Wpis z mikrobloga

Żurek przedstawił dzisiaj nowy projekt ustawy o KRS. Projekt zakłada tak:
- wybory do KRS będzie organizowała PKW
- w wyborach będą mogli wziąć udział wszyscy sędziowie
- warunkiem, żeby móc zostać wybranym do KRS będzie to, że trzeba mieć 10 lat stażu orzeczniczego
- zgłosić kandydata będą mogli sędziowie, Naczelna Rada Adwokacka, Krajowa Rada Radców Prawnych i Krajowa Rada Notarialna
- najwięcej członków w KRS mają mieć sądy rejonowe, a więc te sądy, które prowadzą najwięcej przyziemnych spraw, z którymi ludzie mają dzisiaj problemy
- ma powstać Rada Społeczna, która będzie mogła opiniować kandydatów na sędziów, co może zmniejszyć liczbę niewychowanych chamów na stanowiskach sędziowskich.

Mam pytanie do wszystkich ćwierćmózgów i symetrystów (głównie konfederatów), którzy piszą, że obecna władza nie różni się od PISu, a Żurek łamie prawo i powinien zostać osądzony: co wam nie pasuje w takim wymiarze sprawiedliwości? To że nie ma tam polityków, którzy będą mogli sterować sądami?

Jak dla mnie Żurek to jeden z najlepszych ministrów sprawiedliwości ostatnich lat. Chłop prezentuje co chwila kolejne projekty, które mają szanse odpolitycznić wymiar sprawiedliwości. Żeby jeszcze wola u polityków była, żeby te projekty uchwalić, bo jak na razie Nawrocki zapowiada, że on żadnych zmian nie chce. I to jest tragizm tej sytuacji. Wybraliście na prezydenta gościa, który nie kryje się z tym, że będzie torpedował dobre zmiany w tym kraju, bo dzięki upolitycznionym, kulawym sądom tacy jak on mogą spać bezpiecznie.

#polityka #prawo #sady #bekazpisu
ziemniaknaexport - Żurek przedstawił dzisiaj nowy projekt ustawy o KRS. Projekt zakła...

źródło: 1f8340b4977276-948-568-221-69-1532-919

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ma powstać Rada Społeczna, która będzie mogła opiniować kandydatów na sędziów, co może zmniejszyć liczbę niewychowanych chamów na stanowiskach sędziowskich.

@ziemniak_na_export: nie widziałem tego, ale czy w tym projekcie jest mowa o tym kto i w jaki sposób ma powoływać tę Radę i jakie ona ma mieć uprawnienia? Bo jeśli gdzieś będzie miejsce do robienia politycznego szamba to właśnie tu.
  • Odpowiedz
@dominowiak:

Jej zadaniem będzie doradzanie przy rozpatrywaniu i ocenie kandydatów na sędziów i asesorów. Kadencja Rady Społecznej będzie trwać 4 lata – równolegle do kadencji KRS. W jej skład mają wejść osoby wskazane przez Naczelną Radę Adwokacką, Krajową Radę Radców Pranych, Krajową Radę Notarialną, Krajową Radę Komorniczą, Radę Główną Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Rzecznika Praw Obywatelskich, Krajową Radę Prokuratorów przy Prokuratorze Generalnym. W Radzie Społecznej znajdzie się też trzech przedstawicieli
  • Odpowiedz
@ziemniak_na_export: Wypowiem się jako symetrysta. Podane założenia są w porządku, z chęcią poznam szczegóły. Ale robisz klasyczna manipulację i dzi*ke z logiki - skoro ogłosił to przed chwilą to znaczy że zarzuty wobec Żurka były wcześniej i nie dotyczyły tego projektu.

Tak żebyś zrozumiał - to tak jak ukradniesz 1000 zł i wszyscy będą mieli pretensje, a Ty dasz na dom dziecka 100 zł i powiesz "co Wam się nie
  • Odpowiedz
@ziemniak_na_export problemem chyba jest to że oni sami siebie wybierają i nie ma za bardzo nad tym kontroli. Czyli banda leśnych dziadków będzie tworzyć specjalna kastę. W takim związku wędkarskim to nie problem ale w sądownictwie może prowadzić do korupcji która wpłynie na każdego obywatela. Tak na szybko taki mam z tym problem. Choć jak wi my diabeł tkwi w szczegółach.
  • Odpowiedz
@UnikalnyLogin: Ja to widzę inaczej. Ja to widzę tak, że ogrom ludzi na wypoku i w necie powtarza frazesy za PISem czy konfederacją. Że Żurek i Bodnar bandyci, że PIS-PO jedno zło itd. Ale nie zadają sobie kompletnie trudu, aby sprawdzić jak jest naprawdę. Weźmy TVP jako przykład. Klaskaliście uszami jak Stanowski na debacie jechał po Schnepfowej i TVP mówiąc bzdury, że tam jest propaganda jak za PISu albo nawet
  • Odpowiedz
Mam pytanie do wszystkich ćwierćmózgów i symetrystów (głównie konfederatów), którzy piszą, że obecna władza nie różni się od PISu, a Żurek łamie prawo i powinien zostać osądzony: co wam nie pasuje w takim wymiarze sprawiedliwości? To że nie ma tam polityków, którzy będą mogli sterować sądami?

@ziemniak_na_export:
jedno nie przeczy drugiemu, można składać dobre projekty, a w innym miejscu łamać prawo
Żurek to nawiedzony debil walczący ze złem które tylko
  • Odpowiedz
@ziemniak_na_export: Ja bym wolał żeby w publicznej tv nikt nie mówił jaki to jest rozczarowany rządem i jak to czuję się oszukany - ja bym chciał żebym nie był w stanie domyślić się na kogo głosowały osoby pracujące w TVP. Widzisz różnicę?
  • Odpowiedz
@ziemniak_na_export: da radę żeby poznać jakoś twój background zawodowy w postaci chociaż ilosći lat przepracowanych w wymiarze sprawiedliwości bądź jako prawnik ? Bo chyba słusznie wnioskuję, że te wszystkie opinie i twardo stawiane tezy są poparte wiedzą oraz doświadczeniem prawniczym ?
  • Odpowiedz
@recznik_z_ikei: Jeżeli doszłoby do sytuacji, że moi kumple znaleźliby sposób na to, żeby publikować w swoim imieniu wyroki, to właśnie oni wprowadziliby chaos, a nie ktoś kto by chciał naprawić sytuacje i powiedział jasno, że to nie byli sędziowie, ani to nie były żadne wyroki. Czemu mamy akceptować świat gdy ktoś komuś czasem uwierzy, że jest sędzią, a potem wygeneruje jakieś lewe wyroki, które zostaną. Argument o wprowadzaniu chaosu poprzez
  • Odpowiedz
Która z jego opinii wymaga doświadczenia prawniczego? Myślę, że chcemy żyć w świecie gdzie zwykli ludzie wiedzą np. kto jest sędzią, a kto nie.

@matek-1000: no nie do końca chodzi o to. Op tu wysrał od myślników jakieś fajne populistyczne hasełka typu "A niech sędziowie sądzą sprawiedliwie!" i co z tego wynika? Wszystko super napisane. Tylko... dlaczego do działaności ministra Żurka mają mocne zatsrzeżenia "pisowcy" z fundacji helsinskiej, ze srodowisk
  • Odpowiedz