Aktywne Wpisy

mirko_anonim +11
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mega_Smieszek +514
źródło: temp_file965355579804701654
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file965355579804701654
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
- wybory do KRS będzie organizowała PKW
- w wyborach będą mogli wziąć udział wszyscy sędziowie
- warunkiem, żeby móc zostać wybranym do KRS będzie to, że trzeba mieć 10 lat stażu orzeczniczego
- zgłosić kandydata będą mogli sędziowie, Naczelna Rada Adwokacka, Krajowa Rada Radców Prawnych i Krajowa Rada Notarialna
- najwięcej członków w KRS mają mieć sądy rejonowe, a więc te sądy, które prowadzą najwięcej przyziemnych spraw, z którymi ludzie mają dzisiaj problemy
- ma powstać Rada Społeczna, która będzie mogła opiniować kandydatów na sędziów, co może zmniejszyć liczbę niewychowanych chamów na stanowiskach sędziowskich.
Mam pytanie do wszystkich ćwierćmózgów i symetrystów (głównie konfederatów), którzy piszą, że obecna władza nie różni się od PISu, a Żurek łamie prawo i powinien zostać osądzony: co wam nie pasuje w takim wymiarze sprawiedliwości? To że nie ma tam polityków, którzy będą mogli sterować sądami?
Jak dla mnie Żurek to jeden z najlepszych ministrów sprawiedliwości ostatnich lat. Chłop prezentuje co chwila kolejne projekty, które mają szanse odpolitycznić wymiar sprawiedliwości. Żeby jeszcze wola u polityków była, żeby te projekty uchwalić, bo jak na razie Nawrocki zapowiada, że on żadnych zmian nie chce. I to jest tragizm tej sytuacji. Wybraliście na prezydenta gościa, który nie kryje się z tym, że będzie torpedował dobre zmiany w tym kraju, bo dzięki upolitycznionym, kulawym sądom tacy jak on mogą spać bezpiecznie.
#polityka #prawo #sady #bekazpisu
źródło: 1f8340b4977276-948-568-221-69-1532-919
Pobierz@ziemniak_na_export: nie widziałem tego, ale czy w tym projekcie jest mowa o tym kto i w jaki sposób ma powoływać tę Radę i jakie ona ma mieć uprawnienia? Bo jeśli gdzieś będzie miejsce do robienia politycznego szamba to właśnie tu.
Tak żebyś zrozumiał - to tak jak ukradniesz 1000 zł i wszyscy będą mieli pretensje, a Ty dasz na dom dziecka 100 zł i powiesz "co Wam się nie
@ziemniak_na_export:
jedno nie przeczy drugiemu, można składać dobre projekty, a w innym miejscu łamać prawo
Żurek to nawiedzony debil walczący ze złem które tylko
@ziemniak_na_export: @Pracuje_zdalnie_chyba @wiecznylowcaumyslow ta sama PKW która doprowadziła do sfałszowania wyborów prezydenckich? machającypapeuz.jpg
@ziemniak_na_export: no, kutwa mać za konkurencję ma ziobrę i bodnara XD easiest job ever
Wolalbym jakis rodzaj lustracji juz powolanych, ktora moglaby konwalidowac wade.
Jesli nie, to mam nadzieje, że ci, którzy zostali powołani ze wzgledu na merytoryke i odbyta aplikacje, zostana powolani ponownie.
@matek-1000: no nie do końca chodzi o to. Op tu wysrał od myślników jakieś fajne populistyczne hasełka typu "A niech sędziowie sądzą sprawiedliwie!" i co z tego wynika? Wszystko super napisane. Tylko... dlaczego do działaności ministra Żurka mają mocne zatsrzeżenia "pisowcy" z fundacji helsinskiej, ze srodowisk
Komentarz usunięty przez autora
@wiecznylowcaumyslow: Czyli ktoś robił studia, potem aplikację sędziowską i rujnujemy mu życie tylko dlatego, że akurat PiS rządził? Wspaniały pomysł ( ͡° ͜ʖ ͡°)