Wpis z mikrobloga

@conamirko: Bank nie bawi się w ocenianie, czy ktoś ma „hobbystyczny system” czy właśnie otworzył furtkę dla każdego możliwego malware. Root oznacza, że aplikacja traci kontrolę nad środowiskiem, a bank bierze na siebie całe ryzyko. Lepiej zablokować wszystko niż później tłumaczyć się z włamań, które klient „sam sobie zafundował”.
  • Odpowiedz
@mattt-pittt: wszystko spoko ale wytłumacz mi dlaczego mamy te aplikacje na androidzie i Apple xD czemu tutaj bank już nie blokuje? Przecież ani Android ani iOS nie są systemami dostarczanymi przez bank tylko firmę trzecia
  • Odpowiedz
@conamirko: Jak masz zrootowany system to na androidzie tez nie zainstalujesz ¯\(ツ)/¯ poza tym ja nie muszę być producentem zamka do drzwi np, żeby uznać że ten zamek jakieś standardy bezpieczeństwa spełnia i go u siebie zamontować.
  • Odpowiedz
nie muszę być producentem zamka do drzwi np, żeby uznać że ten zamek jakieś standardy bezpieczeństwa spełnia.

@mattt-pittt: a wpisywanie przez ubezpieczalnie konkretnych modeli czy "klas bezpieczeństwa" zamków (cokolwiek to znaczy xD) nie jest taką samą patologią?

Jedna firma arbitralnie uznaje że masz mieć produkt drugiej firmy żeby mieć dostęp do ich usług. Bez ich usług stajesz się wykluczony bo mają monopol np na płatności. Każdy kto chwilę pomyśli widzi
  • Odpowiedz
@conamirko: Jasne, Google i Apple zbierają dane, ale to nie znaczy, że bank ma pozwolić ci odpalać apkę na telefonie, gdzie każdy malware ma VIP-przepustkę. Prywatność to jedno, a robienie z konta otwartego bufetu to drugie.

Jak tego nie rozumiesz, to nie ma o czym dyskutować.
  • Odpowiedz
@f9JXBEArQ2H4TKl: Maciusiu aplikacje bankowe nie działają nawet na customowych Androidach, a są potrzebne by na przykład doładować internet mobilny, czy kupić bilet lotniczy.
Obecnie przymus technologiczny sprawia że bez smartfona nie wejdziesz na lotnisko (Ryanair planuje zrezygnować z możliwości pokazania wydrukowanego biletu), czy w razie potrzeby zapłacenia za przejazd płatną autostradą.

Płacenie telefonem to gadżet a nie konieczność, przynajmniej narazie
  • Odpowiedz
@mattt-pittt: nie ma żadnej, w szczególności prawnej, gwarancji że na niezrootowanym telefonie malware nie ma takiej przepustki. Banki ryzykują nasze bezpieczeństwo tylko dla własnego zysku bo tych systemów używa 99% posiadaczy telefonów

Gdyby z jakiegoś magicznego powodu połowa użytkowników smartfona zrootowała swoje telefony albo zainstalowała jakiś wykopOS to aplikacje banków na ten system pojawiły by się w parę miesięcy XD
  • Odpowiedz
a to apki bankowe chyba nie działają

@mvmxks: mi na Androidzie z rootem i odblokowanym bootloaderem działają alki, jedna tylko nie chce współpracować z czytnikiem linii papilarnych przez roota. No i portfel google nie chce działać. Ale benefity z roota przewyższają na razie dla mnie te niedogodności.

Chociaż patrząc po funkcjonalnościach nowszych wersji Androida to kolejnego telefonu chyba nie będę musiał rootować
  • Odpowiedz