Wpis z mikrobloga

Gdy ostatnio przyjechałem do Krakowa i wieczorem wybrałem się w stronę Starego Miasta, dostrzegłem, że na najwyższej kondygnacji dawnego hotelu Forum paliły się światła. Trochę się zdziwiłem tym widokiem, ponieważ z tego, co było mi wiadomo, ten hotel od wielu lat jest nieczynny.
Z ciekawości następnego dnia podjechałem pod ten budynek, aby sprawdzić co się tam aktualnie dzieje.

Jak się okazało, przestrzeń parteru dawnego hotelu od początku tegorocznych wakacji zyskała zupełnie nowe życie. To właśnie tu otwarto Forum Fun and Food, które jest nowoczesnym centrum rozrywki. Na ponad 3000 m kw. znajduje się 10 stołów bilardowych, kręgielnia z 14 torami i różnorodne strefy relaksu.
Gdy już przespacerowałem się po tej nowoczesnej przestrzeni, postanowiłem sprawdzić, co dzieje się na samej górze tego obiektu, w którym zeszłego dnia zauważyłem palące się światła. Obstawiałem, że powstał tam jakiś taras widokowy i wiele się nie pomyliłem. Na dachu dawnego hotelu Forum funkcjonuje restauracja Panorama, a jej otwarcie miało miejsce w sierpniu zeszłego roku.

Rozglądając się po budynku, zastanawiałem się, czy można jeszcze zajrzeć do dawnych pokoi hotelowych. Z wielką chęcią je zwiedziłbym i nawet zapłacił za taką możliwość. Z tego, co udało mi się ustalić, taka wycieczka odbyła się tutaj w 2015 r., w towarzystwie przewodnika. Patrząc jednak z tarasu, widać jedynie zieleń, która powoli pochłania budynek, porastając ściany i balkony. Na dachu funkcjonuje luksusowa restauracja, a pod nią kryją się setki pustych pokoi, które pamiętają zupełnie inne czasy.

Budowa Hotelu Forum rozpoczęła się w 1978 r. i trwała 10 lat. Oficjalne otwarcie obiektu nastąpiło 15 maja 1988 r. Został on zaprojektowany przez słynnego architekta, Janusza Ingardena. W momencie otwarcia hotel był jednym z najnowocześniejszych budynków nie tylko w Krakowie, ale i w całej Polsce. Miał cztery gwiazdki i znalazł się w międzynarodowej sieci rezerwacyjnej Intercontinental Hotel Group.
Posiadał 278 klimatyzowanych pokoi i 15 apartamentów, wewnątrz działały także dwie restauracje, oraz drink bar. Nie zabrakło w nim także sauny, basenu, solarium, sklepu Pewex, biura podróży, kasyna oraz kwiaciarni. Mieścił też aż sześć sal konferencyjnych mogących pomieścić nawet 600 osób. Ciekawostką jest także to, że w hotelu było automatyczne spłukiwanie wody w WC.
Niestety budynek nie przetrwał próby czasu i w listopadzie 2002 r. został zamknięty. Jako przyczynę podano wówczas wady konstrukcyjne wynikające z nasiąkania fundamentów i zalewania piwnic przez wody płynącej obok Wisły.

Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj

Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.

Mój blog / Fanpage

#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem

A tak na marginesie dodam, że tak jak i w poprzednich latach, tak i w tym roku, postanowiłem stworzyć swój autorski kalendarz na 2026 rok, ze zdjęciami miejsc, które odwiedziłem. Rok temu kilkadziesiąt osób zakupiło taki kalendarz, może w tym roku także jest ktoś zainteresowany powieszeniem takiego kalendarza na ścianę?
Tym razem postanowiłem dodać krótki opis do każdego zdjęcia, w prawym dolnym rogu znajduje się informacja, co to za miejsce i gdzie się znajduje.
Koszt kalendarza to 50 zł plus koszt wysyłki (InPost 17 zł)
Jest to format A3 pionowy, 30x45cm
13 kart, 12 miesięcy + okładka
Zainteresowane osoby zapraszam do kontaktu. Zdjęcia jakie zostały wykorzystane w kalendarzu znajdują się Tutaj.
nightmeen - Gdy ostatnio przyjechałem do Krakowa i wieczorem wybrałem się w stronę St...

źródło: DSC_0395

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
Forum przeca już od dawna żyje. Przecież te forum przestrzenie to już chwile tam są. No i klub z cyckami w podziemiach ale jego to już ni ma xd
  • Odpowiedz