Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się jak w rzeczywistości będzie wyglądać ta konsola #steam na papierze. Jeśli serio by na tym poszła prawie każda gra, a devy by optymalizowali gry pod to urządzenie to nawet bym się zastanowił czy się nie przenieść z #ps5 na to. Spoko opcja bo można wybierać między padem, a klawiaturą + myszką przy np. FPSach, gdzie w PS5 nie jest już to takie oczywiste.
#gownowpis
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ActiZ: Ale co jest takiego wyjątkowego w tym urządzeniu? To będzie po prostu pecet na zmodyfikowanym linuxie z wydajnością która w dniu premiery pozwoli zagrać w 30-60fps ale po 5 czy 10 latach już będzie zwyczajnie za słaby na odpalanie wychodzących wtedy tytułów w sensownym klatkarzu ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@ActiZ @littlebuzz Też uważam że to może być fajny zamiennik dla standardowego PC, dodatkowe urządzenie do grania dla posiadaczy komputerów Apple. Jeśli zależy ci na graniu na klawiaturze to pewnie masz w głowie strzelanki multiplayer, ale na SteamOS chyba takie gry nie chodzą, bo anty cheaty póki co nie działają.

@Larsberg: Życzę im sukcesu, najbardziej bym się cieszył gdyby udało im się zachwiać pozycję Windows na rynku, ale
  • Odpowiedz
@sm_m: Nikt kto siedzi na Apple nie jest graczem.

Wątpię że gracze PC z Windowsem i kartami RTX przejdą na takie "dziwadło" bo obsługuje gry ze Steama - to w ogóle nie ma sensu.

To jest alternatywa dla konsolowców którzy mają dość ograniczeń konsol do trybów 30/60fps jak i mocno okrojoną w stosunku do pecetów bibiotekę starszych
  • Odpowiedz
@sm_m nie wiem jak większość graczy ale ja przestałem grywać w multiplayer i gram głównie w single, czy to na ps5 czy to pc, dlatego takie małe urządzenie dla mnie będzie idealne żeby dokończyć gry nie siadając przy pc, wiadomo można podłączyć kompa pod tv ale jakoś nigdy tego nie lubiłem, tutaj włączę steam machine odpalę tv i od razu gram za pomocą pada.

@Larsberg PlayStation ma exy jedynie przez
  • Odpowiedz
@Larsberg: Ja jestem, mam PS5 i komputer Apple. Kiedyś byłem zapalonym pcmasterrace, ale z czasem mi przeszło. Mały komputer umożliwiający mi granie w gry, których nie ma na konsoli byłby świetnym uzupełnieniem PS5. Jak ktoś ma dość ograniczeń konsoli to pewnie i tak posiada komputer z Windowsem, więc po co kupować kolejny o parametrach podobnych do tej konsoli?
  • Odpowiedz
a devy by optymalizowali gry pod to urządzenie

@ActiZ: Wątpie aby tak było. Nie robią tego przy Steam Decku tu i tu nie będą. ich praca ew kończy się na ustawieniu suwaczków z opcjami graficznymi tak by było ok, ale to nie jest optymalizacja gry pod dany sprzęt jak się robi na konsoli. I nie bardzo wiem dlaczego twórcy mieliby to robić. Na konsoli to robią bo muszą jeśli chcą
  • Odpowiedz
Microsoft za chwilę wyda podobny sprzęt na Windows11 i nazwie to nowym Xboxem

@Larsberg: Ba, sprzęt od Xboxa ma mieć przewagę bo ma być hybrydą. Odpalisz na nim decydowane gry na ekosystem konsoli Xbox, czyli nada bede się pojawiać dedykowane gry, zoptymalizowane etc. A obok tego masz mieć opcje odpalenia innych klientów i wtedy działa jak PC z windowsem. Dodajmy do tego, ze MS bedzie dopłacać do sprzedaży konsoli, jak
  • Odpowiedz
@Variv: Typ myśli że na takie urządzonko o budżetowych podzespołach można w jakiś magiczny sposób zoptymalizować grę tak aby chodziła w tylu fps co na RTX 4090 xD ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gra na konsole się optymalizuje w ten sposób że twórcy ustawiają "suwaczki" na tyle żeby to wyglądało i chodziło przy stabilnym 60/30 fps. Tu nie ma jakieś filozofii.
  • Odpowiedz
Typ myśli że na takie urządzonko o budżetowych podzespołach można w jakiś magiczny sposób zoptymalizować grę tak aby chodziła w tylu fps co na RTX 4090 xD

@Larsberg: Wiesz, jeśli devsi by to robili tak naprawdę pod daną specyfikację to efekt byłby lepszy, ale uwaga już to robią na konsolach. Po co mają to robić trzeci raz? Tym bardziej, ze w ogole są plotki, ze inni producenci bedą mogli wydawać
  • Odpowiedz
@Larsberg: Ja uważam, że to dobra alternatywa dla graczy, którzy obecnie posiadają zestaw PC+PS5. Kupujesz grę na Steam i ogrywasz albo na mocnym PC albo kontynuujesz w fotelu w salonie na dużym TV.
  • Odpowiedz
@Variv przecież właśnie robią to dla steam decka, steam to największa baza użytkowników więc jeśli tego nie zrobią to strzelają sobie w kolano. Właśnie to co robi Microsoft z Xboxem powoduje, że ludzie już nie chcą go kupować, zniszczyli tę markę i dalej ją niszczą, a zrobienie z Xboxa hybrydy PC tylko będzie gwoździem do trumny. Na przykładzie steam decka, jest to dobrze pokazane gdzie są urządzenia podobne mocniejsze ale ludzie
  • Odpowiedz
przecież właśnie robią to dla steam decka

@littlebuzz: Nie nie robią. Devsi nie robią gier pod decka tak jak robia pod konsole - gdyby robili gry pod decka nie potrzebny byłby Proton na steam os, a uwaga to Proton na steam os jest własnie sercem tego systemu i czymś co sprawa, że gry z windows działają na linux.
  • Odpowiedz
@ActiZ: Tylko że ten Steam Machine bedzie slabszy od ps5, wiec zamiana troche nie ma sensu. Teraz to najlepiej poczekac aż wyjdzie nowa generacja w 2027 i wtedy zrobic przesiadke na xbox pcta lub ps6
  • Odpowiedz