Wpis z mikrobloga

Obiecywałem wam post o tym jakich sprzętów używać. Co warto kupić. Ale na wstępie jako jeden z dowodów macie foto mojego cieniowania. Na focie widać jak samo obciąłem siebie za 10 groszy (prąd) w godzinę głowa + broda). Dużo postów jest na tagu barber.
To nie jest magiczna umiejętność, każdy może sie tego nauczyć a czasy kiedy jedynymi dobrymi sprzętami były maszynki, trymery czy golarki z wahl, moser oraz babyliss za około 700-1200 zł to przeszłość. Czasy kiedy strzyżenie było po 5-10 zł a póxniej 30 zł. Wtedy nie opłacało się kupować sprzętów. Obecnie na ali macie odpowiedniki tych maszynek i często lepsze w cenach 50-200 zł podczas gdy strzyżenia kosztują 80-150 zł a do końca 2026 będzie to +20 zł do obecnych cen. Także sprzęt zwraca się stosunkowo szybko.

Filmików na internecie o tym jak strzyc jest pełno, ale szukajcie po angielsku bo po polsku nie ma prawie nic sensownego.
Wpiszcie sobie takie frazy jak self beard fade może być z dopiskiem tutorial lub bez.
self haircut lub self haircut mirror 360.

Sprzęty:
Na początek zaczniemy od maszynki:
Na ali wystarczy wiedzieć co kupować, nie wszystko jest dobre. Ale z firmy VGR każdy sprzęt jest top.
Osobiście polecam VGR-285 Muscular Maszynka ma wyświetlacz z poziomem naładowania, wykonanie premium, czas dzialania 180 min. ładowanie na usb c, także nie ma problemu, że uszkodzicie lub zgubicie dedykowaną ładowarkę i d--a. Nowa droga.
Tutaj macie filmik jak ta maszynka strzyże - https://youtu.be/0rCVRplyqrw?si=1CvrndcbDSMGKjb1&t=393
Cena - 140-180 zł zaleznie od promo.
Maszynki zwykle strzygą od 0.8 mm w górę.
To odpowiednik wahl senior za ok. 1000 zł.

Trymer może być z VGR ale kolejną dobrą firmą jest BRD. Model BRD-9615 lub Kemei 2299. W obydwu ostrze pasuje zamiennie, te trymery działają tak samo jak babyliss skeleton za 600 zł. Ostrza można przekladać zamiennie i kosztują 20 zł a nie 200 zł jak w babyliss. Możecie tego używać do golenia, konturowania lub cieniowania bliżej skóry. Trymery zwykle skracają włosy/zarost do 0.2 mm.
Cena BRD to ok. 100 zł z dodatkowym ostrzem 130-150 zł. natomiast kemei 50-60 zł.
Poniżej filmik jak one golą - https://www.youtube.com/watch?v=Pd6pFC4572Q&t=1s
BRD - https://www.youtube.com/shorts/EwkkjzkGSxI

Ostatnia grupa to golarki, one golą do zera jak brzytwa ale bez ryzyka skaleczenia.
Kupujcie Kemei Tx1 - ok. 100 zł a działa tak samo jak andis ts2 za ok. 450 zł. Ostrze wymienne za ok. 40 zł cała głowica.
Mniejsza to Kemei RS-7098 - cena ok. 30-50 zł, wymienne glowice po 10 zł. Jakość jak mały wahl.
Ale pamiętajcie przy golarce żeby dobrze ogoliła, najpierw trzeba skrócić zarost trymerem. Inaczej nie złapie włosków.

Nozyczki kupujcie z firmy TITAN, faceci zwykle mają rozmiar 6.0. Jakie nie kupicie z tej firmy to będą premium. O nozyczkach można więcej pisać np. mieszanki i powłoki ale nie ma sensu.

Zacznijcie od prostych fryzur typu buzz cut. To nauczy was cieniować, potem możecie kombinowac z dłuższą górą. Nie od razu Warszawę zbudowano. Powoli dokładnie i kombinujcie. Z czasem zejdziecie do czasów niższych niż barberzy z jakością pro. Musicie też przezwyciężyć odbicie lustrzane ale to się da po paru strzyżeniach.

