Wpis z mikrobloga

Pytanie może wydawać się głupie, ale mam z tym realny problem ;) 

Posiadam krzesła drewniane których nóżki stykają się z podłogą ‘pod kątem’. 

Niestety powoduje to problem z filcami i rysowaniem podłogi. Na początku podkleiłem gruby filc i długi czas to starczało jednak zaczął się przesuwać przy ruchach krzesła i koniec końców zawsze kant nogi wgniata podłogę. 

Potem pomyślałem o filcach z gumowymi ‘rękawkami’ naciąganymi na nogi. W sklepie znalazłem jakieś w horrendalnych cenach (np. 4 filce za 16 zł) więc zdecydowałem się na zamówienie z Temu. Wziąłem najmniejsze żeby jak najlepiej przylegały do nóg ale wytrzymały z tydzień i guma zaczęła się rwać. 

Ucięcie nóg u stolarza nie wchodzi w grę. 

Ma ktoś podobne krzesła i rozwiązał problem? 

Zastanawiam się czy te porządne gumowe filce za dużo więcej PLNów wytrzymają dłużej? Ma ktoś coś godnego do polecenia? 

A może zamówiłem za małe i stąd te szybkie rwanie? 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie kogoś kto przerabiał podobne krzesła.

Dzięki :)

#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #mieszkanie
ATAT-2 - Pytanie może wydawać się głupie, ale mam z tym realny problem ;) 

Posiada...

źródło: gmail_images20251229_193919

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Są takie specjalne wkręcane filce, które niejako prostują kontakt nogi z podłogą, coś jak twoje ze zdjęcia, ale wkręcane i metalowe, specjalnie do takich nóżek. Mam tego typu w podnóżku od fotela, którego używałem jako siedzisko do pianina i nic nie porysowało przez prawie dwa lata.
  • Odpowiedz
  • 5
@ATAT-2: stary, zrób to porządnie. Albo ucinasz albo kupujesz papier ścierny w arkuszu, przyklejszasz go na jakąś płytę i jezdzisz krześle każda nóżka po kolei.
  • Odpowiedz
  • 1
@jalop: po raz czwarty - nie wchodzi to w gre.
Porządnie skracałem nogi od hokerów od mojego stolarza i pomimo sprzętu i wiedzy wiem jak to ostatecznie wygląda (idealnie nie jest) więc nie chce tych skracac (i ich dodatkowo obnizac) a szukam innych alternatyw

A jeżdżenie po papierze ściernym zrobi mi sieczke na krawedziach i każde krzesło będzie dupnie wyglądać
  • Odpowiedz
  • 2
Niestety wykopki jak zywkle czytać ze zrozumieniem nie potrafią tak wiec zaznacze i tutaj - SKRACANIE, PIŁOWANIE i SZLIFOWANIE nóg nie wchodzi w grę.
  • Odpowiedz
  • 2
To musisz poprosić kogoś, kto ma drukarkę 3d o wydrukowanie tulejki, która będzie dopasowana do podlogi
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Dodam, że nóżki do mojego siedziska, które eksploatowałem mocno przy grze na pianinie to tego typu, więc mają okrągłą "stopę" i nie są na prosto do podłogi, no i te filce się super sprawdziły. To nie są konkretnie te z linka, ale ktoś w opiniach pisze, że dobre, więc można zaryzykować i sprawdzić jeden komplet.
  • Odpowiedz