Wpis z mikrobloga

#windows #linux

Mam windowsa kupionego z komputerem, planuje przejść na linuxa bo windows zaczyna mnie wkurzać, i tu pierwsze pytanie jaki linux jest najbardziej ludzki? i drugie pytanie jakbym chciał wrócić do windowsa to jak go zainstalować jak nie mam żadnego fizycznego nośnika?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@umiar: dual boot.
Przy instalacji linuxa zaznaczasz, ze ma być dual boot czyli będziesz mail 2 systemy.

Najbardziej ludzki zdaje się być mint. Mocno stylizowany na win7.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Rudz1elec hm, a jakbym chciał całkiem pozbyć się Windowsa to później już nie mogę wrócić? A np po formacie kompa jak to zainstalować jak nośnika nie dali?😅

Całkiem spoko wygląda ten mint
  • Odpowiedz
@umiar: byś musial poczekaz aż ktos lepiej zorientowany sie odezwie.
O ile pamiętam, wystarczy ze nie zaorasz partycji Windows recovery, bo tam siedzi Twoj klucz Windowsa. Wiec główna partycje mozna afaik zaorać i masz zawsze jakis punkt powrotu.
Jeśli wywalisz recovery to pozamiatane.

Ale to jest to mocno niepewne co mówie, poczkaj na innych.
  • Odpowiedz
@umiar: Może cię zainteresuje Wubiuefi. Jest to taki instalator Linuksa, ale nie usuwa Windowsa, nie wymaga partycjonowania itd. Niestety wspiera stare Ubuntu (22.04), ale do poklikania jak znalazł.

Czyli w skrócie Linux tworzy wirtualny dysk na C: (albo w innym miejscu) i w razie czego odpalasz ten instalator wubiuefi i się usuwa.
  • Odpowiedz
@umiar Jeśli do tej pory byłeś uzależniony od Windowsa to sprawdź Zorin Linux. Graficznie i stylistycznie podobny do Windowsa. Wszystko klikane, nie trzeba znać komend basha. Oparty na Ubuntu/Debianie.
  • Odpowiedz
jak to zainstalować jak nośnika nie dali?

@umiar: Nośnika nie dali bo ściągasz ISO ze strony Microsoft legalnie.
Winda będzie wiedzieć że już była zainstalowana na tym kompie.
  • Odpowiedz
@umiar: Moim zdaniem nie ma co kombinować z jakimiś bardzo egzotycznymi, mało popularnymi wersjami Linuxów. I tak trzeba się "zżyć" z nowym systemem - a tak to jak zamiast robienia "normalnego prawa jazdy" robienie prawa jazdy wyłącznie na ciągniki siodłowe z 17 biegową skrzynią jazdy - "bo się więcej załaduje" (gry będą chodziły 3-5% szybciej) albo w mniej radykalnym przypadku (jak te "Zoriny" - robienie prawa jazdy tylko na "automat".
  • Odpowiedz
hm, a jakbym chciał całkiem pozbyć się Windowsa to później już nie mogę wrócić?

@umiar: możesz, ale jak zainstalujesz Windowsa licząc na dual boot to Windows zainstaluje Ci taki bootmanager, który będzie uruchamiał tylko Windowsa

Co do dystrybucji, ja polecam Debiana wersje stabilną, czyli trixie, bo domyślnie od tej wersji są sterowniki non free, wiec powinno działać WiFi. Debian ma tą zaletę, ze możesz sobie wybrać środowisko graficzne. Jest masa ISO
  • Odpowiedz
@umiar: Mint, dla bezpieczeństwa zainstaluj go na osobnym dysku i odepnij dysk z Windowsem
Windows update nie będzie miał jak uszkodzić ci Linuxa, oraz jak będziesz chciał wrócić to wystarczy zamienić dyski

No i standardowo jak masz współczesny komputer to wybierz środowisko Cinamon a jak masz coś sprzed 15 lat to xfce
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@umiar: Fizycznych nośników do Windowsa nie ma od wielu lat. Jeśli trzeba będzie wrócić, przygotowujesz pendrive (minimum 8GB) i na innym kompie z windowsem ściągasz ze strony Microsoftu "Media Creation Tool". To wgrywa na pendrive bootowalny obraz dysku. Serial do windowsa jest zaszyty w biosie - partycja recovery nie ma tu nic do rzeczy. Jak masz bardzo nowy sprzęt, to może się okazać, że po zainstalowaniu windy żaden sprzęt nie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Rudz1elec hm, a jakbym chciał całkiem pozbyć się Windowsa to później już nie mogę wrócić? A np po formacie kompa jak to zainstalować jak nośnika nie dali?😅

Jak będziesz instalował Linuksa to zostaw partycję recovery. Co do kluczy to windows zapisuje je nie tylko na dysku ale również w biosie(UEFI) więc nawet gdybyś cały dysk skasował powinno się dać odzyskać klucz z płyty głównej
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@adk dzięki serdeczne, zatrzymałem się wiele lat temu z tym wszystkim 😅
  • Odpowiedz