Dlaczego niektórzy programiści, którzy przez dłuższy czas nie mogą znalezć pracy, po prostu nie zejdą na ziemię i nie zaczną szukać roboty żądając normalnych stawek? Powiedzmy, że jakieś chłopisko-senior 40 lvl zarabiał ostatnimi czasy 25k netto (czyli 6 razy wiecej niż minimalna krajowa!!!), w branży jest od kilkunastu lat. Od kilku miesięcy nie może znalezć pracy. Co za problem obniżyć wymagania i dostosować się do normalnej rzeczywistości (nawet mając rodzinę)? Jakby taki senior żądał 10k netto, to by bez problemu znalazł pracę. Programowanie i tak dało takiemu człowieku mnóstwo: dobre życie, majątek, pieniądze. Zarabiać przez lata trzy czy cztery średnie krajowe to jest niesamowity boost. Jeżeli ktoś nie poinwestował w nic, to już naprawdę dramat. Ale klu tego posta jest takie, że starsi programiści, to naprawdę niewdzięcznicy.
@kuba_172: chyba musisz mieć 16 lat, albo taką mentalność. Przecież to tak nie działa. Bo czym różni się praca inżyniera budownictwa, który zarabia 6-7k netto i ma potężną odpowiedzalność, od programisty budującego setną już apkę na komórkę?
@NadwornyPanicz: Skoro ta branża tyle płaci, to czego beczysz jak tak wygląda rynek?
chyba musisz mieć 16 lat, albo taką mentalność.
Mam 26 lat i jestem programistą. Z wykształcenia magister inżynier z informatyki. Mnóstwo czasu i nerwów poświęciłem aby tu dotrzeć. Pozdrawiam cieplutko i życzę wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku. I oby w przyszłym roku dupka tak nie
@kuba_172: chyba musisz mieć 16 lat, albo taką mentalność. Przecież to tak nie działa. Bo czym różni się praca inżyniera budownictwa, który zarabia 6-7k netto i ma potężną odpowiedzalność, od programisty budującego setną już apkę na komórkę?
Odpowiedzialność nie ma tu nic do rzeczy. IT - rynek globalny, inwestorzy z całego swiata, wysokie
@NadwornyPanicz: jak masz 40 lat to nie masz czego szukać w IT, tam są młode i dynamiczne zespoły, 25-35 lat, w wieku 40 lat to powiniehneś mieć podyplomówkę z zarządania, cert Scrum i być scrum masterem
Powiedzmy, że jakieś chłopisko-senior 40 lvl zarabiał ostatnimi czasy 25k netto (czyli 6 razy wiecej niż minimalna krajowa!!!), w branży jest od kilkunastu lat. Od kilku miesięcy nie może znalezć pracy. Co za problem obniżyć wymagania i dostosować się do normalnej rzeczywistości (nawet mając rodzinę)? Jakby taki senior żądał 10k netto, to by bez problemu znalazł pracę.
@NadwornyPanicz: Rozumienie działania rynku pracy na poziomie ośmiolatka.
Bo czym różni się praca inżyniera budownictwa, który zarabia 6-7k netto i ma potężną odpowiedzalność, od programisty budującego setną już apkę na komórkę?
@NadwornyPanicz: Żeby prowadzić budowę musisz przejść szereg egzaminów i z urzędu jesteś odpowiedzialny przed sądem za wszystko co się stanie na budowie. Tak, programiści nie mają podskoku do inżynierów budownictwa jeśli idzie o ciężar odpowiedzialności.
@adamssson: z mojej klasy w liceum 1/3 ludzi poszła na politechnike na budownictwo, trzeba było wtedy myśleć że skoro wszyscy tam idą, to może pensje nie będą takie dobre... kto nie ma w głowie ten musi mieć w nogach ( ͡°͜ʖ͡°)
@NadwornyPanicz: ale to tak nie działa - gdyby to było magiczne rozwiązanie na bezrobocie w branży XD w praktyce albo jest robota za sensowną kase, albo nie ma wcale. nikt nie jest zainteresowany seniorem za 10 koła, będą się doszukiwać pseudo "red flagów", "zaraz pewnie znajdzie lepszą robote i trzeba bedzie od nowa zatrudniać" itp itd...i takiej roboty nie dostaniesz
#pracait #it #programowanie #programista15k #polska #praca
źródło: image
PobierzMam 26 lat i jestem programistą. Z wykształcenia magister inżynier z informatyki. Mnóstwo czasu i nerwów poświęciłem aby tu dotrzeć. Pozdrawiam cieplutko i życzę wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku. I oby w przyszłym roku dupka tak nie
@kuba_172:
źródło: image
PobierzOdpowiedzialność nie ma tu nic do rzeczy.
IT - rynek globalny, inwestorzy z całego swiata, wysokie
W przyszłym roku zamierzam z takiej kwoty żyć, a resztę zainwestować i będzie ciężko z takiej kwoty wyżyć...
@NadwornyPanicz: Rozumienie działania rynku pracy na poziomie ośmiolatka.
@NadwornyPanicz: Żeby prowadzić budowę musisz przejść szereg egzaminów i z urzędu jesteś odpowiedzialny przed sądem za wszystko co się stanie na budowie.
Tak, programiści nie mają podskoku do inżynierów budownictwa jeśli idzie o ciężar odpowiedzialności.