Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy z urlopem w pracy – kto ma rację?
#prawo #prawopracy #pytanie #pytaniedoeksperta
Hej, bardzo proszę o pomoc.
Przekopałam cały internet i nie wiem kto tu ma rację.
Jakiś czas temu złożyłam wypowiedzenie za porozumieniem stron do 13 marca. Pracodawca zgodził się i mam u siebie podpisany dokument. Hr stwierdził, że mam do odbioru 5 dni urlopu - 2 dni wykorzystałam już w styczniu. Aktualnie po trochu odbieram te dni. Do 10 marca jestem w pracy. Dzisiaj hr się obudził i chce bym napisała nowe wypowiedzenie z terminem 19 marca bo okazało się że miałam zarezerwowane 4 dni urlopu na czerwiec i sierpień. Anulowali ten urlop, wiadomo że go nie wykorzystam, ale wpadł on w pulę i hr chce bym wykorzystała ten urlop do 19 marca. 16 marca zaczynam nową pracę, nie chcę tego odbierać i mieć potem mniej wolnych dni u nowego pracodawcy.
Czy ktoś wie kto tu ma rację? Czy system kadrowy jest zgodny z prawem? Czy tylko zarezerwowany na lato urlop którego nie wykorzystam może stać się zaległym urlopem, który muszę zużyć przed odejściem?
Z góry dziękuje za odpowiedzi

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ty masz racje, niech palą wroty. Z jakiej racji ty masz ponosić odpowiedzialność za to że ktoś nie zauważył twojego urlopu po końcu umowy?
Niech płacą ekwiwalent i nie stękają
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Przecież nie możesz wykorzystać urlopu "awansem" za Czerwiec i Sierpień. W zasadzie to masz tyle urlopu ile ci się należy za okres przepracowany od początku roku do końca wypowiedzenia. Za przepracowane trzy miesiące należy ci się 3/12 wymiaru urlopu.
  • Odpowiedz
(prawda lub kłamie jak najęty) AI (z włączonym Łańcuchem Weryfikacji (CoVe) zmniejszającym % halucynacji-pisze tak:

Rację masz Ty. Skoro obydwie strony złożyły podpisy na dokumencie o rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron z datą 13 marca, data ta jest wiążąca. Pracodawca (HR) nie może jednostronnie cofnąć tej decyzji, ani tym bardziej zmusić Cię do złożenia "nowego wypowiedzenia" z datą 19 marca.
Czy system kadrowy i działanie HR są zgodne z prawem?
Samo zachowanie systemu kadrowego –
  • Odpowiedz