Wpis z mikrobloga

819 + 1 = 820

Tytuł: Bóg Imperator Diuny
Autor: Frank Herbert
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★
ISBN: 9788381884785
Tłumacz: Marek Michowski
Wydawnictwo: Rebis
Liczba stron: 496
Forma książki: książka
I znowu ciężko mi znaleźć jakikolwiek sensowny punkt zaczepienia. A nie, czekaj. Od zakończenia poprzedniej książki minęło 3500 lat - oczywiście wewnątrz świata, a nie wydania lub mojego czytania - spotykamy wreszcie tego legendarnego, brzmiącego dla niewtajemniczonych ponad miarę absurdalnie człowieka-czerwia, a reszta ma się po staremu, choć początek daje złudną nadzieję na zmianę kierunku na lepszy.
Mam na myśli fragmenty będące m.in. raportami z odległej przyszłości, posiadające ten unikalny charakter odkrywania i obcowania z nieznanym i mistycznym. Gdyby tylko w książce znalazło się ich więcej lub po prostu grały istotniejszą rolę, to z automatu mielibyśmy do czynienia z pozycją niepomiernie bardziej ciekawą i intrygującą.
Tak to niestety po rzeczonych raportach i dynamicznym prologu wracamy na stare śmieci, które pomimo upływu ponad trzech tysiącleci niezmiennie zalatują nudą. W niektórych aspektach jest nawet gorzej: Duneworm-Man uskutecznia rozważania wymykające się jakiemukolwiek pojmowaniu, a jego działania są często po prostu wewnętrznie sprzeczne (choć zapewne zamierzone jako zupełnie logiczne); inne natomiast nie wywołały we mnie jednoznacznie negatywnych odczuć, jak np. perypetie pewnego gholi, choć później i one niezmiennie zboczyły w specyficznych kierunkach. Więcej nie piszę, bo nie ma o czym. Po prostu nic nie zagrzewa miejsca w szufladach pamięci.
Naprawdę żal mi tych książek.

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #ksiazkicerbera #frankherbert #diuna #rebis #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
Cerber108 - 819 + 1 = 820

Tytuł: Bóg Imperator Diuny
Autor: Frank Herbert
Gatunek: f...

źródło: 1021345-352x500

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cerber108: po bogu imperatorze ja odpadłem od serii.
jeszcze spróbowałem prequel Jihad ale widać że to pozbierane i poukładane notatki z fatalnym językiem bez polotu.
Także obecnie wracam tylko regularnie do Diuny a reszta niech się p------i.
  • Odpowiedz
  • 2
@solejukowski: jak te kilkadziesiąt lat temu seria ugruntowała swoją pozycję, to już tak zapewne zostanie po kres czasu. A po synalkowe fanfiki nie mam najmniejszego zamiaru sięgać, choć kiedyś korciło mnie, by kupić zakończenie Kronik spod jego pióra. Cóż, już nie kusi.
  • Odpowiedz
  • 3
@niegwynebleid: Dżihad wydaje się zajebiście ciekawy, ale Brian może mnie w dupę pocałować, skoro nawet późniejsze książki ojca niemożebnie posysają berło.

@Pavulon12345: pierwsza świetna, druga widocznie gorsza, ale na szczęście zamyka najważniejsze wątki. Reszta lipa okrutna, wielka szkoda.
  • Odpowiedz