Wpis z mikrobloga

Jak postrzegacie te "przeciwności" w Biblii? Skąd one się biorą skoro Bóg zawsze mówi prawdę? W Biblii roi się od paradoksów i ciekaw jestem, co o tym myślicie. Zapraszam do dyskusji.

Księga Kapłańska 24:17-23
(Starotestamentowe podejście)

Ktokolwiek zabije człowieka, będzie ukarany śmiercią. Ktokolwiek zabije zwierzę, będzie obowiązany do zwrotu: zwierzę za zwierzę. Ktokolwiek skaleczy bliźniego, będzie ukarany w taki sposób, w jaki zawinił. Złamanie za złamanie, oko za oko, ząb za ząb. W jaki sposób ktoś okaleczył bliźniego, w taki sposób będzie okaleczony. Kto zabije zwierzę, będzie obowiązany do zwrotu. Kto zabije człowieka, będzie ukarany śmiercią. Jednakowo będziecie sądzić i przybyszów, i tubylców, bo Ja jestem Pan, Bóg wasz!» Potem Mojżesz kazał Izraelitom wyprowadzić bluźniercę poza obóz i ukamienować. Synowie Izraela uczynili to, co Pan nakazał Mojżeszowi.

Ewangelia wg św. Mateusza
(Nowotestamentowe podejście)

Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie.

[...]

Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie

#wiara #chrzescijanstwo #pytanie
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thewatchmaker: Tej ale to nie jest wiedza tajemna ze kosciol stwierdza, iz wazniejszy jest nowy testament, a stary to tylko takie bajki (w tematach niewygodnych - bo w wygodnych to jest ok)

Kosciol to himalaje hipokryzji wiec nawet nie ma co drazyc tematu.
  • Odpowiedz
tajemna ze kosciol stwierdza, iz wazniejszy jest nowy testament

@gorzki99: Żeby nie było - lubię taplać się w krytyce kościoła, chociaż nic mi z tego nie przychodzi. Tym niemniej, lubię żeby ta krytyka była w miarę rzeczowa. Gdzie kościół twierdzi, że nowy testament jest ważniejszy, a stary to bajki? Rozumiem konwencję skrótu myślowego, ale i tak chciałbym poznać źródło dającej się takim skrótem opisać rzekomej "wiedzy".
  • Odpowiedz
@thewatchmaker: Z boku może wyglądać że to sprzeczność, ale Bóg się objawiał ludzkości stopniowo, na wielu różnych płaszczyznach. W tym przypadku przed ST było jeszcze gorsze prawo, zemsty klanowej albo czegoś takiego co pewnie Ci się obiło o uszy "Vendetty" Ktoś Ci zrobił jakąś krzywdę, wybił ząb to mogłeś się zemścić i zabić jego rodzinę, to nakręcało spiralę przemocy i wojny klanowe. Dlatego to co zrobił Bóg na tamten czas
  • Odpowiedz
@gorzki99: nie chodzi o KK, tylko o Biblię, o Boga
@thewatchmaker Chodzi o stopniowe ukazanie prawdy. Prawo miało pokazać Izraelitom sprawiedliwość, grzech i jego konsekwencje (karą za grzech jest śmierć!). Prawo oko za oko miało powstrzymać zemstę i chronić porządek. Było miarą sprawiedliwości, nie zachętą do odwetu. Dziecko najpierw musi się nauczyć, że zło przynosi ból, a dobro pokój. Tak samo było z ludzkością. Prawo jasno określało co jest dobre
  • Odpowiedz
@PageUp:
@n_____S:
@thewatchmaker:

