Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega ta mityczna bańka AI? Przecież AI to nie żaden zbawca świata, ale nowe narzędzie. Narzędzie, które może podnieść znacząco wiedzę technologiczną. Prędzej uwierzę, że przedsiębiorstwa podniosą marżę tak, że nikogo nie będzie stać na chleb
O młotku też byście tak mówili? Eee, ten młotek to jest bańka, mówię ci stary. Jest do niczego, patrz ja wbijam rękoma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@MarekAnatol: @szaldr No to znajdźcie mi inne narzędzie, które jest w stanie w chwilę zrobić ze mnie pielęgniarza i w chwili zagrożenia ogarnąć sytuację. Wiadomo lekarzem nie będę, do doktora jechać trzeba będzie. Jednak ile jest warte to żebyś do tego czasu miał wsparcie, które Cię jakoś tam pokieruje? Jak powszechnie wiadomo AI się myli, dlatego też wydają tyle pieniędzy na jego rozwój, by mylił się rzadziej. Kiedyś osiągną
  • Odpowiedz
A jak byś miał kurę znoszącą złote jaja, to mówiłbyś wprost, że masz złote jaja?

@Arriva: firmy AI w USA tak właśnie twierdzą, inne bigtechy w to wierzą. To inwestycja w taką kurę, która na razie jest zwykłą kurą.

Pytanie ile czasu potrwa automatyzacja i korygowanie procesów produkcyjnych.

Dokładnie, do tego się wszystko sprowadza. Bo są w tym wąskie gardła (np. skalowanie centrów danych).
  • Odpowiedz
Jak powszechnie wiadomo AI się myli, dlatego też wydają tyle pieniędzy na jego rozwój, by mylił się rzadziej. Kiedyś osiągną w końcu taki poziom, że dalszy rozwój nie będzie już taki wymagający. Miejmy nadzieję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Arriva: I tu wchodzi k**as w usta. Nakarmiono je już chyba całym internetem, terabajtami książek z torrentów, artykułów ze Sci-Huba, itd. i nie bardzo wiadomo, jak zrobić, żeby
  • Odpowiedz
  • 0
@Hmrogrz: @LeonL Odsyłam do mojego komentarza wyżej.

@enten Na kryzys musimy być gotowi zawsze. Gdyby nie było kryzysów, wahań rynkowych, to giełda nie byłaby tak efektywnym miejscem do zarabiania. Tutaj warto spojrzeć na cykle koniunkturalne Kondratiewa. AI może być narzędziem, które przeniesie nas niejako na funkcji produkcji w górę.
  • Odpowiedz
@Arriva

Przecież AI to nie żaden zbawca świata, ale nowe narzędzie. Narzędzie, które może podnieść znacząco wiedzę technologiczną.

Nie, to nie jest narzędzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@debug:

firmy AI w USA tak właśnie twierdzą, inne bigtechy w to wierzą. To inwestycja w taką kurę, która na razie jest zwykłą kurą.

Po czym to stwierdzasz?

Dlaczego wychodzisz z założenia o wąskim gardle, a nie pomyślisz, że może jednak będzie się chciał znaleźć ktoś kto np. postawi w końcu centra danych
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321: Mówimy o zastosowaniach produkcyjnych. W konsumenckich też się nada, tak jak pisałem wcześniej.
Ja tak nie uważam biorąc pod uwagę fakt, że dobrze wytrenowana AI potrafi wykonywać już "prostsze prace" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeżeli zmniejszy koszty pracy to już świeci się zielona lampka.
Ja z tego korzystam cały czas jako narzędzie i jestem w szoku, że jednak ma to już jakiś tam wpływ na
  • Odpowiedz
Tesla też notowała straty. Tak samo, a skąd wiesz, że nie znajdzie się ktoś kto postawi centra danych w kosmosie i będzie miał energię w cenie?

@Arriva: Obudź mnie, jak się znajdzie. Centra danych w kosmosie to cała masa problemów - większe prawdopodobieństwo bit-flip'a, poważne kłopoty z odprowadzaniem ciepła, wysłanie technika żeby dopiął poluzowany kabelek nie jest możliwe, musisz unikać zderzeń z innymi obiektami, itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hmrogrz: Czym są dzisiejsze pieniądze do narzędzia, które pomaga w zwiększeniu PKB. Pytanie, czy PKB per capita pójdzie za tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Arriva: ty chyba nie rozumiesz, o czym do ciebie piszą inni. W Stanach zainwestowano więcej w AI, niż w całą sieć dróg przez ostatnie lata (nie pamiętam już dokładnie ile lat, możliwe że nawet dziesięciolecia), które to drogi przynoszą biliony (tysiące miliardów) zysków, bez nich przecież nic by się tam nie mogło wydarzyć. Spółki AI są wyceniane tak wysoko, że żeby ta wycena była zgodna z rzeczywistością, musiałyby przenosić nawet
  • Odpowiedz
  • 0
@Alabazam: To ty nie rozumiesz o czym ja piszę. Wyskakujesz mi z CDP, który jest w ogóle innym sektorem, CP nie jest narzędziem samym w sobie, nie zwiększa produkcyjności. AI ma cały czas szansę przynosić coraz więcej zysków, CP nie.
@LeonL: Wystarczy, że mogę zrobić profesjonalną analizę finansową w ciągu kilku godzin ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Arriva

Kiedyś osiągną w końcu taki poziom, że dalszy rozwój nie będzie już taki wymagający. Miejmy nadzieję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może też się tak zdażyć że za 3/4 lata modele będą tak zoptymalizowane że do ich uruchomienia i swobodnego korzystania bedzie potrzebnie jedynie chip za 50$montowany dodatkowo do komputera i wtedy nikt nie będzie potrzebował ogromnych centrum danych na które teraz big techy sie teraz zapożyczają
  • Odpowiedz
  • 0
@szaldr: Właściwie to podałeś naprawdę ciekawy przykład i rzeczywiście tak też może być. Ogranicza nas nasza wyobraźnia, umiejętności, technologia. LLM mogą mieć naprawdę ciekawe rozwiązania i jeśli tylko będzie się to opłacać, to będzie ciekawie. Jednym z wyznaczników opłacalności jest zmniejszenie kosztów stałych.
Podejrzewam, że cena tych rozwiązań może podskoczyć, przy założeniu, że rzeczywiście utworzy się kartel albo powstanie monopol.
  • Odpowiedz