Wpis z mikrobloga

dwie kości ramu po 16 GB DDR5 które kupiłem w czerwcu zeszłego roku za 529 zł obecnie kosztują 2600 zł
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@qew12: a nowy to znaczy jaki? Bo nieironicznie mam do sprzedania prawie cały zestaw z bardzo mało używanym RTXem 3070 ti, trzeba chyba tylko obudowę i dysk dołożyć
  • Odpowiedz
@Teuvo: w zasadzie najlepiej taki, który by się opłacał na dłuższy czas. Ten co mam aktualnie ma 10 lat i nawet win 11 na nim nie pójdzie bo nie ma tpm
  • Odpowiedz
  • 1
@qew12: na dłuższy czas to tani nie będzie bo zawsze jest problem z tymi płytami głównymi i socketami od cpu, przynajmniej jeśli chodzi o intela, więc taniego intela nie ulepszysz, więc zostaje tylko jakiś mocarz który za kilka lat nadal będzie przynajmniej średniakiem, a jak z AMD to nie wiem
  • Odpowiedz
@Teuvo: no niestety cała trudność w tym żeby przewidzieć co się najbardziej opłaca więc zostaje chyba albo kupienie byle czego, albo szukanie jakiejś zniżki. Ja też w sumie małe wymagania mam, bo gram w stare gry. Jedynie w bg3 chciałem zagrać ale mi się już odechciało. Do tej pory nigdy nie robiłem upgrade komputera, bo szkoda było kasy.

A już nie wiem co gadam
  • Odpowiedz
@Teuvo: Myślę, żeby otworzyć małą fabrykę pamięci RAM tutaj w Sosnowcu.
Że jeszcze nikt na to nie wpadł, będę bogaty!
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
myślisz ,że po świętach jakaś firma uruchomi produkcję dodatkową czy skończy się hype AI? :P

@dzaro-dzaroslawski: w grudniu 2026 wygaśnie kontrakt dla OpenAI na 40% mocy przerobowych fabryk więc powinno być stopniowo lepiej od tego momentu

dodatkowo CXMT rozkręci biznes by się załapać na drogą pamięć i może zniszczyć układzik wielkiej trójcy. Już teraz chyba są w stanie robić DDR5 8000+.
  • Odpowiedz
@Teuvo: ja rok temu kupilem 32gb ddr5 i po paru miesiacach dokupilem kolejne 32gb identyczne ale okazalo sie ze nie gra ze soba dobrze i modlilem sie zeby mi przyjeli zwrot bo inaczej bym musial sprzedac je samemu kilka miesiecy później xd ale bym na tym wyszedl
  • Odpowiedz
w grudniu 2026 wygaśnie kontrakt dla OpenAI na 40% mocy przerobowych fabryk więc powinno być stopniowo lepiej od tego momentu

@Yuri_Yslin: Chyba że do tego czasu podpiszą kolejny kontrakt na 60% mocy przerobowych fabryk, to wtedy nie będzie stopniowo lepiej. Myślisz, że po przyszłym roku przestaną kupować pamięci?
  • Odpowiedz
@Teuvo: a miałem sobie dokupić 64GB szybkiego ramu ale kolega mi odradził, że może komp działać wolniej niż przy obecnych 64GB (2 kości vs 4 kości) i zrezygnowałem () Teraz żałuję bo bym odsprzedał z zyskiem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz