Wpis z mikrobloga

Praca programisty i ogólnie praca w IT jest tak denna że ciężko mi sobie wyobrazić coś nudniejszego i mniej satysfakcjonującego. Bez kitu, to już taki pracownik marketu czuje się bardziej spełniony i po pracy jest bardziej szczęśliwy bo ma czas dla siebie i nie musi rozmyślać o swojej pracy i siedzieć po godzinach, a także widzi realne efekty swojej pracy. A ty co widzisz? Jakieś linijki kodu i coś tam wyświetlone na ekranie co i tak nikogo nie będzie obchodzić. I to codzienne spowiadanie i kajanie się przed Scrum Masterami, Product Ownerami i managementem, coś unikalnego tylko dla tej branży. Jedyne co ratuje tą pracę to to że czasami jak masz farta to można trafić pracę 100% zdalną (coraz rzadsze) oraz względnie dobry pieniądz (jednak eldorado w tej kwestii już się skończyło).

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #kamilprogramista
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ViniciusZunior: 100% racji, siedzenie przed kompem 4h picie kawy to istna masakra, już pierwszy lepszy kolchoznik ma lepiej, a zamiana 2 zdań z PMem to już nieludzkie traktowanie, to już w call center maja lepiej słysząc 100* dziennie że mają wyp***rdalać....
  • Odpowiedz
@armin-van-kutonger: Nie wiem w jakim świecie żyjesz, ale już to widzę jak kasjer z biedry tak po prostu wyciąga 1000-1500 zł na kanałówkę

do programowania w moich czasach się szło aby zarobić na willę

Jako senior nadal się da. Za to ciężko wystartować jako junior
  • Odpowiedz
@cebulowy_krezus:
W biedrze się teraz zarabia 3000-4000 na rękę, biedra jest w wielu miejscach, często można mieć robotę pod nosem oszczędzając na dojazdach. Już dawno rozkminiałem znajomych pracowników kauflanda i lidla.
Po okresie próbnym jak dostaniesz UOP to bardzo dobra praca. To już nie te czasy gdy siedzieli w pieluchach na kasie za 600 złotych.
  • Odpowiedz