Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wykorzystać czas na NEET? Refleksje po roku bez pracy
Przez jeden rok byłem na neet, szukając pracy tuż po studiach. Jakoś niewychodziło, teraz od kilku lat mam pracę, ale nie o tym będzie mowa.
Neet to...ważny czas jeśli się umie go wykorzystać. W żadnym wypadku nie można go zmarnować na prokrastynacji. Każdy wolny dzień jest darem, który trzeba szanować.
Obiecałem sobie, że w tym czasie dopnę wszystko na co nie miałem czasu wcześniej. Poszukiwania muzyki, serii, gier, rewatch starych tytułów, ponowne zagranie w stare, dobre gry. Nauczenie się czegoś nowego, nawet dla siebie.
Były momenty intensywnej radości, rozrywki, czasami przeżywałem coś intensywnie podczas oglądania, czy to się wzruszajac, czy to się bawiąc.
Wiedziałem, że drugiego takiego czasu moze nie być, tym bardziej, że z czegoś trzeba się utrzymywać. Oczywiście, neet to nie full wypas all inclusive raj. Trzeba było oszczędzać pieniądze, a jakże, więc wtedy nie byłem np. na żadnych wakacjach, jednak wyjście nawet np. latem po gazowany napój dawało radość wypicia go w drodze do domu lub w domu do książki, filmu, gry czy słuchanej muzyki. Oczywiście są też inne rozrywki, ale to juz indywidualna kwestia co kto lubi i co daje wewnętrzną radość i spełnienie. Każdy to wie, albo musi w sobie odkryć.
Naszła mnie ta refleksja dla każdego kto w tej chwili nie ma pracy. Wykorzystaj ten czas. Po wysyłaniu CV nie śpij po 12 godzin dziennie. Jeśli nie masz weny na grę, film online, nie scrolluj bezproduktywnie w depresji. Jeszcze zdążysz ją mieć w januszexie, lub nawet korporacji.
Neet bym porównał do... czegoś czego nie dokończono, nie miało miejsca w przeszłości, by teraz to przeżyć ponownie, lub mieć na to powonie czas. To druga szansa.
Pozdrawiam z pracy.

#neet #pracbaza #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: moim zdaniem Twoje doświadczenia są tym bardziej cenne, że zgodnie z przewidywaniem analityków w przeciągu najbliższych 10-15 lat gro ludzi straci prace ze względu na automatyzację czy AI (a nowych prac nie będzie aż tyle przebywać, albo będą one obsadzane kolejnymi agentami AI bądź specjalistami)

w tym kontekście takie czerpanie radości - albo przynajmniej brak totalnej degeneracji - w obliczu braku pracy zarobkowej będzie na wagę złota, dosłownie cenna
  • Odpowiedz