Wpis z mikrobloga

Pytanie do znawców bo ja się nie znam a sytuacja jest dla mnie kontrowersyjna.

Sytuacja z wczorajszego meczu Polska - Malta gdzie sędzie cofną mecz o kilka minut bo nagle VAR się obudził i sprawdzali czy nie było faulu w naszym polu karnym. Faul był, ale w międzyczasie Polska strzeliła prawidłowo bramke. Sędzia ja "cofa" i przyznaje karnego Malcie.

Czyli co, wszystko co było od momentu tego karnego jest uznawane za nieważne?
Co jeśli VAR nie sprawdzałby czy Polska strzeliła gola prawidłowo, ale np czy ktos z naszych nie sfaulował piłkarza Malty na czerwoną kartkę?

Jesli by tak było to nasz piłkarz by nie zobaczył czerwonej kartki bo tej akcji "niebyło" bo musimy mecz cofnąć o kilka minut bo wcześniej powinien być karny?

A co w przypadku gdybyśmy nie strzelili bramki, ale piłkarz Malty by sfaulował naszego w swoim polu karnym i byłby rozpatrywany karny dla nas, ale VAR by zobaczył, że wcześniej powinien byc karny dla Malty..

No przecież to są jakieś jaja a nie przepisy, chyba, że ja czegoś nie rozumiem bo się nie znam xD

#mecz #pilkanozna
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@quescik1 VAR działa cały czas a nie się nagle budzi. Gol Polski to była pierwsza przerwa w grze po faulu Kiwiora. Po golu dla Polaków sędzia dostaje sygnał że ma sprawdzić faul Kiwiora na ekranie.
Trwało to kilka minut bo sprawdzali jeszcze spalonego Malty.

Reszty nie odpowiem, bo nie jestem pewny.
  • Odpowiedz
@quescik1 Czerwona kartka oczywiście by została, cofnięcie akcji do sprawdzenia czy był faul i karny nie kasuje kartek bo te można otrzymać w każdym momencie, mecz nie musi być "live", ba, nie trzeba być nawet na boisku.
  • Odpowiedz
  • 2
@Minieri: Hmm nadal nie jestem w stanie zrozumieć czemu kartka by została, ale bramka już nie.
I żeby nie było, karny słusznie podyktowany, ale nasza bramka była strzelona poprawnie więc na logikę powinna być uznana + karny dla Malty.
  • Odpowiedz
@quescik1: przepisy są nie jasne i brakuje konsekwencji ale idzie to zaakceptować. Czerwona kartka to często akt bezmyślności i nadmiernej agresji. Więc nie powinna być cofnięta. Bo tego typu zachowania należy tępić dla bezpieczeństwa pozostałych graczy.
  • Odpowiedz
@quescik1 Spójrz na to w ten sposób - dopóki akcja nie zostanie cofnięta do sprawdzenia przez VAR gra toczy się normalnie i obowiązują w niej normalne sportowe zasady. Więc jeśli zawodnik te zasady łamie to powinien być ukarany i nie ma znaczenia że akcja zostanie cofnięta bo w momencie faulu gra toczyła się normalnie.

Wyobraź sobie że np. była ręką w polu karnym która widział każdy, ale nie było gwizdka więc
  • Odpowiedz
@quescik1: czerwona kartka zostaje wtedy, kiedy jest za brutalny faul/niesportowe zachowanie. Czyli gdyby po tej akcji na karnego Malty nie było gola dla Polski, tylko np. czerwona kartka dla Maltańczyka, to byłoby cofnięcie do karnego, a kartka byłaby anulowana, gdyby była za faul taktyczny (np. za faul, gdy zawodnik wychodził sam na sam), a nie byłaby anulowana, gdyby była za brutalny faul czy niesportowe zachowanie (np. jakieś oplucie przeciwnika czy
  • Odpowiedz