Wpis z mikrobloga

@elo_kebab apki już klepią ludzie od biznesu, nie trzeba na to 3 lat.

te 40000 debili później uważa się za elite narodu

Ci mądrzejsi wiedzieli, że wystarczyło imprezować, pójść na łatwe studia, a i tak można zarządzać ludźmi nieumiejacymi się komunikować i kosić kasę na łatwej pracy wykorzystując ich jak roboty hahah
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Żadnego optymalnego kodu nie będzie. Garbage In Garbage Out i żadne zaklinanie rzeczywistości nie zmieni tego, że LLM jest i będzie nierzetelną zabawką. Natomiast programiści zapłacą cenę za prostytuowanie się korporacjom – nie chcieliście utrzymywać standardów i pozwalaliście na coraz bardziej absurdalne ugównianie kodu, to w końcu zastąpili was pajeetami.
  • Odpowiedz
  • 1
@BreathDeath: skończyłem informatyke ale w 2017 roku to był przyszłosciowy kierunek, mam 23k netto b2b i stabilną przyszłośc bo mam 8 lat expa i jestem seniorem

Takie bzdury gadasz, kiedyś skończenie ekonomii dawało eldorado i kto to teraz studiuje? Studia trzeba wybierać perspektywicznie

Teraz nieironicznie filozofia czy filologia są 100x bardziej wartościowym kierunkiem niz IT

kod bedzie klepało AI ale ludzkie interakcje to będzie "produkt premium" kumasz?
  • Odpowiedz
Teraz nieironicznie filozofia czy filologia są 100x bardziej wartościowym kierunkiem niz IT

@elo_kebab: Jak zostaniesz na uczelni, bo jak nie zostaniesz to właściwie co będziesz robił? No i jeszcze zarobki? Czy w tej pracy zarobisz wiecej niż magazynier? Bo jak nie to czas poświęcony na naukę jest w zasadzie stracony

kod bedzie klepało AI ale ludzkie interakcje to będzie "produkt premium" kumasz?

całego kodu AI nie naklepie, ale z tymi
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Wiem, że to zarzutka, ale mylisz się co do AI i zastąpienia devów. Jak firmy AI w końcu nastawią się na profit i urealnią ceny, to mięsny dev będzie nadal tańszy niż j-----e się z tymi durnymi botami.
  • Odpowiedz
@elo_kebab: ale wiesz że nie ma aktualnie studiów po których jest praca, oprócz zawodów regulowanych? XD

a i tak się nie dostaniesz jak nie zostałes ukierunkowany na nie od początku liceum i z mocnymi plecami u starych i mocnym portfelem

więc możesz przynajmniej nauczyć się czegoś przydatnego i rozwijającego umysł jak podstawy informatyki, i tak bardziej przydatny kierunek niż europeistyka.

co ma młody człowiek zrobić, nie iść w ogóle na
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Czyli miałem racje, wszyscy co skończyli informatykę to debile, ale oprócz Ciebie. ;)

Całe szczęście, że nigdy nie studiowałem informatyki, jeszcze jest dla mnie jakaś szansa.

BTW jak to jest, że płaczecie, że nie ma pracy, stawki słabe, a moi klienci mają rekrutacje otwarte po kilka miesięcy i nie mogą znaleźć nikogo sensownego za stawki rzędu 30k+? To może coś jest w tych ludziach? Może popracujcie nad komunikacją i angielskim, bo
  • Odpowiedz
  • 1
@BreathDeath: nie, mądrzy ludzie skończyli informatykę w 2010-2017 tak jak kiedys mądrzy ludzie kończyli prawo i ekonomie

Na tamte czasy te kierunki dawały perspektywe

Teraz IT to umarła branża w recesji i nawet obniżenie stop nie zwiększa ilości ofert pracy
  • Odpowiedz
@elo_kebab: To czemu się nabijacie z Kamilków, seniorów z 15 lat expa, którzy są "open to work"? Przecież oni kończyli informatykę właśnie w tych latach. Narracja średnio się kupy trzyma. ;)

No i nadal nie wiem dlaczego moi klienci nie mogą nikogo zatrudnić? Skoro wszyscy jesteście tacy zajebiści i zastanawiacie się nad lekarskim. Na pewno jakbyście byli lekarzami to od razu 250k na miesiąc, a nie jesteście w stanie zarobić
  • Odpowiedz
@Zimm3man: Będąc lekarzem nie musisz znać angielskiego, będąc programistą to jest wymagane jak chcesz mieć lepszą pracę. Tak jak kiedyś ktoś pisał, jak chcesz dobrze zarabiać to C1 i tyle, tak, żebyś mógł normalnie prowadzić rozmowę. Większość ludzi angielski ma na poziomie "I'm doing task X, no blockers".
  • Odpowiedz
@BreathDeath: jasne, rozumiem. To tylko pokazuje jaki ten zawód jest p-------e trudny w porównaniu do zarobków, nie dość że musisz mieć angielski C1 to jeszcze umiejętności techniczne bardzo wysokie. W niejednej branży można tyle zarobić lub troszkę mniej potrafiąc połowę tego
  • Odpowiedz
gdzie konkurencja jest mierna

@BreathDeath: konkurencja jest ogromna, bo coraz wiecej korpo przeorientowuje sie z Polski na Indie, nietechniczni managerowie po wyzszej szkole gotowania na gazie dostaja orgazmu gdy excel sie zieleni od zmiany zlotowek na rupie i sruuuuuuuu przenosza projekt do Indii
  • Odpowiedz
jaki ten zawód jest p-------e trudny w porównaniu do zarobków

@Zimm3man: Nie zgodzę się, IT to jest topka wynagrodzeń w Polsce. Pomijając zerową odpowiedzialność i brak stresu. Robisz PR, czekasz 2h na review, w tym czasie pora na CS'a. ;)

@git_commit A potem znowu do PL i wszyscy zadowoleni. No i to są te mało wartościowe projekty raczej. Musicie sobie wszyscy zdać sprawę, że nie będzie 30k na miesiąc
  • Odpowiedz
  • 1
To czemu się nabijacie z Kamilków, seniorów z 15 lat expa, którzy są "open to work"? Przecież oni kończyli informatykę właśnie w tych latach. Narracja średnio się kupy trzyma. ;)

@BreathDeath: ale przecież to jest k---a mem a nie rzeczywistośc, ochłon chłopie xD

W memach o Kamilku jest może 10% prawdy ale zobacz sobie np na Post @BlackpillMonster o kredycie, on 24k netto gruba żonka 4k netto - no
  • Odpowiedz