Wpis z mikrobloga

✨️ Strategie inwestycyjne w nieruchomości: co wybrać?
Czołem Mirki.
Piszę z anonima, bo dużo osób kłują w oczy takie informacje.
Natomiast jestem ciekawy szerszego spojrzenia na pomysł jaki mam na dalsze żyćko.

Suche faktry:
1) Lvl < 35 lat
2) 10 mieszkań na wynajem w PL ( rozrzucone po TOP 8 miast w Polsce z centralizacją w jednym mieście) + 2 nieruchomości za granicą (ES + IT -> najem krótkoterminowy)
3) Żona + 2 bąbelki (brak chęcie na kolejne dzieci)
4) Praca zdalna 100% - właśna firma, zarobki miesięcznie oscylujące w granicach średnio 120-150 tysięcy netto
5) Brak kredytów / leasingów
6) Z najmu aktualnie +/- 18-20k na czysto (po czynszach i opłatach oraz nie uwzględniając mieszkań za granicą)

I teraz trzy scenariusze które rozważam:
1) Tryhard jeszcze 1-3 lat i zakup kolejnych nieruchomości aby całkowicie odciąć się od pracy i żyć z najmu (czyli celuję w 3-5 mieszkań w Krk / Waw / Gda).
2) Sprzedaż firmy i reinwestycja zarobionych pieniędzy (w 2025 roku odrzuciłem propozycję 4 mln za zakup firmy) w inną firmę, która nie absorbowała by mojego czasu
3) Zatudnienie prezesa do zarządzania całą firmą i zatrudnić więcej osób (aktualnie +/- 30 osób, optymalnie zapewnie około 40 by było) i zejście z zarobków na poziom 50-70 tysięcy pln i nie angażowanie się w firme.

Różnica 1 a 3 jest taka, że w 1 przypadku robię to jeszcze 1-3 lat i lecę z tematem a w 3 szukam w tym roku kogoś kto to pociągnie.

#polska #nieruchomosci #pracbaza #biznes

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: byczq po pierwsze z zarobkami 150k i tylko 10 mieszkankami to za mało, żeby przejść na emeryturę nawet za 3 lata. Zwiększ dochód na przynajmniej 2 miliony miesięcznie i 60 mieszkań (najlepiej część w Nowym Jorku i Kapsztadzie). Wtedy przyjdź tu jeszcze raz, spytaj się to coś wymyślimy. Nagramy coś razem wierze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zakładając, że to prawda, to czego oczekujesz? Wróżenia z fusów? Nikt tu nie wie jak stabilny i jak trudny w obsłudze masz biznes, to na bazie czego chciałbyś, żeby ludzie Ci to porównywali? Na ile firma jest oparta na Tobie? Na ile da się ją wyskalować? A może się zwinie jak tylko się wycofasz?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zarabiasz 150 k na miesiąc i się bawisz w mieszkania zarabiając na nic zawrotne 20k.... podziwiam, że ci się chce. Albo jesteś zwyczajnie przygłupi, bo otworzenie kilku lokat w kilku bankach, zrobiłoby większy zysk niż te mieszkania, a pracy 0%.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @boguslaw_licencyjny Nie mam na imię Oski :)
@koniecswiatajestbliski NYC jest za drogi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@FlayedOne Siema, jedyny sensowny komentarz.
Jeżeli chodzi o aktualne opieranie się na mnie - zdelegowałem wszystko na osoby zarządzające, w tej chwili działam operacyjnie, jestem w przypadku "pożarów" i działam marketingowo (pozyskuje leady a następnie pozostawiam je do dopięcia innym). Myślę, że aktualnie moje stanowisko można zastąpić dwoma osobami (specjalista
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dobra, to spróbuję być tym razem bardziej pomocny. ;) W mojej opinii:

Co do scenariusza 2:

Jeżeli jesteś w stanie zatrudnić kogoś, kto przejmie Twoją pracę to scenariusz 2 jest bardzo
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @szczupag serio, 100%.
@Rudz1elec lubię mieć beton, jakoś wiem, że wtedy "w razie w" mam gdzie się podziać, zdywersyfikowałem w PL mieszkania od północy po północ (Gdańsk i Kraków). w 2025 poszedłem w zagranice (IT i ES) i planuje kolejny zakup, tym razem we Francji.

Z ciekawostek (lub nie xD) nawet miałem przygodę z Midlem i jego iwnestycjami w Tajlandii ale ostatecznie po podejściu olałem temat
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: poczytaj o obligacjach. Serio tam jedt jedna kartka a4 informacji i to jest no brainer. To lepsze niz lokata.
Poszukaj na Marcin iwuc lub na inwestomat jak działają nasze obligacje. To max 1 h czytania i wszystko wiesz
  • Odpowiedz