✨️ Dlaczego OWU są tak skomplikowane?Ⓘ Ubezpieczam dom. OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) mają 85 stron drobnym drukiem. Nie wiem kto taki świat stworzył, ale jest to dogłębnie chore, dysfunkcyjne i nienormalne. I jest coraz gorzej, gdyż bełkot urzędowo-prawny bije kolejne rekordy. Pomijam też kwestię wciskania wszędzie usług typu "wymiana źródła światła (żarówki) w oprawie oświetleniowej bez konieczności jej demontażu - raz w roku, nie dotyczy sytuacji wymienionych w par. 20, 24, 42 ust. 12, 14, 15 oraz wyłączeń w par. 9 i 21 ust. 6 i 9". Będzie brzydko napisane, ale takie są następstwa tworzenia świata przez debili dla debili. #anonimowemirkowyznania #ubezpieczenia #biurokracja
@mirko_anonim: @kacappylon w USA jak były te pożary a LA, to też masa ludzi nie dostala odszkodowania mimo że płacili składki, Albo inni Mieli np drogo.wykonczone łazienki a dostali ochłapy na o-------l sie
@mirko_anonim: @kacappylon w USA jak były te pożary a LA, to też masa ludzi nie dostala odszkodowania mimo że płacili składki, Albo inni Mieli np drogo.wykonczone łazienki a dostali ochłapy na od*ierdol sie
@mirko_anonim: zacznę od tego że nie wiem gdzie szukałeś, ale większość owu na dom to max 20 stron :)
A teraz mogę odpowiedzieć dlaczego owu są tak napisane a nie inaczej :)
@kacappylon 70% tych dziwnych zapisów w owu powstało tylko dlatego, że kiedyś ludzie masowo wykorzystywali brak takich zapisów do wyłudzania odszkodowania, no dobra może nie wyłudzania skoro nie było wyłączeń, ale do korzystania w opór z takich
jak były te pożary a LA, to też masa ludzi nie dostala odszkodowania mimo że płacili składki,
@adamsowaanon: Ale wiesz, że u nas jest coś takiego jak prawo budowlane które mówi że masz obowiązek np robić przeglądy budowlane? i większość firm wymaga takich przeglądów w razie pożaru, czyli jeśli np nie miałeś kominiarza albo elektryka (zgodnie z prawem budowlanym) to mogą odmówić lub obniżyć wysokość odszkodowania? Ubezpieczenie to nie jest jednostronna
Moim spaczonym i stronniczym zdaniem akurat OWU są u nas fantastycznie klarowne i według czytelnego schematu, przynajmniej w głównych towarzystwach. W dodatku u nas są robione tak, że bez dogłębnej znajomości systemu prawnego 90% przypadków jest jasne z samych warunków. Jedyne na co mogę narzekać to to, że TU nie dbają o czytelność wydruków aktualnie - uważają, że jak w PDF jest git to odbębnione.
A pamiętacie jakie było oburzenie jak posłanka studziła pazerność lekarzy? A lekarze nigdzie nie wyjechali, u nas mają eldorado więc nie opłaca się pracować w jakiś tam Niemczech albo USA
Ubezpieczam dom. OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) mają 85 stron drobnym drukiem. Nie wiem kto taki świat stworzył, ale jest to dogłębnie chore, dysfunkcyjne i nienormalne. I jest coraz gorzej, gdyż bełkot urzędowo-prawny bije kolejne rekordy. Pomijam też kwestię wciskania wszędzie usług typu "wymiana źródła światła (żarówki) w oprawie oświetleniowej bez konieczności jej demontażu - raz w roku, nie dotyczy sytuacji wymienionych w par. 20, 24, 42 ust. 12, 14, 15 oraz wyłączeń w par. 9 i 21 ust. 6 i 9".
Będzie brzydko napisane, ale takie są następstwa tworzenia świata przez debili dla debili.
#anonimowemirkowyznania #ubezpieczenia #biurokracja
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Albo inni Mieli np drogo.wykonczone łazienki a dostali ochłapy na o-------l sie
Albo inni Mieli np drogo.wykonczone łazienki a dostali ochłapy na od*ierdol sie
A teraz mogę odpowiedzieć dlaczego owu są tak napisane a nie inaczej :)
@kacappylon 70% tych dziwnych zapisów w owu powstało tylko dlatego, że kiedyś ludzie masowo wykorzystywali brak takich zapisów do wyłudzania odszkodowania, no dobra może nie wyłudzania skoro nie było wyłączeń, ale do korzystania w opór z takich
@adamsowaanon: Ale wiesz, że u nas jest coś takiego jak prawo budowlane które mówi że masz obowiązek np robić przeglądy budowlane? i większość firm wymaga takich przeglądów w razie pożaru, czyli jeśli np nie miałeś kominiarza albo elektryka (zgodnie z prawem budowlanym) to mogą odmówić lub obniżyć wysokość odszkodowania? Ubezpieczenie to nie jest jednostronna
Ale jeśli chodzi o poziom skomplikowania -