Wpis z mikrobloga

Jako dzieciak zawsze byłem fanatykiem wszelkiego rodzaju map i rozwalało mnie, że mamy w eurpie dwa regiony o tej samej nazwie GALICJA, które zasadniczo nie mają wiele wspólnego.

Pamiętam, że w wieku tych 11 czy 12 lat było to zagadnienie które bardzo mnie fascynowało. Próbowałem o to pytać, ale pani historyczka w podstawówce to nie potrafiła mi wytłumaczyć pochodzenia tych nazw. Cośtam próbowała szyć o starożytnych Galach, co nie do końca było prawdą. A czata GPT nie było, internetu w zasadzie też, to były lata '90.

Pamiętam też że jakiś czas później, zupełnym przypadkiem w jakimś programie popularnonaukowym usłyszałem że w wielu językach występuje alternacja spółgłosek G oraz H.
I wtedy mnie olśniło, że nasza galicja, to jest po prostu halicja, czyli ziemie przyległe do Halicza, jednego z najstarszych słowiańskich grodów. Dumny byłem z siebie niesamowicie, bo to była prawidłowa odpowiedź, może nie super precyzyjna ale lepsza niż mojej nauczycielki.

A hiszpańska galicja? Tego nie udało mi się wtedy rozkminić, ale to poprostu ziemie gallaetów, plemienia celtyckiego które tam mieszkało od dawna, jeszcze przed podbojem wizygotów a nawet przed Rzymem. I tu też złapałem mały mindfuck, bo istnieje jezyk gaelicki. Czy ma coś wspólnego z hiszpańską albo polsko-ukraińską galicją? Oczywiście że nie, to stary jezyk mieszkańców Irlandii i Szkocji.
#gownowpis
thorgoth - Jako dzieciak zawsze byłem fanatykiem wszelkiego rodzaju map i rozwalało m...

źródło: 608524924_1306974408113852_1643219472617146482_n

Pobierz
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thorgoth:
Jest jeszcze Galatia, kraina w Turcji. Nazwa pochodzi od celtyckiego plemienia Galatów (ich nazwa to po prostu przekręcona przez Greków nazwa Galów). Hiszpańska Galicja też od nich wzięła swoją nazwa.

Inna ciekawostka: Bohemia i Bawaria mają ten sam źródłosłów pochodzących od celtyckiego plemienia Bojów.
  • Odpowiedz
@thorgoth: miałem w dzieciństwie cos bardzo podobnego bo nie rozumiałem kompletnie (w wieku jakichś 7/8 lat) dlaczego w „Wokół księżyca” Verna jest „Klub Puszkarzy” który się zajmuje działami i armatami i w wieku około 22 jak wróciłem do tej książki żeby ją sobie przypomnieć to mnie oświeciło że can to puszka a cannon to działo XD Straszną satysfakcję miałem że mi trybiki zaskoczyły w głowie - wspaniałe uczucie i polecam
  • Odpowiedz
@thorgoth: Taka ciekawostka - moja zona jest hiszpanką i kiedys wiozlem jej rodzicow z Krakowa do mojego rodzinnego domu na podkarpaciu. Komentowali, ze podkarpacie przypomina im hiszpanską Galicje. Byli niezle zaskoczeni, jak im powiedzialem, ze ten region tez nazywa sie Galicja.
  • Odpowiedz
I wtedy mnie olśniło, że nasza galicja, to jest po prostu halicja, czyli ziemie przyległe do Halicza, jednego z najstarszych słowiańskich grodów. Dumny byłem z siebie niesamowicie, bo to była prawidłowa odpowiedź, może nie super precyzyjna ale lepsza niż mojej nauczycielki.

@thorgoth: ja też jestem z ciebie dumny mireczku :D tak serio poważnie, to co zrobiłeś to oznaka intelektu, samodzielnego myślenia i poprawnego łączenia kropek (bez użycia telewizji). Wiem ze
  • Odpowiedz
@MLeko29: Ze jest tak strasznie biednie i brzydko. Bylem w Galicji w Hiszpanii i na ten region mowi sie, ze jest to koniec swiata - nie ma przemyslu, jest zimno, wieje, malo turystyki. Reszte dopowiedz sobie sam.
  • Odpowiedz
@briskmann: Ciekawe bo w rankingu PKB i wynagrodzeń w Hiszpanii Galicja jest w górnej połowie. Biedniejsze są regiony na południu. Galicja zaraz po Katalonii najbardziej chce się oderwać od Hiszpanii.
  • Odpowiedz
A teraz popatrz na współczesną mapę południowych Bałkanów (taką, żeby całą Grecję było widać), znajdź Morze Jońskie i bez sprawdzania wskaż Jonię, gdzie wymyślono np. porządek (kolumny) jońskie. Potem sprawdź, czy dobrze wskazałeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 19
@cichy-spokojny-grzeczny: sztuczna jak sztuczna, większość regionów na świecie miała podobną etymologie. Ale twój trop z Austriakami jest dobry, po zaborach zaczeli kombinować jak uzasadnić w świetle prawa zabór ziem Rzeczpospolitej i znaleźli, że król Węgier kiedyś, przez krótki czas tytułował się (między innymi) rex Galiciae et Lodomeriae.
Faktycznie tak było, niegdyś Węgrzy opanowali ziemie księstw Halickiego i Włodzimierskiego (Lodomeria to potworek jezykowy właśnie od tego), więc Habsburgowie po prostu ogłosili
  • Odpowiedz
@MrDuff: @thorgoth moze z tego powodu ze w jezyku ukrainskim czesto zamiast G wymawia sie H zmieniono nazwe na Galicja zamiast Halicja. Np polska Olga to po ukrainsku Olha. Mozliwe ze specjalnie spolszczono litera G aby mocniej odroznic nazwe od ukrainy i nadac bardziej mocniejszy polski wydzwiek
  • Odpowiedz