Wpis z mikrobloga

Jak miałem z 23 lata to odkryłem, że karnister to tak naprawdę kanister, człowiek w szoku był
  • 188
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja miałam zwarcie styków kiedy usłyszałam, że na Podlasiu na smoczek mówi się "monio". Myślałam wtf co to za słowo a to chyba jednak skrót od smoczunio -monio (?)
No i kordła i kopa, jak tak można mówić. Myślałam, że ludzie sobie robią, ze mnie jaja. Kopa to może być (60) jajek a oni tu tak mowią na g---o (°°
  • Odpowiedz
wielu ma po kilkadziesiąt lat, a nadal nie wiedzą, że np. kilka "deka" zamiast "deko", bo dekagram, a nie dekogram, albo kilka "gramów" zamiast "gram", bo jednostka "gram" jest tak samo odmienna, jak i "kilogram", więc skoro mówimy "poproszę 5 kilogramów jabłek", a nie "5 kilogram jabłek", to poprawnie będzie "dodajemy 200 gramów mąki", a nie "200 gram" ;)
  • Odpowiedz
@Doomino to musisz znać Rudolfa Czerwononosego. A znasz Hermana Brązowonosego? To ten co jeździ w zaprzęgu tuż za Rudolfem, jest tak samo szybki, ale gorzej hamuje ;-)
  • Odpowiedz
@Staryan0na

@MechanicznaPitaja durszlak to poprawna forma. Szlauch poprawne, bo pochodzace od niem. „Schlauch”. Wytlaczanka (wytloczka) prawidlowe, bo wytlaczarka to rodzaj maszyny.

Z Twojwj wypowiedzi zastosowales miks poprawnych/niepoprawnych i de facto nie wiadomo ktore Twoim zdaniem byly bledne, a ktore prawidlowe.

Ale taki był zamysł... Te "niepoprawne" to gwara malopolska i tak się tu u nas mówi, w porównaniu do poprawnych obok
  • Odpowiedz