Wpis z mikrobloga

• 0
@mam__pytanie

Nom, to sie nazywał szkolny błąd, tylko ze w takiej skali wydarzyło sie w kilku krajach a na zachodzie podziel sobie przez 3... a np. W Szwajcarii w szczytowy momencie inflacje osiągnęła 3.6% i to byl skandal.... we Francji 2x tyle...

Wiec no nasze odpaly to nasza sprawa, a wszystko niebawem moze sie skończyć odreagowanie kursu walutowego....
  • Odpowiedz
@del855: Nie do końca rozumiem. Ludzie porównują te ceny w Europie, na świecie, jakby w Polsce musiały być niższe. Tylko jakoś jak jeżdzę po Europie to wolę mieszkać w PL, nawet w najgorszej dzielnicy obojętnego wojewódzkiego, niż np. w Berlinie. Ceny odzwierciedlają poziom i spokój życia, tego nie widzą malkotenci i ojkofoby.
  • Odpowiedz
  • 1
@CopyM

Racjonalozacja level hard. I to zeby jakis cien logiki to byl, ale go nie ma niestety.

Chłopie, no zastanów sie co napisałeś. Nasz poziom zycia jest duzo niższy niz na zachodzie, bo zwyczajnie zarabiamy od troche mniej do duzo mniej. To jak , niższym zarobkami mamy miec porównywalne ceny mieszkan? No widac możemy ;)

A juz połączenie poziomu zycia I spokojo to pomieszanie z poplątaniem.... ok, powiedzmy ze w Polsce
  • Odpowiedz
@del855: Czyli odpowiedzią jest fizyka czarnej dziury, ALBO - ceny nie są ustalane w ten sposób jaki sobie wymysliłeś i nie muszą spadać, bo ty uważasz PL za mało atrakcyjny kraj do życia :)
  • Odpowiedz
  • 2
@CopyM

Czyli odpowiedzią jest rynek o charakterze spekulacyjnym plus wiele mniejszych elementów, a nie żadne czarne dziury.

Wyjaśniłem ze atrakcyjność nie wpływa na ceny bo jest w 95% wewnetrzna, a ty widze guzik z tego zrozumiałeś. To jak z toba rozmawiac?
  • Odpowiedz
@del855: Nie wyjaśniłeś, tylko założyłeś. Atrakcyjność zewnętrzna - zakup mieszkań w PL przez podmioty zewnętrzne - jest o wiele wyższa, niż 5%.
  • Odpowiedz
  • 1
@CopyM

Wiele wyzsze? Pokaz takie dane. Czekam.

Plus co robi taki fundusz jak juz kupi te mieszkania? Niemcom wynajmuje? Francuzom, czy jednak Polakom? No gdzie sa ci zachodni Europejczycy co doceniają polski spokój i tu trumnie sie osiedlaja?
  • Odpowiedz
@CopyM:

Nie wyjaśniłeś, tylko założyłeś. Atrakcyjność zewnętrzna - zakup mieszkań w PL przez podmioty zewnętrzne - jest o wiele wyższa, niż 5%.

Bzdura xD U nas jest dużo szumu wokół tego, a praktycznie takie transakcje są dla całego rynku niezauważalne.
  • Odpowiedz
@del855: Czemu czekasz na dane odemnie, skoro to ty powołałeś się na statystyki jakies czy dane - to Ty włożyłeś tu jakieś 5%, więc to ja czekam na udowodnienie Twojej tezy.
  • Odpowiedz
  • 1
@CopyM 5% - to liczba zakupów mieszkan e Polsce przez obcokrajowców z czego 90% z nich do Ukraina + Białoruś....

Twierdzisz ze mieszkania sa skupiwane przez fundusze, no to slucham ile
  • Odpowiedz
@CopyM:

Tylko jakoś jak jeżdzę po Europie to wolę mieszkać w PL, nawet w najgorszej dzielnicy obojętnego wojewódzkiego, niż np. w Berlinie. Ceny odzwierciedlają poziom i spokój życia, tego nie widzą malkotenci i ojkofoby.

A z drugiej strony niektórzy tak jak ty, piszą tak o zachodzie jakby tam było tak niebezpiecznie jak w afgańskim Kabulu. Byłem w Berlinie, byłem we Wiedniu, wiele razy odwiedzałem bawarie i nigdy nic mi nie
  • Odpowiedz