Wpis z mikrobloga

jako klasa średnia ograniczyłem żarcie w knajpach do minimum.

Momentem przełomowym było jak zobaczyłem, że burger w Paryżu kosztuje trochę mniej niż w Warszawie.

@moj_wykopowy_login: możesz napisać ile zarabiasz chociaż widełki?
  • Odpowiedz
@ilem: jak kiedyś raz w tygodniu jadłem coś w restauracji, teraz dzieje się to raz na kwartał, jak nie więcej.
Janusze z Polski wywalają takie kosmiczne ceny, że za herbatę z kawałkiem pomarańczy i goździkami placi się 20zł. Nie wspominam nawet o jedzeniu.
Niech padają jeden za drugim i tak nie dojdą do żadnych wniosków.
  • Odpowiedz
@sasik520: we Włoszech nadal idzie znaleźć super pizzę za 6-8 euro. Nie będzie to restauracja typowa, ale miejsce gdzie robią tylko pizzę i jest jakiś kawałek blatu by usiąść i zjeść. Kawa i rogaliki to za "grosze". Dość powiedzieć, że dwie kawy + dwa duże napakowane nadzieniem rogale to niecałe 7euro, w muzeum Alfy Romeo. Tyle samo płaciłem za same dwie kawy w PL - z czego jedna to espresso xD
  • Odpowiedz
@ilem: klasa średnia XDDDD

Robole średni co najwyżej. Cała ta "klasa średnia" ląduje na ulicy jak prywaciarz wyrzuci z roboty i przez pół roku nie będą mieli gdzie pracować. Jak ktoś określa się "klasą średnią" i nie dysponuje rodowym majątkiem pozwalającym na życie z samego kapitału to jest d--a a nie klasa średnia
  • Odpowiedz
dwie pizze + p--o + cola = 18.50

@sasik520: to to jest dalej 80zł, a sam wiesz, że nie jadłeś tam nic więcej, niż margerita. Wybrałem właśnie najlepiej ocenianą pizzerię w centrum Lamezia Terme i margerita 7 euro, a w menu znajdziesz też pizze za 16 i 20 euro.

I to są normalne ceny we Włoszech. I to na południu Włoch, które jest biedniejsze. Ceny w Tyrolu dopiero potrafią zabić.
  • Odpowiedz
@ilem: ale że jak to tak?
Przecież wyznacznikiem klasy średniej jest mityczny Thermomix który sam wszystko gotuje(tak mi się wydaje bo jestem j-----m biedakiem i nie mam). Po co klasa średnia miałaby chodzić do restauracji?

Tu literatura źródłowa, tu czytałem jak żyją elity
https://www.forbes.pl/life/po-co-klasa-srednia-kupuje-thermomix-nie-chodzi-tylko-o-gotowanie/q20wrdq
https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/dom-klasy-sredniej-w-kazdej-kuchni-naszych-znajomych-jest-thermomix/yyh8rz5
  • Odpowiedz
to to jest dalej 80zł, a sam wiesz, że nie jadłeś tam nic więcej, niż margerita. Wybrałem właśnie najlepiej ocenianą pizzerię w centrum Lamezia Terme i margerita 7 euro, a w menu znajdziesz też pizze za 16 i 20 euro.

I to są normalne ceny we Włoszech. I to na południu Włoch, które jest biedniejsze. Ceny w Tyrolu dopiero potrafią zabić.

Ja wiem, że każdy z nas jadł kiedyś tanio za granicą. Ba, nawet
  • Odpowiedz
@Zakimar ja dalej jejm w knajpach ale bardziej patrzę na ceny, można dobrze zjeść za 60 zł ale knajpy typy frytki 43zl albo p--o 24 odpuszczam, dużo zależy od miejsca zamieszkania i odległości od centrum, sama definicja kto jest klasą średnią też jest ciężkie do określenia, myślę że do tego progu wystarczy jakieś 25k na gospodarstwo domowe pod warunkiem że nie mieszka się w Warszawie
  • Odpowiedz