Aktywne Wpisy

sesa_sebix +33
Ktoś mi strzelił w okno z wiatrówki ( ͡° ʖ̯ ͡°) byłem w kamienicy naprzeciwko i niby nie ma nikogo takiego kto by mógł to zrobić. Odwiedziłem prawie wszystkie mieszkania i nikt nic nie nawet czy ktoś wgl ma wiatrówkę, większość ludzi wydała się normalna. Da się wymienić samą szybe w takim oknie czy trzeba całe nowe okno?
#patologiazmiasta
#patologiazmiasta
źródło: IMG_7049
Pobierz
TypicznyMaciek +59

To już drugi budynek Ignalińskiej Elektrowni Jądrowej, który zniknął z powierzchni w tym roku. Ten był jednak jednym z największych i najważniejszych.
W czasach funkcjonowania generatory prądotwórcze zapewniają bowiem dopływ energii elektrycznej w awaryjnych sytuacjach, np. wtedy, gdy trzeba wyłączyć wszystkie reaktory a połączenie z ogólnokrajową siecią zostaje zerwane. Taką sytuację mieliśmy chociażby w Fukushimie, gdzie opisywane generatory stały się ostatnią deską ratunku, finalnie zostały zalane przez tsunami w wyniku czego doszło do katastrofy.
Podobną sytuację mieliśmy też miesiąc temu w Zaporoskiej Elektrowni Jądrowej, gdzie przez miesiąc generatory zasilały systemy bezpieczeństwa.
#napromieniowani #litwa #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #atom #energetyka