Wpis z mikrobloga

#kiszak #gry
woke w gamingu jest w odwrocie, ale nie jest to zasługa Kiszakó, Arkadikusów itp.

Są głównie dwa powody:
1. Opłacalność - no po prostu się nie sprzedaje i frimy się z tego po cichu wycofują
2. Wygrana Trumpa i idąca za nią zmiana wajchy - firmy amerykańskie i te chcące się przypodobać Ameryce idą ideologicznie w drugą stronę

ujadanie Logopedów to jest nic.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miloszy: Jako ogół gracze nigdy nie chcieli takich gier, to nie tak że ktoś potrzebował chłopa z mikrofonem co o tym głośno powie. Jedyne po co te antywoke kanały istnieją to po to żeby sie nawzajem głaskać jacy to oni nie są nielewaccy
  • Odpowiedz
@miloszy no a nie sprzedaje się dlaczego? Bo ludzie mają tego dosyć. To nie zasługa ludologów, a bardziej oni podłapali że ludzi zaczyna męczyć woke i dlatego zaczęli nagrywać na ten temat ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Buchananczyk: sugerando, że jeszcze chwilę wcześniej nie było nagminnie upychanego woke gdzie popadnie, a "arcydzieła" typu Dragon Age: Veilgard wywalały się przez to okrutnie na ryj xd

Ofc to działa w obydwie strony, jak wcześniej np. widok płci przeciwnej czy czarnego towarzysza było traktowane jako coś normalnego, tak teraz taki grifter pokroju kiszaka, arkadikussa czy innego drwala rębajło będzie srać żarem tym w serii filmików, że "znowu woke upychają" xd
  • Odpowiedz
@tubkas12: Ta. Ja np z drwalem się zgadzałem gdy zaczął z tymi swoimi filmikami z ring of power... Ale potem zrobił 3 filmik , 4 filmik... k---a 10, następnie przestawił się na j-----a po czymś innym i tak w kółko Macieju a mi się zapaliła czerwona lampka " ile k---a można, wez zrob coś pozytywnego typie jest pierdyliard tytułów o których można się też pozytywnie wypowiadać czemu mam ciągle skupiać
  • Odpowiedz
@Antihero: Gry BioWare od zawsze były progresywne. W KotORze jedna z towarzyszek była otwarcie homoseksualna. W Dragon Age: Origins jednym z istotnych elementów rozwoju postaci Shale jest jej niebinarność. Ba, już w Baldur’s Gate od BioWare pojawiały się wątki dotyczące homoseksualizmu czy transeksualizmu (Edwin zamienia się w kobietę). Progresywny światopogląd zawsze miał swoje miejsce w grach tego studia. W Fallout II wątki homoseksualne są przedstawione wprost, bez żadnych niedomówień.

Co
  • Odpowiedz
@Buchananczyk no właśnie ta scena oddaje woke w grach idealnie, to znaczy jest to słabe scenopisarstwo poprzez wciskanie na siłę, czyli nieumiejętne w kontekscie scenopisarstwa, bo jak powiedział Stephane Mallarme "określić to zabic, wskazać to jak stworzyć". I właśnie stare scenopisarstwo nawet jak miało wątki LGBT, to potrafiło to przekazac, że odbiorca dzieła mógł nawet tego nie zobaczyć. Z kolei właśnie w Veilguardzie czy TLOU part II, sceny przekazane są zbyt
  • Odpowiedz
@rosikk1 Słabe scenopisarstwo to po prostu słabe scenopisarstwo. „Woke” jest jedynie figurą retoryczną. Nie wiem też, co w tym kontekście ma znaczyć przywołany cytat — musiałbym stawać na głowie, żeby się tego domyślić. Nie wiem, kim jest Stéphane Mallarmé, więc jeśli znajomość jego twórczości w jakikolwiek sposób nadaje sens tym słowom, proszę o przytoczenie odpowiednich fragmentów z jego biografii.

Podział między „starym” a „nowym” scenopisarstwem również wydaje mi się niejasny —
  • Odpowiedz
@miloszy: Bardziej w---------e jest u ludologów to, że całe problemy gamingu sprowadzają do tego woke - że wystarczy wywalić lewaków ze studiów i nie pozwalać im na tworzenie gier i dzięki temu cała branża magicznie się naprawi.
Bo umówmy się, woke nie oznacza automatycznie że gra jest c-----a, bo jest mnóstwo gier z progresywnymi motywami które są uznawane za wybitne (BG3, Cyberpunk, Overwatch, RDR2, Wiedźmin, Fallout New Vegas, Final Fantasy
  • Odpowiedz
@CzarnyTroll:

Ale potem zrobił 3 filmik , 4 filmik... k---a 10, następnie przestawił się na j-----a po czymś innym i tak w kółko Macieju a mi się zapaliła czerwona lampka " ile k---a można, wez zrob coś pozytywnego typie jest pierdyliard tytułów o których można się też pozytywnie wypowiadać czemu mam ciągle skupiać się na negatywie " no i mi przeszło ogladanie go

100% racja, tu chodzi tylko o trzepanie
  • Odpowiedz