Kupcie lustro 360 to znacząco pomaga. Na aliexpress wpiszcie mirror 360 ceny ok. 150 zł z podświetleniem.
Macie filmik jak to działa - https://www.youtube.com/watch?v=MetTxSyn7dU
Drugi filmik - https://www.youtube.com/watch?v=vQeUQdPvSew

Możecie też kupić taką opaskę i polecam na początek. Ja tego nie używam bo mam wprawę i tnę z wolnej ręki. Ale jesli robicie to pierwsze razy to pomoże wam w równiejszym cieniowaniu i zminimalizuje ryzyko schodków.
Macie dwa filmiki jak to działa plus ten na wpisie w miniaturce, koleś użył sznurówki więc jeszcze taniej a można sznurek z castoramy za grosze ok. 3 zł. https://www.youtube.com/watch?v=La7Ypgcgbrw&t=2s
Drugi filmik - https://www.youtube.com/watch?v=1p9-2euPE70&t=83s
Trzeci filmik - https://www.youtube.com/watch?v=oz3UuPoKHLI

Po jakimś czasie będziecie obcinać bez tego.

Nie zapomnijcie o szczoteczce do fade, pędzelek z castoramy do obmiatania i czyszczenia maszynki, trymera itd... Ok. 10 zł jedno i drugie. Olejek do ostrza tez grosze i puszka powietrza sprężonego ok. 10 zł.

Wbicie też na kanał WYCZESANY ALI - Polak opowiada o tym co warto kupowac na ali, co jest pro za ułamek ceny. Tu macie linka do jego kanału. https://www.youtube.com/@wyczesany/videos

Możecie też dokupić sofboxa za ok. 100 zł do doświetlania glowy przy strzyżeniu i lampkę warsztatową yato za 50 zł na magnes. Przyczepiacie do futryny na drzwiach i tyle.

Oszczędzacie w ten sposób zdrowie bo nikt was nie zarazi syfem przez brak sterylizacji sprzętu w salonie, czas i pieniądze a satysfakcja murowana. Jeśli będziecie zdeterminowani to w rok będziecie sami siebie strzygli w 30 minut a z brodą ok. 60 min. Przy czym możecie to robić co tydzień jesli chcecie byc cały czas idealnie obcięci. A od barbera jak wrócicie po tygodniu i tak nie ma znaku po strzyżeniu a 80-150 zł poszło. Rocznie jak ktoś kombosy robi to macie ok. 1800 zł jesli chodzicie tylko raz w miesiącu.

Obserwujcie po więcej tag barber oraz mój profil. A jesli komuś to przeszkadza to dodajcie do czarnej listy.

#wroclaw #warszawa #krakow #poznan #gdansk #barber #fryzura #fryzjer #lysienie #niebieskiepaski #niebieskipasek #informacje
Zwierz33 - Obiecywałem wam post o tym jakich sprzętów używać. Co warto kupić. Ale na ...

źródło: IMG_20250704_202119

Pobierz
Zwierz33 - Obiecywałem wam post o tym jakich sprzętów używać. Co warto kupić. Ale na ...
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@dran2: Dodaj na czarną listę żeby nie widzieć :D a za plusika dziękujem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ale może poslucham. Nie wiem zobaczę. Troche mi się ie chce bo to czasochłonne żeby wszystko tłumaczyć krok po kroku i podawać źródła. Ale z drugiej nie każdy wszystko wie i nie każdy zobaczy jesli nie będę wklejał lub pisał co jakiś czas.
  • Odpowiedz
  • 2
@Just_Jump: Dodam tylko, że ja mam zakola na pół głowy, plus z tylu mocne przerzedzenie włosów a mimo to sam siebie tak obcinam, że nie widać zakol ani przerzedzenia :D Takie strzyżenie :D Chłop sam sobie potrafi zrobić :D
Normalnie bym robił sam na swojej glowie jedną ręką do lusterka lepsze fryzy niż virtuozi z salonów za 200 zł ale mocne przerzedzenie i zakola duże więc muszę robic tak jak
Zwierz33 - @Just_Jump: Dodam tylko, że ja mam zakola na pół głowy, plus z tylu mocne ...

