Wpis z mikrobloga

Ha, i i tu zaskoczenie. Nie powinno być żadnego ustalania cen, bo to nie jest towar podstawowy jak mieszkanie. Powinni się dobrać do producentów zeby absolutnie wykluczyć zmowę, ale jeśli to wyszło (nie wiem, nie sprawdzałem) przez braki surowcowe albo nadmierny popyt przez AI, to zostawiamy to w spokoju i samo się wyreguluje. Eurosocjalizm czy jak to nazwać, nie zakłada interwencję w każdą galaz ekonomii, bo to byłby komunizm.
  • Odpowiedz
@NapTooR wyszło przez brak zdolności produkcyjnych do opierdzielenia rynku ai i konsumenckiego jednocześnie. Ale producenci mają indywidualnego konsumenta w dupie i nie zamierzają zwiększać produkcji co zresztą nie jest takie proste
  • Odpowiedz
@NapTooR:

Ha, i i tu zaskoczenie. Nie powinno być żadnego ustalania cen, bo to nie jest towar podstawowy jak mieszkanie. Powinni się dobrać do producentów zeby absolutnie wykluczyć zmowę, ale jeśli to wyszło (nie wiem, nie sprawdzałem) przez braki surowcowe albo nadmierny popyt przez AI, to zostawiamy to w spokoju i samo się wyreguluje. Eurosocjalizm czy jak to nazwać, nie zakłada interwencję w każdą galaz ekonomii, bo to byłby komunizm.
  • Odpowiedz
@Tokko: nope, ale okres śmiesznych obrazków się skończył, teraz jest to narzędzie do mówienia ludziom co mają myśleć, ewentualnie utwierdzaniu się w tym ze mają racje
  • Odpowiedz
@Cointreau: producenci czują, że to bańka i nagły wzrost popytu jest ograniczony czasowo. Lepiej nie zwięksać produkcji i poświęcić trochę potencjalnego zysku w tej chwili, niż nastawiać nowych linii produkcyjnych za ciężkie pieniądze i zostać z ręką w nocniku w momencie gdy popyt wróci na poziom sprzed banieczki AI.
  • Odpowiedz
ale jak to nigdzie nie można kupić ramu kapitalizm ponownie zawiódł

@xyzzy: niby gdzie zawiódł. Producent może sprzedać co chce komu chce i tyle. Ja tu nie widzę żadnego problemu
  • Odpowiedz
ale jak to nigdzie nie można kupić ramu kapitalizm ponownie zawiódł

@xyzzy: jak ramu nie można dostać? Można, tylko drogi jest.

Jak kogoś nie stać nie kupuje :D
  • Odpowiedz
Nie powinno być żadnego ustalania cen, bo to nie jest towar podstawowy jak mieszkanie (...)

@NapTooR: Po co ci polaczku telefon i komputer, żaden to towar podstawowy w 2025, można przecież sobie do znajomych listy pisać. Że byś chciał dziecku które idzie do szkoły laptop kupić? Niech se chodzi do biblioteki!

ale jeśli to wyszło przez nadmierny popyt przez AI (...) to zostawiamy to w spokoju i samo się
  • Odpowiedz
  • 0
@NapTooR: coś nie bardzo idzie to samo regulowanie od wielu wielu lat, a prognozowane jest tylko i wyłącznie pogorszenie się sytuacji. Wolny rynek możesz mieć tam gdzie można łatwo wejść, a nie tam gdzie masz oligopol i zero możliwości wejścia do interesu żeby go rozbić.
  • Odpowiedz