Aktywne Wpisy

MajaEris +27
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

R_O_T_T_E_N +576
źródło: temp_file763681863296711843
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file763681863296711843
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tytuł:
Bóg Imperator DiunyAutor:
Frank HerbertGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★☆☆☆☆☆☆☆
ISBN:
9788381884785Tłumacz:
Marek MichowskiWydawnictwo:
RebisLiczba stron:
496Forma książki:
książkaI znowu ciężko mi znaleźć jakikolwiek sensowny punkt zaczepienia. A nie, czekaj. Od zakończenia poprzedniej książki minęło 3500 lat - oczywiście wewnątrz świata, a nie wydania lub mojego czytania - spotykamy wreszcie tego legendarnego, brzmiącego dla niewtajemniczonych ponad miarę absurdalnie człowieka-czerwia, a reszta ma się po staremu, choć początek daje złudną nadzieję na zmianę kierunku na lepszy.
Mam na myśli fragmenty będące m.in. raportami z odległej przyszłości, posiadające ten unikalny charakter odkrywania i obcowania z nieznanym i mistycznym. Gdyby tylko w książce znalazło się ich więcej lub po prostu grały istotniejszą rolę, to z automatu mielibyśmy do czynienia z pozycją niepomiernie bardziej ciekawą i intrygującą.
Tak to niestety po rzeczonych raportach i dynamicznym prologu wracamy na stare śmieci, które pomimo upływu ponad trzech tysiącleci niezmiennie zalatują nudą. W niektórych aspektach jest nawet gorzej: Duneworm-Man uskutecznia rozważania wymykające się jakiemukolwiek pojmowaniu, a jego działania są często po prostu wewnętrznie sprzeczne (choć zapewne zamierzone jako zupełnie logiczne); inne natomiast nie wywołały we mnie jednoznacznie negatywnych odczuć, jak np. perypetie pewnego gholi, choć później i one niezmiennie zboczyły w specyficznych kierunkach. Więcej nie piszę, bo nie ma o czym. Po prostu nic nie zagrzewa miejsca w szufladach pamięci.
Naprawdę żal mi tych książek.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #ksiazkicerbera #frankherbert #diuna #rebis #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: 1021345-352x500
Pobierzcierp za nas i po głównej serii oceń dla nas jeszcze jakiś wysryw Herberta juniora ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jeszcze spróbowałem prequel Jihad ale widać że to pozbierane i poukładane notatki z fatalnym językiem bez polotu.
Także obecnie wracam tylko regularnie do Diuny a reszta niech się p------i.
Resztę należy sobie odpuścić.
@Pavulon12345: pierwsza świetna, druga widocznie gorsza, ale na szczęście zamyka najważniejsze wątki. Reszta lipa okrutna, wielka szkoda.