źródło: włosy

Pobierz
Zwierz33 - @Just_Jump: Dodam tylko, że ja mam zakola na pół głowy, plus z tylu mocne ...
  • Odpowiedz
@Just_Jump Jak masz dużo końcówek do maszynki, których długości są blisko siebie, typu 1mm, 2mm, 3mm, etc., to wtedy łatwo jest wyrównać długość włosów i nie powinno widać żadnych schodków. Ja mam maszynkę, której końcówki wzrastają o jeden milimetr od 1 do 9, więc boki bardzo łatwo jest mi wyrównać. Najgorzej jest z górą, gdzie końcówki już dzieli kilka milimetrów, np. 9mm, 12mm, 15mm, więc wtedy trzeba trochę kombinować, ale po
  • Odpowiedz
Musisz kupować to co jest dedykowane dla pro. To co produkują dla salonów.

Osobiście polecam VGR-285 Muscular Maszynka ma wyświetlacz z poziomem naładowania

@Zwierz33: czyli już wiadomo że nie warto czytać reszty wypocin
  • Odpowiedz
@Zwierz33: Jak ja sie ciesze, że mieszkam na zadupiu. Mnie pani Halinka o-------i raz w miesiącu za 25 zł i fajrant, a tu elaboraty, bo se fryzjer zmieni nazwę na barbera i krzyczy za to stówę xd
Ale w sumie jak by mnie tak pierwszy z brzegu patałach chciał wyruchać na kasę zamiast normalnie obciąć też bym kupił maszynkę.
  • Odpowiedz
  • 0
@romek898: Teraz Chińczycy mają nasadki aż do 64 mm. A górę też idzie się nauczyć. Włosy wyciągasz na 180 stopni do góry. Ale nasadki starczą do tej np. 6 cm przed maszynką włosy podbijasz grzebykiem żeby wpadły na ostrze. I tak parę razy.

Duzo grzebyków do strzyżenia ma oczka więc łatwo sprawdzić czy jest równo obcięte nożyczkami. Bez tego też widać. Ale zawsze to jakieś ułatwienie.
Zwierz33 - @romek898: Teraz Chińczycy mają nasadki aż do 64 mm. A górę też idzie się ...
  • Odpowiedz
@Zwierz33 ziomuś dwie sprawy, jesteś ostrzyżony c-----o, druga sprawa to że jak nie jebniesz się na łyso to nie jesteś w stanie się ostrzyc/ostrzydz dobrze z tyłu
  • Odpowiedz
  • 0
@szarley:

jak nie jebniesz się na łyso to nie jesteś w stanie się ostrzyc/ostrzydz dobrze z tyłu

Ok. tu masz z tyłu a teraz pomyśl co byłbym w stanie zrobić dla Ciebie jeśli sam siebie strzygę do lustra :D
Plus mam nagrania tych moich samodzielnych strzyżeń na kamerkę sportową DJI Osmo Action dla takich niedowiarków jak Ty ale to w realu bo na wykop nie wrzucam twarzy.
Zwierz33 - @szarley: 
jak nie jebniesz się na łyso to nie jesteś w stanie się ostrzyc...

źródło: IMG_20250704_183116

Pobierz
Zwierz33 - @szarley: 
jak nie jebniesz się na łyso to nie jesteś w stanie się ostrzyc...
  • Odpowiedz
  • 1
@szarley: No ja ci powiem że, u mnie w okolicy to tylko dwóch jest w promieniu 50 km co strzygą dobrze. Inni do kitu. Albo schody, albo niesymetrycznie albo niewycieniowane ok. Nie ma dobrych a każdy chce po te minimum 80 zł. To teraz jak mają mnie za 100 zł oje*ać krzywo to ja dziekuję. Gdzie komuś kto stoi obok łatwiej strzyc niż samemu siebie jedną ręka. To tylko pokazuje,
  • Odpowiedz