Wpis z mikrobloga

@kliq: krany, listy, malina, lisy. też mi rebus, jak z liczby pojedynczej robi liczbę mnogą xD durne zadanie... tylko "malina" tutaj ma prawo być rebusem wg mnie, reszta z czapy.
  • Odpowiedz
@kliq: pewnie miało być proste, to pierwsza klasa, a jest tak proste, że aż daje do myślenia, bo wydaje się głupie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fizzly, @kliq: całkiem możliwe, że zawinięta jest jedna lina. Pamiętajcie, że to klasa 1, nauka literek, cyferek, czytania. Tutaj nie ma być kombinowania. Strona przedstawia literkę y i zgodnie z kluczem wszystkie obrazki mają w zamiarze kończyć się na y. Serio. Nie szukajcie w podręcznikach stanu rzeczywistego a klucza
  • Odpowiedz
@MaJeM0: przeciwnie, powinno się to rozwiązać tak jak należy, a jeśli klucz jest zrobiony wadliwie, to kij im w oko. Lina jest jedna. Skąd dziecko ma wiedzieć że tam miało być "liny" skoro obrazek przedstawia inny stan faktyczny? Malina. Jeśli nauczycielka to skreśli jako "źle, ma być maliny" to jest równie walnięta.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
No więc tak jak myślałem, zdania są podzielone ;) ale rzeczywiście patrząc na cel tych ćwiczeń, to chyba będzie liczba mnoga. Nie zmienia to fakty, że pozostałe trzy obrazki to nie są w sumie żadne rebusy, autor mógł się tutaj bardziej postarać ...
  • Odpowiedz
@fizzly: wymagasz od obecnego programu nauczania, tym samym wydawnictw podręczników, dbałości o szczegóły?! ( ͡º ͜ʖ͡º) Wszystko co robi się obecnie w szkole, uczy się wg klucza by dzieciaki na koniec etapu szkolnego zdały test (skojarzeń, wg tegoż klucza). Moja matka nauczycielka mówi, że ma być maliny ;). Zauważcie, że nawet logicznie jest wszystko z końcówką y, sugerując: naukę tejże literki oraz liczbę mnogą. Edit:
  • Odpowiedz