Wpis z mikrobloga

Mały update ode mnie, w związku z zakupem #tesla ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dzisiaj przyjechał pan z firmy Arinea, z firmy, która robi mi ekspertyzę na temat możliwości instalacji ładowarki w garażu podziemnym w bloku. Zarządca jest chętny do pomocy, ale trochę trzęsie portki przed wspólnotą. Na kilka bloków we wspólnocie, podobno kilka osób już kiedyś o ładowarki pytało, ale nikt wcześniej przede mną nie instalował. Tutaj jak na razie bardzo pomocna jest firma Arinea, która podzieliła się kontaktem do innych zarządców z okolicy, którzy robili instalacje w blokach innych wspólnot.

Generalnie, moja interpretacja Ustawy o Elektromobilności jest taka, że wspólnota nie ma nic do gadania, w przypadku instalacji ładowarki poniżej 11kW. Artykuł 12b mówi:

W przypadku wspólnoty mieszkaniowej wydanie zgody na instalację i eksploatację punktu ładowania o mocy mniejszej niż 11 kW stanowi czynność zwykłego zarządu.

Jednocześnie. Po złożeniu wniosku wraz z ekspertyzą i oświadczenia o pokryciu kosztów takiej instalacji przez wnioskodawcę, zarząd ma 30 dni na zatwierdzenie takiego wniosku.

Natomiast jeżeli interpretacja moja i ChataGPT jest poprawna, to zarząd nie może odrzucić wniosku na podstawie "nie, bo nie", a tylko z przyczyn niedopełnienia formalności. Zarząd może odrzucić wniosek tylko z 4. powodów, które wymienione są w punkcie 8. owego artykułu.

Jeżeli zarząd nie wyda zgody w ciągu 30 dni, zgoda wedle ustawy jest domniemana i wnioskodawca może rozpocząć instalacje i użytkowanie ładowarki.

Więc jeszcze trochę potrwają same formalności... ale jestem pozytywnej myśli. W najgorszym przypadku pójdę się sądzić ze wspólnotą, jak ten gość z Warszawy.

TL;DR;

- "Kup" kliknąłem 27 października (16 dni temu), autko w takiej konfiguracji
- Dopełniłem prawie wszystkie formalności w sprawie leasingu z Santanderem (0,99%, na 5 lat, z niskim wykupem)
- Z tego co mi powiedziała Pani z Santandera, teraz muszę cierpliwie czekać na nadanie numeru VIN i późniejsze dostarczenie pojazdu do punktu odbioru.
- Muszę jeszcze wybrać ubezpieczenia do auta. Kwoty ubezpieczenia (na rok) na moją konfigurację, od różnych ubezpieczycieli wahają się od 4 466 - 5 500 zł do 17 589 zł :D
- Pomimo tego, że jestem w okolic Wrocławia, to Tesla zapowiadała, że nie będę mógł odebrać auta we Wrocławiu, a najprawdopodobniej będę to musiał zrobić z Katowic.
- Dodatkowe gumowe dywaniki, które zaznaczyłem przy zamawianiu auta - już przyszły paczką na mój adres :)

#tesla #motoryzacja #samochodyelektryczne
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- Z tego co mi powiedziała Pani z Santandera, teraz muszę cierpliwie czekać na nadanie numeru VIN i późniejsze dostarczenie pojazdu do punktu odbioru.

a sprawdzałeś skrypt który ci ostatnio podesłałem? Tam dokładnie nawet widać kiedy auto zjeżdża z tasmy, bo licznik się zmienia z 30km na 0.xxx km ( ͡º ͜ʖ͡º) a VIN tam wskakuje ze 2 tygodnie wcześniej, zanim go zobaczysz oficjalnie

- Muszę jeszcze wybrać ubezpieczenia do auta.
  • Odpowiedz
takie ładowarki mają wbudowany licznik pobranego prądu czy obok stawiasz podlicznik?

@Catmmando: teoretycznie mogę zamontować osobny licznik w rozdzielni. Jest miejsce. Generalnie skoro mogę paliwo wrzucać w koszty firmowe, to zakładam, że prąd też, dlatego dobrze by było mieć osobny licznik względem mieszkania. Na ten temat wiem jeszcze mało szczegółów.
  • Odpowiedz
btw co do kosztów to jeszcze szykuj ze 4k na opony zimowe :P

@assninja: wiem. Ale skłaniam się raczej do wielosezonowych. Zawsze mam problem, by na czas pojechać na wymianę. I potem zamiast jeździć w zimę na bezpieczniejszych zimowych... to jeżdżę za długo na letnich.
  • Odpowiedz
@PopeLeon: jak? zarządca nieruchomości (w praktyce zwykle firma zewnętrza) jest zarazem w zarządzie wspólnoty? w jaki sposób? są właścicielami lokali w danym budynku i wspólnota wybrała ich do zarządu wspólnoty i zarządzania budynkiem?
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny jeszcze bywa sytuacja, że budynek jest nowy i mieszkańcy nie mają aktów notarialnych więc nie są członkami wspólnoty i ich interes reprezentuje developer który wybiera też zarządcę nieruchomości
  • Odpowiedz