron z datą 13 marca, data ta jest wiążąca. Pracodawca (HR) nie może jednostronnie cofnąć tej decyzji, ani tym bardziej zmusić Cię do złożenia "nowego wypowiedzenia" z datą 19 marca.
Czy system kadrowy i działanie HR są zgodne z prawem?
Samo zachowanie systemu kadrowego –