Wpis z mikrobloga

Prośba o opinie technologiczną itd. Wybór auta dla rodziny 2+2, budżet do 60 na używany lub 85 na n

• Ford Focus 1.0 ecob, 2023 rok, 83 000km, 57 900zł 28.5% (39)
  • Renault Megane 1.3 tce 2021 rok 76 000km, 58 900zł 33.6% (46)
  • Citroen C3 Aircross nowy, 85 700zł 38.0% (52)

Oddanych głosów: 137

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnalLog: 1.3 tce silnik z czarnej listy.
z początku uchodzil za znakomita jednostkę ale ostatnio jakieś kwiatki zaczęły wychodzić wraz z większymi przebiegami. Z tego co pamiętam pompa oleju jest elektryczna i soft ekologiczny na za małe cisnienie i silniki się zacierają. Nie ma kontrolki od tego.
1.0 focus czarna lista mokry pasek
Citroen pewnie pure tech to też silnik z czarnej listy, mokry pasek i nie tylko

Żaden
  • Odpowiedz
@Kondensator100n: Ale oni ciągle wydają ten silnik na pasku razem z tym na łańcuchu, przynajmniej w Jeepie tak było/jest, więc auto nowe nie równa się silnik na łańcuchu. Chyba, że od roczników 26 już wycofali.
Plus zostają pozostałe wady tego silnika, więc pozwoliłem sobie wrzucić całość do koszyczka czarna lista :P
  • Odpowiedz
@AnalLog: Mam 1.3 tce w kadjar. W automacie, w rok zrobilem 15k. Aktualny przebieg to 115k i jedyną awarią było to że padł czujnik temperatury spalin. Generalnie z silnikiem nic się nie dzieje i w mercedesach te silniki dobijają już i po 300k km. Z tego co wiem obudowa termostatu lubi popękać i płyn ucieka więc trzeba co jakiś czas skontrolować albo wymienić profilaktycznie co 100k.
  • Odpowiedz
@r5678:

1.3 tce silnik z czarnej listy

Z tego co pamiętam pompa oleju jest elektryczna i soft ekologiczny na za małe cisnienie

Pompa oleju elektryczna? Ciekawe, ta sama jest we wszystkich tce.
No i ten "ekologiczny" soft, żeby było niskie ciśnienie oleju. Skąd te głupoty bierzesz? xD
  • Odpowiedz
@AnalLog: nie bierz puretecha do miasta, mimo, że nowe mają łańcuch to nikt ci nie powie jak ta zmiana w praktyce będzie wyglądać po większym przebiegu. Starego też bym nie demonizował, przy regularnym serwisie w trasie robią naprawdę fajne przebiegi.

Z tej 3 najsensowniejsze wydaje się Megane.
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Coś mi się wydaje ze gościu pomylił pompę z termostatem i olej z płynem chłodniczym. Na termostat i poziom płynu warto zerknąć co jakiś czas bo zdaje się że faktycznie nie ma kontrolki od jego poziomu. Ale to wystarczy wymiana przy oznakach zmęczenia.
  • Odpowiedz
1.0 focus czarna lista mokry pasek

@r5678: majster, bzdura. Focus MK4 mają silniki 1.0 i 1.5 EcoBoost na łańcuchu rozrządu i to są bardzo dobre silniki. Na mokrym pasku jest tylko pompa oleju, ale ponieważ to jest znacznie krótszy pasek, to nie ma problemu np. z zapchaniem smoka oleju. Jedyne co to wymiany oleju co 10kkm albo rok i co jakiś czas kontrola stanu paska pompy.
  • Odpowiedz
tylko nie 1.0 ecoboost...............

@Miszcz_Joda: KWIIII DAJOM SILNIK OD KOSIARKI BO WIESZ NAPISANE 1.0 KWIIII NIEEEE - a jezdziles kiedys takim ecoboostem? ta ten silnik byl ktatstrofa w momencie wydania i został bardzo dużo poprawiony jak pilnujesz wymian oleju to g---o mu się dzieje ale KWIII ECO BOOST KWIII
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo:

Coś mi się wydaje ze gościu pomylił pompę z termostatem i olej z płynem chłodniczym

No coś dużo pomylił. Jeszcze ta niskie ciśnienie, bo "ekologia" ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz