Wpis z mikrobloga

Tylko 26 tyś ludzi na informatyce w 2025. Pamiętajcie, że na informatyce 50% odpada po pierwszym semestrze a z tego kolejne 20% po pierwszym roku. Z pozostałych jakieś 70% kończy się inżynierką, czyli mamy na dobrą sprawę jakieś 7 500 absolwentów z tego roku, kto wie czy odpływ nie będzie jeszcze większy jak po zderzeniu z algebrą liniową, matematyką dyskretną i elektroniką ludzie którzy liczyli że będą grać w gierki poczytają jeszcze rok, dwa lata tutaj na tagu jak sytuacja wygląda w branży. Z tych 7 500 część pójdzie w ML bo to modne, cześć w security, cześć w management, cześć pójdzie do roboty jako nauczyciele i general informatycy. Przy dobry wiatrach wejdzie 3 000 nowych programistów na rynek. Rozbijając to na technologie to pewnie Java dostanie z 1 000 a reszta z 10 pozostałych technologi po 200 programistów rocznie. Myślę, że to dobry trend, ale rynek unormuje się jak zbijemy przyjęcia na informatykę do jakieś 10 000 - 15 000. Wtedy rynek będzie najzdrowszy. Oczywiście z tych 3000 nie wszyscy dostaną pracę i pewnie odpuszczą i finalnie na rynek wejdzie i zadomowi się połowa tego. Trzeba też pamiętać o tym, że zwykle kariera programisty trwa 10 lat i idą oni w management albo zmieniają branżę, idą w inne biznesy. Rzadko kto klepie kod do 65 roku życia. #programowanie #programista15k #programista25k #pracait #pppp #polskapartiaprzyjaciolprogramistow #studiait
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zibizz1: Obecnie gdzie każdy staż i pozycja juniorska wymaga dyplomu bo firmom wydaje się że rynek juniorów się skończył? Myślę, że z 50 po znajomości rocznie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Oczywiście może w przyszłości za czyli jakieś 5 lat jak nastąpi gigantyczny senior shortage trend znowu się odwróci i odżyją bootcampy, wtedy musimy być gotowi dać im opór legislacyjnie.
  • Odpowiedz
@zibizz1: Widziałem to już wielokrotnie lata 0-3 podjarany junior, mega rozwój itd. 3-5 dalej się rozwija ale staje się midem i coraz mniej się chce 5-8 turbo senior najlepszy w firmie 8-10 zostaje managerem albo architektem 11+ coraz większa odklejka z Ivory tower, nawet już nie koduje tylko chodzi po spotkaniach i gada głupoty za największą pensję w zespole. Rok 12-13 redukcja, i albo gość wraca do kodowania na poważnie
  • Odpowiedz