Wpis z mikrobloga

Kiedys czytalem ze przeklenstwem Afryki jest brak zeglownych rzek glownie katarakty. I to ta geograficzna przeszkoda jest jedna z glownych przyczyn czemu nie rozwinely sie tam wielkie gospodarki,imperia.

Czy jak by Amerykanie lub Anglicy obecnie przejeli te kraje nad Rzekami Kongo i Nil to zrobili by cos z tym czy to jest totalnie nie do przeskoczenia finansowo,technicznie?

#geografia #geopolityka #usa #afryka #uk #inzynieria #gospodarka #pytaniedoeksperta #inwestycje #geodezja #rzeki #transport #statki
adamsowaanon - Kiedys czytalem ze przeklenstwem Afryki jest brak zeglownych rzek glow...

źródło: Nubia_today

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adamsowaanon: Kontynent stworzony do kolei i żeglugi morskiej - w to inwestowano i dziś wielkiej skali jest tam stosowane, rozwijane.
Żegluga rzeczna jest współcześnie romantycyzowana komicznie

No to zobacz jak RPA rozkwitło podczas pobytu białych

@Recker1: RPA zostało stworzone przez białych a nie rozwinięte. Problem polegał na tym że równolegle zaczeli tam sprowadzać czarnych, co raz więcej czarnych zaczęło się sprowadzać samemu wraz z rozwojem kraju a porzucenie
Saeglopur - @adamsowaanon: Kontynent stworzony do kolei i żeglugi morskiej - w to inw...

źródło: Africa_railway_map_gauge

Pobierz
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: Rzek nie ma, jest kolej doprowadzona do portów, dalej wokół najoptymalniej wielkimi statkami.
Nawet daleko wokół samego Nilu jest sam najgorszy syf: Egipt to tylko surowe piaski i pustynie oprócz samej rzeki a równolegle jest jeden z najważniejszych globalnie szlaków morskich (będzie podwojony lada moment)
Sudan x2 - nędza, nic tam nie ma i nie będzie
Erytrea, Etiopia - to dosłownie najgorsze regiony świata i Europa cierpi imigracją z
  • Odpowiedz
  • 0
@Saeglopur: No ale ja pytalem u gory czy jesli amerykanie by byli w kongo zamiast usa to czy by te katarakty jakos obeszli?
Przeciez kongo rzeka ma problem doslownie przy ujsciu a potem ma 15.000km rzek zeglowynych

Co mnie obchodzi niewydolna kolej, pierwsze byly statki a nie kolej
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: Europejczycy, Amerykanie daliby radę, ale bez czarnych, jakby tam wsadzić np. Czechów i byliby sami Czesi to kraj by funkcjonował normalnie. Dlaczego tak? Czarni są głupi, skorumpowani i agresywni.
  • Odpowiedz
@Saeglopur a powiedz, jaki jest w tym cel wprowadzając tych ludzi wiedząc o tym z jaką przestępczością się to wiąże? Pamiętam jeszcze z 15 lat temu takiego nalotu hindusów i tym podobnych nie było, to co teraz się dzieje choćby u nas, a co dopiero na zachodzie to można stwierdzić, że zaczyna się grubo robić.
  • Odpowiedz
@Saeglopur: srpawdz na PKB, historyczne PKB (zanim powiesz ze komuna czy wojny), historie slowianskich imigrantow w USA czy gdziekolwiek na zachodzie (sa najnizej w hierarchi bialych ludzi od zawsze), dlugosc zycia, alkoholizm, ilosc sprzedawanych malpek, wklad w cywlizacje typu globablne marki czy wynalazki, ilosc ladowarek tesli, przezywalnosc nowotoworow, procent zaszczepionych ludzi, OECD, haplogrupe (totalnie inna grupa etniczna niz zachodni germanie), ilosc medali na olimpadzie, soft power, ilosc ludzi ktora mowi
  • Odpowiedz
@ksos: To musisz wyjść z domu. Jakie ty w ogóle brednie piszesz których nawet nie warto komentować bo wiedze chyba czerpiesz z manifestu pewnej persony który pisał o tym tylko po to by dojść do władzy lecz z prawdą nie miało to nic wspólnego. Ale pisz co chcesz fakty i tak same się bronią nie ważne jak mocno ktoś stara się je negować.
  • Odpowiedz
@adamsowaanon

tak a propos braku rzek w afryce, to nie zastanowiło nikogo to, że w rosji jest wielki ogrom rzek a jednak cywilizacja jakoś tam w te rejony nie dotarła - nawet nie żartuję o potocznym nasmiewaniu się z braku toalet w mieszkaniach, tylko chodzi mi o to, że na taką potęgę (nawet te ileś lat temu) to oni nie zurbanizowali ogromnej czesci swojego państwa tak jak zrobiła to europa zachodnia czy
  • Odpowiedz
@Saeglopur co jak co, ale jak te całe systemy czy jak to nazwać są przemyślane to maskara... Tu wysiedlają, tu wirusy w obieg lecą, tam wojny itd. Zanim człowiek przypadkiem wpadnie jak ruchany jest w dupe z każdej strony to mijają lata. Tak jak ostatnio ja, zupełnie przypadkiem rozkminiłem u mnie w robocie coś. I nie pasowało mi już to od jakiegoś roku. W końcu przypadkiem się wdupiłem na jedną rzecz
  • Odpowiedz
@dreadingit: Robią to cały czas i to po prostu trwa. Począwszy od tego właśnie przymusowego przerażającego przesiedlania.
Teraz masz elektrownie atomowe pływające które wybudowali chyba budują kolejne - przepływała wzdłuż Polski jedna żeby ją dostarczyć do arktyki i tam zaladować paliwem nuklearnym. To jest gigantyczny cały temat do rozmów i kurde akurat pod tym względem ich podziwiam https://www.youtube.com/watch?v=EX9MQRudzow
Saeglopur - @dreadingit: Robią to cały czas i to po prostu trwa. Począwszy od tego wł...
  • Odpowiedz
@dreadingit: Chińczycy z Ruskimi, Ruscy tworzą tam całą właśnie sieć portów, lodołamaczy, elektrowni, megaportów przeładunkowych itp itd. Chińczycy będą pewnie największym zewnętrznym klientem tego wzsystkiego
  • Odpowiedz