Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega ta mityczna bańka AI? Przecież AI to nie żaden zbawca świata, ale nowe narzędzie. Narzędzie, które może podnieść znacząco wiedzę technologiczną. Prędzej uwierzę, że przedsiębiorstwa podniosą marżę tak, że nikogo nie będzie stać na chleb
O młotku też byście tak mówili? Eee, ten młotek to jest bańka, mówię ci stary. Jest do niczego, patrz ja wbijam rękoma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MonsieurLaBoule

@Arriva: porównując do tego młotka to tak jakbyś powiedziała, że ten młotek będzie w stanie zrobić wszystko i sam będzie budować, zbierasz miliardy od inwestorów na tworzenie młotków, te młotki się rozwijają, ludzie inwestują w rozwój młotków coraz więcej licząc na zwrot inwestycji, a potem się okazuje, że ten młotek to tak naprawdę tylko wbija gwoździe, niby fajnie, niektórym się przyda, ale ludzie się nie rzucą na to jak
  • Odpowiedz
@Arriva: ALE NIE CHODZI O SEKTOR CZY PODOBIEŃSTWO PRZEDMIOTÓW
Tylko sam fakt bańki na giełdzie

Dobra to musi być bait, nawet tech bros by skumały, albo by powiedzieli ze rozumieją ale się nie zgadzają, a ty na siłę udajesz że nie rozumiesz xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Hmrogrz: A z czego korzysta się w wojskowości? Może rzeczywiście czegoś nie doprecyzowałem.

@Sarza01 To nie młotek jest cudowny tylko użytkownicy, którzy z niego korzystają. Jeżeli jest w stanie zwiększyć ich efektywność, to może się przekładać na wzrost produkcyjności w gospodarce.
Pięknie powiedziane, najlepszym wyznacznikiem będzie rynek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Alabazam To ty nie rozumiesz głębi moich słów. Ja nie mówię o tym, że będzie
  • Odpowiedz
Masz rację, ale kto wie? Może za naszego życia sporo się jeszcze zmieni.

@Arriva: czekaj. O jakim horyzoncie czasowym rozmawiamy? Bańka jest tu i teraz, jeżeli pęknie to w najbliższych latach. Centra danych w kosmosie za naszego życia? Czemu nie. Bańka .com nie skasowała Internetu, ewentualne pęknięcie tej bańki też nie spowoduje, że ludzkość zapomni o SI.
  • Odpowiedz
  • 0
@debug: Dobrze, to uzasadnij w jaki sposób bańka.com stanowiła narzędzie, jak i również dla przeciętnego Kowalskiego (każdej przeciętnej osoby)?
Czy na podstawie Bańka.com powstały takie spółki jak Palantir, która ostatnio miała umowę z MONem??

Zamknij oczy i wyobraź sobie świat w około, ten z lat Twojej młodości. Widzisz to jak bardzo się zmienił?
  • Odpowiedz
@Arriva: pytasz jakim narzędziem jest biznes w sieci? Dużym, ogromnym. To jest dość analogiczna sytuacja. Z tym, że teraz to jest sobie technologia (stan na dziś, nie za 15 lat), który wymaga pompowania miliardów, żeby spełnić oczekiwania klientów. Tak jak gdzieś wyżej zauważyłeś, wiele raczkujących projektów było na początku nierentownymi. Łatwiej jednak ocenić do czego dąży(ła) raczkująca Tesla, czy Uber i gdzie była rentowność. Teraz te miliardy idą w studnie,
  • Odpowiedz
  • 0
@debug: Chcesz mi powiedzieć, że biznes w sieci jest równoznacznie tyle samo wart, ile nagłe przeszkolenie mnie na pielęgniarza/budowlańca/pomocy prawnej itp? Kasa płynie w te sektory, bo są jednak osoby przekonane, że jednak będzie miało to sens.
  • Odpowiedz
  • 0
@debug: Może być tak, jak mówicie. Jednak chwilowy kryzys, to nie całe nasze życie. Jeżeli ta technologia rzeczywiście podniesie efektywność produkcji ogółem, to choćby skały srały przesuniemy całą linię, do góry. To znaczy, że po prostu przy tej samej ilości będziemy produkować więcej. To jest bardziej pytanie, jak to wtedy wpłynie na nasz świat. Wy mówicie, że będzie kryzys. Ja mówię, że jeżeli ta technologia rzeczywiście wpłynie na produkcyjność, to
  • Odpowiedz