Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +43
Halo, halo, przed Wami #rozdajo trochę świąteczne, a trochę noworoczne, bo to właśnie na nowym roku się skupimy. Do zdobycia jest karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
•
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
•
źródło: Wykop-konkurs-apple-watch
Pobierz

Mam windowsa kupionego z komputerem, planuje przejść na linuxa bo windows zaczyna mnie wkurzać, i tu pierwsze pytanie jaki linux jest najbardziej ludzki? i drugie pytanie jakbym chciał wrócić do windowsa to jak go zainstalować jak nie mam żadnego fizycznego nośnika?
Przy instalacji linuxa zaznaczasz, ze ma być dual boot czyli będziesz mail 2 systemy.
Najbardziej ludzki zdaje się być mint. Mocno stylizowany na win7.
Całkiem spoko wygląda ten mint
O ile pamiętam, wystarczy ze nie zaorasz partycji Windows recovery, bo tam siedzi Twoj klucz Windowsa. Wiec główna partycje mozna afaik zaorać i masz zawsze jakis punkt powrotu.
Jeśli wywalisz recovery to pozamiatane.
Ale to jest to mocno niepewne co mówie, poczkaj na innych.
Czyli w skrócie Linux tworzy wirtualny dysk na C: (albo w innym miejscu) i w razie czego odpalasz ten instalator wubiuefi i się usuwa.
@umiar: Nośnika nie dali bo ściągasz ISO ze strony Microsoft legalnie.
Winda będzie wiedzieć że już była zainstalowana na tym kompie.
@umiar: możesz, ale jak zainstalujesz Windowsa licząc na dual boot to Windows zainstaluje Ci taki bootmanager, który będzie uruchamiał tylko Windowsa
Co do dystrybucji, ja polecam Debiana wersje stabilną, czyli trixie, bo domyślnie od tej wersji są sterowniki non free, wiec powinno działać WiFi. Debian ma tą zaletę, ze możesz sobie wybrać środowisko graficzne. Jest masa ISO
Windows update nie będzie miał jak uszkodzić ci Linuxa, oraz jak będziesz chciał wrócić to wystarczy zamienić dyski
No i standardowo jak masz współczesny komputer to wybierz środowisko Cinamon a jak masz coś sprzed 15 lat to xfce
Jak będziesz instalował Linuksa to zostaw partycję recovery. Co do kluczy to windows zapisuje je nie tylko na dysku ale również w biosie(UEFI) więc nawet gdybyś cały dysk skasował powinno się dać odzyskać klucz z płyty głównej