Wpis z mikrobloga

#tombraider #wiedzmin #wiedzmin4 #laracroft #gry #unrealengine #gaming #grafika #grafikakomputerowa
Wiem, że Wiedźmin 4 i Tomb Raider Legacy of Atlantis nie wyglądają źle ale jednak widać że to Unreal Engine 5.
Widoczne są w obu grach te charakterystyczne rzeczy z UE5. Co roku wychodzi całe mnóstwo gier na tym silniku często w domyślnych ustawieniach i z wykorzystaniem darmowych assetów, wygląda to wszystko zbyt podobnie.
Po prostu smutne, że tyle różnych studiów tworzących gry porzuca swoje własne technologie na rzecz UE5, nie doceniałem tego że gry były tworzone na unikatowych silnikach aż do momentu gdy tego zabrakło.
Slavonlorden - #tombraider #wiedzmin #wiedzmin4 #laracroft #gry #unrealengine #gaming...

źródło: w4trloa

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Slavonlorden: Był taki drugi silnik, nie wiem czy to Havoc czy inny i dużo gier wychodziło na tym silniku, ale zrobili z jakiegoś odklejeńca CEO i ten stwierdził, że od sprzedanej gry będzie brał jakiś duży procent czy coś w tym stylu. No i się przerzucili wszyscy na UE
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: To był silnik Unity. I to chyba chodziło o to, że on chciał procent od każdej instalacji gry. Nie sprzedanej kopii, ale instalacji na urządzeniu, czyli nawet jak ponownie zainstalujesz gre po jakimś czasie. P------e.
  • Odpowiedz
@Mega_Smieszek: havoc To silnik fizyki. Unity było fajne, ja mam żal do Carmacka bo ID tech 3 - był ojcem dwóch czy trzech silników był wykorzystywany w ogromnej ilośći gier (z 10 x więcej niż UE) a id tech 4 nie był licencjonowany bo im sie nie chcialo. CryEngine przespał okazje tak samo jak Pain Engine
  • Odpowiedz