Wpis z mikrobloga

Kupować sobie NASa 4TB do domu czy kitrać kasę i nie kupować :| dysk google zapełniony i zamiast wydawać 9zł miesięcznie myślę czy nie wydać 1500zl na swoją chmurę xd
#nas #it #informatyka
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pwner: te 9zł to możesz z ankiet google wyklikać , u mnie co najmniej co drugi miesiąc wychodzi za free, co do nasa to postawiłem sobie samoróbkę, nie żałuję, wydałem chyba z >1600 z dyskami, na dysku google mam w obniżonej jakości w razie czego, dodatkowo z żoną się tym dzielę, jeszcze sie nie zapchało, na nasie Immich, Jellyfin etc
  • Odpowiedz
  • 0
@maniel: @Beekeeper Dzisiaj kupiłem, uległem. Zamówiłem 2x nowe dyski WD RED Plus 4TB po 449zł i ASUSTOR AS5202T za 590zł.
Mały dwuzatokowiec, sprzęt poleasingowy używany. Ten model polecił mi znajomy który takiego ma od lat i niczym nie odstaje pod względem funkcjonalności od Synology, a cena całkiem niezła. Łącznie 1488zł za własną chmurę 4TB w RAID 1.

Według chatu GPT chcąc najmować taką chmurę od dostawcy to koszty rzędu
  • Odpowiedz
  • 1
@harnas05: Tak, bardzo :) Mam wrzucone wszystkie zdjęcia jakie mam do apki AiFoto3, dostęp z telefonu. Trochę się borykałem na początku z aplikacją do zdjęć Immirch, ale okazała się za ciężka jak na ten sprzęt, wywalała się przy wrzuceniu dużej ilości zdjęć. AiFoto3 jest super.
Ogólnie Asustor udostępnia super narzędzia, ostatnio przydała się opcja udostępniania plików / storage poprzez link, dokładnie tak jak w google drive. Ogólnie jeśli zależy Ci
  • Odpowiedz
@Pwner potrzebuję do swojej działalności, do przechowania plików, pracy nad nimi, żebym miał do nich dostęp nie tylko w domu ale i na wyjeździe
  • Odpowiedz
  • 1
@harnas05: To jak najbardziej się nada. Jeśli się zdecydujesz na zakup mogę Ci pomóc to skonfigurować. Chcesz zobaczyć jak to wygląda? Mogę Ci testowo podesłać link z przykładowymi plikami
  • Odpowiedz