Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracbaza #it #sztucznainteligencja

Jak ludzie ze środowiska it sobie radzą w dzisiejszych czasach AI?
Jaki jest poziom wejścia dla początkujących, jak radzą sobie średniaki? O ekspertów nie pytam bo oni zawsze będą mieli looz i dużo pracy?

Nie jestem z branży, Umiejętności programowania 0, null, nic, ale ostatnie lata od wyjścia czata GPT 4, używam regularnie w pracy, 90% Excel (formuły i VBA) z czatem tworze dużo automatyzacji.

Ostatnio poszedłem krok dalej i pierwszy raz z pomocą czata od 0 w pythonie napisał mi Bota do gierki online xD ponad 2k link kodu. Full GUI. Potem z czatem stworzyłem instalator exe. I na koniec full instalacje z inno setup xD. Tym sposobem stworzyłem swój pierwszy program xD

Dla mnie to wszystko to kosmos, że ktoś taki jak ja może robić takie rzeczy nie mając o tym zielonego pojęcia, jak przeglądałem VScode z tym co wyplul czat to jakaś czarna magia. Tak samo jego tłumaczenia wszystkiego co mi pisał na bieżąco z kodem,... W głowie tylko miałem - Dobra chłopie nie produkuj się i tak nic nie rozumiem xD dawaj kod i testujemy hehe.

Nie wierzę że ktoś kto się tego całego badziewia uczył nawet rok czy dwa byłby w stanie napisać takiego bota w tydzień na takim poziomie co czat xD

Do nauki cudo...jak komuś zależy, w pracy chyba też pomocne, ale dla nowicjuszy? Nie wiem słabo to widzę - duże zamieszanie chyba teraz jest.
TakiSeLogin - #programista15k #programowanie #pracbaza #it #sztucznainteligencja

Jak...

źródło: IMG_20251125_175514037

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TakiSeLogin: Aktualnie AI dalej nie radzi sobie z programowaniem prawdziwych dużych systemów. Proste aplikacje da rade. Ale gdy trafi na system z już zastanym kodem, gdzie musi np dopisać jakąś nową funkcje to AI się gubi kompletnie. Być może w przyszłości to się zmieni, ale aktualnie może wspomagać co najwyżej typowe prace programisty a nie go zastąpić
  • Odpowiedz
@TakiSeLogin:
To tak jakbyś odkrył kalkulator. Nie muszę znać tabliczki mnożenia, fuck yeah ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tylko jak teraz zarobić na używaniu kalkulatora? W jakiś podstawowy sposób możesz policzyć sobie koszty zakupów czy wydatków. Oszczędziłeś, cośtam zarobiłeś. Ale zawodowcy liczą na tym bardziej skomplikowane rzeczy i kalkulator jest tylko jednym z elementów.
  • Odpowiedz
@TakiSeLogin: zero procent umiejętności programowania, w pracy mówi o Excel i jakimś vba? Człowieku, to już lepiej napisz umiejętności programowania 1%, bo poza Excel i ai żadnego słowa nie rozumiem.
  • Odpowiedz
Na logikę to ai uczy się na podstawie tego co ma.
Ja rozumiem że to działa mniej więcej tak:
Wrzucasz zdjęcia, grafiki; dużo początkujących osób na deviant arcie robi obrazy w ciepłych kolorach, a ai ściągało ilościowo i ma przekłamanie do żółci. Tak samo jak zdjęcia, te popularne aplikacje do poprawy grafiki czy poprawianie ręczne często podbija ciepło, żółcie żeby zmiękczyć rysy twarzy.

A że ai zaczęło swoje grafiki pochłaniać to jeszcze
  • Odpowiedz
  • 0
@Whiskeyjack29: działa jak złoto, każda funkcja śmiga, wykrycie mało prawdopodobne bo opiera się o detekcję pixeli, plus dodałem masę randomizerow żeby imitować gracza. I puszczam go na kilka h dziennie najczęściej na laptopie a ja robię co innego na kompie ale czasami spoglądam.

I to wszystko robiłem blokowo jedna funkcja- debugowanie potem kolejna. I tak przez ponad tydzien

Nie był to jeden prompt bardziej 100. Albo 150 xd ale trzeba wziąć pod
  • Odpowiedz