Aktywne Wpisy

akNe +178
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
lenovo99 +6
Jaka gra na początek przygody z planszówkami? Coś do 100 zł żeby było od 2 do 4 osób.
#grybezpradu #gryplanszowe
#grybezpradu #gryplanszowe

Dzisiaj przyjechał pan z firmy Arinea, z firmy, która robi mi ekspertyzę na temat możliwości instalacji ładowarki w garażu podziemnym w bloku. Zarządca jest chętny do pomocy, ale trochę trzęsie portki przed wspólnotą. Na kilka bloków we wspólnocie, podobno kilka osób już kiedyś o ładowarki pytało, ale nikt wcześniej przede mną nie instalował. Tutaj jak na razie bardzo pomocna jest firma Arinea, która podzieliła się kontaktem do innych zarządców z okolicy, którzy robili instalacje w blokach innych wspólnot.
Generalnie, moja interpretacja Ustawy o Elektromobilności jest taka, że wspólnota nie ma nic do gadania, w przypadku instalacji ładowarki poniżej 11kW. Artykuł 12b mówi:
Jednocześnie. Po złożeniu wniosku wraz z ekspertyzą i oświadczenia o pokryciu kosztów takiej instalacji przez wnioskodawcę, zarząd ma 30 dni na zatwierdzenie takiego wniosku.
Natomiast jeżeli interpretacja moja i ChataGPT jest poprawna, to zarząd nie może odrzucić wniosku na podstawie "nie, bo nie", a tylko z przyczyn niedopełnienia formalności. Zarząd może odrzucić wniosek tylko z 4. powodów, które wymienione są w punkcie 8. owego artykułu.
Jeżeli zarząd nie wyda zgody w ciągu 30 dni, zgoda wedle ustawy jest domniemana i wnioskodawca może rozpocząć instalacje i użytkowanie ładowarki.
Więc jeszcze trochę potrwają same formalności... ale jestem pozytywnej myśli. W najgorszym przypadku pójdę się sądzić ze wspólnotą, jak ten gość z Warszawy.
TL;DR;
- "Kup" kliknąłem 27 października (16 dni temu), autko w takiej konfiguracji
- Dopełniłem prawie wszystkie formalności w sprawie leasingu z Santanderem (0,99%, na 5 lat, z niskim wykupem)
- Z tego co mi powiedziała Pani z Santandera, teraz muszę cierpliwie czekać na nadanie numeru VIN i późniejsze dostarczenie pojazdu do punktu odbioru.
- Muszę jeszcze wybrać ubezpieczenia do auta. Kwoty ubezpieczenia (na rok) na moją konfigurację, od różnych ubezpieczycieli wahają się od 4 466 - 5 500 zł do 17 589 zł :D
- Pomimo tego, że jestem w okolic Wrocławia, to Tesla zapowiadała, że nie będę mógł odebrać auta we Wrocławiu, a najprawdopodobniej będę to musiał zrobić z Katowic.
- Dodatkowe gumowe dywaniki, które zaznaczyłem przy zamawianiu auta - już przyszły paczką na mój adres :)
#tesla #motoryzacja #samochodyelektryczne
a sprawdzałeś skrypt który ci ostatnio podesłałem? Tam dokładnie nawet widać kiedy auto zjeżdża z tasmy, bo licznik się zmienia z 30km na 0.xxx km ( ͡º ͜ʖ͡º) a VIN tam wskakuje ze 2 tygodnie wcześniej, zanim go zobaczysz oficjalnie
Gratulacje :)
Jak nie będzie zgody zarządu to każą ci to zdemontować też na twój koszt
@benzyna_abstrakcyjna: na razie mogę Ci powiedzieć, że koszt ekspertyzy to 1990 zł netto. Dam znać, jak z resztą.
@assninja: tak. Codziennie z niego korzystam :) Nadal nic. Po jakim czasie Ty dostałeś VIN?
@Catmmando: teoretycznie mogę zamontować osobny licznik w rozdzielni. Jest miejsce. Generalnie skoro mogę paliwo wrzucać w koszty firmowe, to zakładam, że prąd też, dlatego dobrze by było mieć osobny licznik względem mieszkania. Na ten temat wiem jeszcze mało szczegółów.
btw co do kosztów to jeszcze szykuj ze 4k na opony zimowe :P
@assninja: wiem. Ale skłaniam się raczej do wielosezonowych. Zawsze mam problem, by na czas pojechać na wymianę. I potem zamiast jeździć w zimę na bezpieczniejszych zimowych... to jeżdżę za długo na letnich.
@Catmmando: z licznika do mojego stanowiska będę miał jakoś z 20 metrów... i dwie ściany po drodze.
@anonimowy_programista: pamiętaj, że zarządca uja ma do gadania ;) bo nie od tego on jest aby dawać jakieś pozwolenia albo zakazy
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@SpalaczBenzyny: ja jestem w zarządzie wspólnoty. Źle to zrozumiałeś :)