Wpis z mikrobloga

• 20
Te przypadki są nie-replikowalne. Jako programista powinieneś wiedzieć, że FSD to technologiczny kult cargo.
  • Odpowiedz
@123_: odpowiedzi LLMów też są nie-deterministyczne. Tak samo, twój czas reakcji. Posiadanie systemu, który ma szansę zareagować szybciej niż ty, daje ogromną wartość. System nie musi zareagować w 67ms by uchronić komuś zdrowie. Jeżeli ty będziesz rozkojarzony, akurat będziesz patrzył w drugą stronę, to nawet i reakcja systemu w czasie 500ms może uratować sytuację.

że FSD to technologiczny kult cargo.

rzucasz frazesami, nie mając pojęcia do czego zdolne jest najnowsze
  • Odpowiedz
  • 0
@FLAC ale to ma sens będzie można tak z d--y dla beki wyjść na ulicę i zablokować teślarza i w dodatku pewnie i tak się nie kapnie bo będzie zapatrzony w smartfona. W sumie w taki prosty sposób będzie można zakorkować całe miasto jedną Teslą! Geniusz nad geniuszami!
  • Odpowiedz
  • 27
@anonimowy_programista: I zachwycasz się kamerami bez redundacji. Replikowalny i realnie bezpieczny jest Drive Pilot, a nie ta abominacja zwana FSD. Pisałem to w Twoim innym temacie z zachwytami, miałem Model 3 i to był najgorszy samochód jaki miałem w życiu, wytrzymałem z nim 9 miesięcy. Support Tesli był też najgorszy z jakim miałem do czynienia.
  • Odpowiedz
W sumie w taki prosty sposób będzie można zakorkować całe miasto jedną Teslą! Geniusz nad geniuszami!

(,)

@Lardor: jasne. Lepiej potrącić pieszego! A co! Niech się nauczy, że nie może się w--------ć przed auto!

2/10 - bo odpowiedziałem
  • Odpowiedz
pokaż jak nawiguje na parkingu podziemnym/piętrowym ;)

@zibizz1: są przypadki, gdzie sobie radzi bardzo dobrze. Są też przypadki na parkingach, gdzie jeszcze się myli. Swoją drogą, akurat poprawna obsługa takich przypadków nie jest potrzebna dla robotaxi, które do takich garaży w ogóle nie musi wjeżdżać.

Nawet jeżeli auto w takim przypadku nie pojedzie najlepszą drogą, to przede wszystkim chodzi o to by jechało bezpiecznie.
anonimowy_programista - >pokaż jak nawiguje na parkingu podziemnym/piętrowym ;)

@zib...
  • Odpowiedz
A jak widzi pudła na drodze to też się zatrzymuję? Można by tak było rzucać kartony i też zatrzymywać. Albo czy bym szybę otworzył na pasie obok i machnął ręką jak by Tesla była z lewej i czy też by na rękę zareagowała i się zatrzymała?

@Lardor: aż wyjdzie pasażer/kierowca z takiego auta i się z tobą rozliczy ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
I zachwycasz się kamerami bez redundacji

@123_: problem jest taki, że mając kamery nie możesz dodać jednego rodzaju czujnika dla redundancji, bo wtedy dalej nie masz możliwości zweryfikowania który z nich ma rację.
Załóżmy że dodasz lidar, kamera pokaże przeszkodę a lidar nie. I teraz która z nich ma rację?

Musisz dodać kolejny czujnik. I tak nagle w celu redundancji z jednego rodzaju czujnika (kamery) musisz od razu skoczyć do 3 czujników, żeby
  • Odpowiedz
Swoją drogą, akurat poprawna obsługa takich przypadków nie jest potrzebna dla robotaxi, które do takich garaży w ogóle nie musi wjeżdżać.

@anonimowy_programista: Zobacz sobie gdzie jest punkt odbioru pasażerów na lotnisku London Gatiwck (ostatnie piętro piętrowego garażu). Ale pewnie w jak będzie AI6 to i czytać się nauczy i będzie wiedział co to jest "wyjazd" :)
  • Odpowiedz
I zachwycasz się kamerami bez redundacji.

Wszystkie Tesle obecnie produkowane posiadają 2 (kiedyś trzy) kamery patrzące na przód. Dodatkowo, komputer FSD sam ma redundancje.

Natomiast... możesz mi pokazać przypadki, gdzie ktoś pokazuje, że kamera która nawaliła była akurat problemem. Redundancje nie wprowadza się do wszystkiego bez rozmysłu. Gdyby tak było, to w aucie miałbyś 2 kierownice.

Replikowalny
  • Odpowiedz
Zobacz sobie gdzie jest punkt odbioru pasażerów na lotnisku London Gatiwck (ostatnie piętro piętrowego garażu). Ale pewnie w jak będzie AI6 to i czytać się nauczy i będzie wiedział co to jest "wyjazd" :)

@zibizz1: jakie to klasyczne "moving the goalpost". Gdy FSD potrafi zrobić już coś, co wszyscy mówili, że nigdy nie będzie w stanie, nagle przesuwany jest cel i znowu ta sama śpiewka. Jakim trzeba być ignorantem technologicznym,
anonimowy_programista - >Zobacz sobie gdzie jest punkt odbioru pasażerów na lotnisku ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: żeby tyaka mundra byłą wykrywając np. stojącą białą naczepę w jasny dzień xD
Wiem, wiem, "to rurzne som" i aktualizacja oprogramowania sprawę "na pewno" załatwiła, ale ktoś jednak za każdym razem musi płacić życiem za te niedoróbki
  • Odpowiedz