Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega ta mityczna bańka AI? Przecież AI to nie żaden zbawca świata, ale nowe narzędzie. Narzędzie, które może podnieść znacząco wiedzę technologiczną. Prędzej uwierzę, że przedsiębiorstwa podniosą marżę tak, że nikogo nie będzie stać na chleb
O młotku też byście tak mówili? Eee, ten młotek to jest bańka, mówię ci stary. Jest do niczego, patrz ja wbijam rękoma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arriva o bańce mówi się raczej w kontekście wyceny spółek rozwijających technologie związane z AI. Jak to bywa w przypadku baniek, na rynku pojawia się wiele wydmuszek, które zbierają kapitał i się wywracają.
  • Odpowiedz
@Arriva: "bańka" to sytuacja w której jakieś aktywo uznaje się za znacznie przewartościowane, takie którego wycena jest oderwana od realnej wartości.
Nikt nie mówi że AI jest bezużyteczne, ale wszyscy zdają sobie sprawe powoli że zostało przecenione.
  • Odpowiedz
@Arriva: nie wiadomo, czy to jebnie, ale nawet zaangażowani w temat prezesi big-tch nazywają to bańką. To jest bańka, ale może nią przestać być, jak zacznie zarabiać. Obejrzyj sobie bez tezy i ślepej wiary:
debug - @Arriva: nie wiadomo, czy to jebnie, ale nawet zaangażowani w temat prezesi b...
  • Odpowiedz
@Arriva: porównując do tego młotka to tak jakbyś powiedziała, że ten młotek będzie w stanie zrobić wszystko i sam będzie budować, zbierasz miliardy od inwestorów na tworzenie młotków, te młotki się rozwijają, ludzie inwestują w rozwój młotków coraz więcej licząc na zwrot inwestycji, a potem się okazuje, że ten młotek to tak naprawdę tylko wbija gwoździe, niby fajnie, niektórym się przyda, ale ludzie się nie rzucą na to jak p------i
  • Odpowiedz
  • 0
@MonsieurLaBoule: Jak Ci nie pasuje to wbijaj rękoma ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja korzystam z AI i przyznam, że o wiele przyjemniej jest, po prostu przeglądać czy dane się zgadzają, niż operować godzinami na tabelkach.

To co piszesz to herezja. Jak niby postawiłbyś budynek dla księgowego bez młotka? To co księgowy nie może rozliczać budowniczego?
Bańka upada tylko w głowie. W rzeczywistości w mojej opinii będą
  • Odpowiedz
@Arriva: tu nie chodzi o to, że mi młotek nie pasuje czy jest do d--y, młotek jest super i zajebiście wbija gwoździe i warto go używać, ale ludzie uwierzyli, że sam wybuduje dom i zainwestowali więcej niż biznes sprzedaży młotków jest w stanie zarobić
  • Odpowiedz
  • 0
@MarekAnatol: Czy tulipany to narzędzie?

@MonsieurLaBoule Ty chyba nie rozumiesz o czym ja piszę. Zdajesz sobie sprawę, że gdyby nie "młotek" to prawdopodobnie nie byłoby ludzkości jaką znamy? Że w prehistorii pierwszymi młotkami były kamienie, zgodzisz się prawda? Wyobrażasz sobie zbudować chatę bez młotka? 3,3 mln lat temu?
No to dziś możliwe, że stoimy przed kolejnym kamieniem milowym.
  • Odpowiedz
@Arriva: ludzie inwestują chore pieniadze w AI myśląc ze im sie to zwróci i zacznie zarabiać zajebiste pieniadze, a to tylko narzedzie które nie jest w stanie spełnić ich oczekiwać i nie zarobi tyle ile oni sobie wyobrażają ze zarobi. Po prostu ludzie nie zdają sobie sprawy ze to tylko narzedzie i inwestują w to taki hajs jak by to miało zbawić swiat. Niestety to nigdy nie zarobi tyle ile
  • Odpowiedz
  • 3
@Arriva bańka to poprostu przeszacowania wartości jakiegoś aktywa/technologi. Po bańce dot com internet przetrwał i ma sie dobrze tylko najwieksze firmy potrzebowały kolejnych X lat zeby udowodnic swoja wycene w szczycie bańki a te nie potrzebne firmy poprostu upadły. Tak samo jak na bańce mieszkaniowej ludzie zostaja z aktywami które spełniają swoje założenia tylko poprostu są przewartościowane.
A w kontekscie banki na AI jest to podnoszone w kontekście tego ile firmy
  • Odpowiedz
  • 0
@Hmrogrz: Czyli mniej niż promil rynku to dla Ciebie wyznacznik?
@SzubiDubiDu Pobożne życzenie biorąc pod uwagę fakt, że AI zaczyna się sprawdzać. Giełda wycenia przyszłość. Nawet jeżeli przyjdzie krach, to kiedyś ta technologia dalej będzie. I jeżeli się sprawdzi, to kryzysy będą prawdopodobnie krótsze, zobacz sobie na cykle koniunkturalne Kondratiewa.
  • Odpowiedz
@Arriva: Robi dziurki w ziemi, wsadza cebulki, zasypuje. podlewa, przycina, odrobacza (chyba - nie znam się), za jakiś czas jest ładnie - a w międzyczasie klient płaci co miesiąc za usługi ogrodnika.
  • Odpowiedz
@Arriva: Jest kilka sygnałów, że to nie jest bańka:
1. Każdy mówi, że to jest bańka
2. Technologia realnie zmienia życie i przyzwyczajenia ludzi
3. O istotności AI mówią poważni naukowcy i badacze, a bańce tylko youtuberzy i coache inwestorzy

Jest dokładnie odwrotnie niż ma to miejsce
  • Odpowiedz