Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego OWU są tak skomplikowane?
Ubezpieczam dom. OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) mają 85 stron drobnym drukiem. Nie wiem kto taki świat stworzył, ale jest to dogłębnie chore, dysfunkcyjne i nienormalne. I jest coraz gorzej, gdyż bełkot urzędowo-prawny bije kolejne rekordy. Pomijam też kwestię wciskania wszędzie usług typu "wymiana źródła światła (żarówki) w oprawie oświetleniowej bez konieczności jej demontażu - raz w roku, nie dotyczy sytuacji wymienionych w par. 20, 24, 42 ust. 12, 14, 15 oraz wyłączeń w par. 9 i 21 ust. 6 i 9".
Będzie brzydko napisane, ale takie są następstwa tworzenia świata przez debili dla debili.
#anonimowemirkowyznania #ubezpieczenia #biurokracja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: zacznę od tego że nie wiem gdzie szukałeś, ale większość owu na dom to max 20 stron :)

A teraz mogę odpowiedzieć dlaczego owu są tak napisane a nie inaczej :)

@kacappylon 70% tych dziwnych zapisów w owu powstało tylko dlatego, że kiedyś ludzie masowo wykorzystywali brak takich zapisów do wyłudzania odszkodowania, no dobra może nie wyłudzania skoro nie było wyłączeń, ale do korzystania w opór z takich
  • Odpowiedz
jak były te pożary a LA, to też masa ludzi nie dostala odszkodowania mimo że płacili składki,

@adamsowaanon: Ale wiesz, że u nas jest coś takiego jak prawo budowlane które mówi że masz obowiązek np robić przeglądy budowlane? i większość firm wymaga takich przeglądów w razie pożaru, czyli jeśli np nie miałeś kominiarza albo elektryka (zgodnie z prawem budowlanym) to mogą odmówić lub obniżyć wysokość odszkodowania? Ubezpieczenie to nie jest jednostronna
  • Odpowiedz
Moim spaczonym i stronniczym zdaniem akurat OWU są u nas fantastycznie klarowne i według czytelnego schematu, przynajmniej w głównych towarzystwach. W dodatku u nas są robione tak, że bez dogłębnej znajomości systemu prawnego 90% przypadków jest jasne z samych warunków. Jedyne na co mogę narzekać to to, że TU nie dbają o czytelność wydruków aktualnie - uważają, że jak w PDF jest git to odbębnione.

Ale jeśli chodzi o poziom skomplikowania -
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @sayanek generali 85, ergo hestia 68. Warta 20, owszem, ale czcionka 4 czy 5. Normalną wyszłoby też z 60. Przynajmniej takie dokumenty dostałem od agenta.

Bronisz firm ubezpieczeniowych... pracownik pewnie albo agent. Jak się wprowadza durny produkt, żeby jakiś manager mógł się wykazać "innowacyjnością", to potem nie dziwota, że ktoś to wykorzystuje. Ale oczywiście to klient zawsze winny... skąd ja to znam. :) Ergo mylisz się. OWU
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @flayedon Ależ oczywiście. Jasno i przejżyście.

Pozostałe ograniczenia oraz wyłączenia odpowiedzialności

wskazane zostały w § 9; § 10 ust. 4; § 12 ust. 5–7; § 14; § 20; §
24; § 28; § 29 ust. 5; § 34; § 38; § 42; § 46; § 53 ust. 2–4; § 55 ust.
2–4; § 56 ust. 2, 3–5; § 57; § 59 ust. 3–4
  • Odpowiedz