Pomijajac to co zostalo napisane - trzeba zachowac sie tak jak przy analizie jakichkolwiek tekstow napisanych dawno temu, jeszcze w zupelnie innej kulturze. Obadac kontekst, w jakiej sytuacji sie pojawiaja, jak piszacy postrzegali swiat, jak wtedy wygladal "styl pisarski", nawet znaczenie slow, bo to sie zmienia z czasem i kultura.
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut:
"Jezus mówił o „największych przykazaniach” w odniesieniu do starotestamentowych praw, streszczając je w miłości do Boga i bliźniego. Jego nauki przesuwają akcent z literalnego wypełniania przepisów na głęboką, wewnętrzną przemianę serca. W ten sposób Jezus rzuca nowe światło na tradycyjne prawa, podkreślając, że są one środkiem do osiągnięcia większego celu duchowego i moralnego. Taki redefiniowany przez Jezusa stosunek do Prawa zachęca do życia zgodnego z duchem Bożym, co jest
  • Odpowiedz
@PageUp: za Mojżesza taki zabójca już mógł mieszkać bezpiecznie u arcykapłana, a jakby wyszedł mściciel mógł go zabić. Więc to nie było już tak odległe od więzień
  • Odpowiedz
@asdfashaass: To dotyczyło tylko osób które nieumyślnie zabiły, nie mieszkały u kapłana tylko w jednym z kilku miast ucieczki do tego przeznaczonych. Za mordowanie z premedytacją był zawsze sąd i karanie śmiercią.
  • Odpowiedz
Skąd one się biorą skoro Bóg zawsze mówi prawdę

@thewatchmaker: Po pierwsze primo, to nikt nie mówi, że autor biblii = bóg. W sensie, że to są dwie odrębne kwestie: nawet jeśliby istniał bóg, i zawsze mówił prawdę, to co do tego ma, że ktoś w biblii napisał inaczej? Przecież autorzy biblii mogli (i korzystali z tej możliwości) zmyślać, kłamać, przeinaczać itp. w zależności co, dla kogo i w jakim
  • Odpowiedz
Ale wopisie.pl to chyba nie jest oficjalna wykładnia nauki KK.

@swiadomy_anakolut: Oficjalna wykladnia jest taka ze nowy testament jest priorytetem. Nie uczyli cie tego na religii? Na tym opiera sie wiara katolicka. Ze jezus sie urodzil, umarl za nasze grzechy i zmartwychwstal. Zmartwychwstanie jezusa to podwaliny tej wiary. Swoja droga wielkanoc w hierarchii jest wazniejsza od bozego narodzenia co jest (kolejna) niespojnoscia logiczna. Jakby nie boze narodzenie to niebyloby zmartwychwstania :DDD

Stary
gorzki99 - > Ale wopisie.pl to chyba nie jest oficjalna wykładnia nauki KK.

@swiadom...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@gorzki99: Nowy Testament jest ukryty w Starym, a Stary ujawniony w Nowym / św. Augustyn. Jak wypuszczą jakiś nowy sezon serialu to zaczynasz od ostatniego odcinka? Albo pomijasz poprzednie sezony?
  • Odpowiedz
Oficjalna wykladnia jest taka ze nowy testament jest priorytetem

@gorzki99: No to pokaż tę oficjalną wykładnię. Zapewne masz pod ręką jakiś dokument kościelny, skoro wypowiadasz się tak jednoznacznie o oficjalnym nauczaniu kościoła (trochę burzy ten obraz wklejanie losowych śmieci z AI google).

Ja zajrzałem do KKK, a tam stoi:
(105) "Święta Matka Kościół uważa, na podstawie wiary apostolskiej, księgi tak Starego, jak Nowego Testamentu w całości, ze wszystkimi ich częściami za święte i
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: (Ten powyższy artykuł 105 w pewnym sensie przeczy mojemu wcześniejszemu twierdzeniu o boskim autorze. Aczkolwiek jest to jak najbardziej skróty myślowy - katolicy uznają ludzkie autorstwo ksiąg w sensie dosłownym, za boskim natchnieniem w sensie metafizycznym.)
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: Czekaj. Ja nigdzie nie napisalem ze kosciol NIE UZNAJE ST.

Co do 123 to kosciol nigdy nie powie ze ST "nie dziala" w calosci. W ten sposob by musial odrzucic chociazby 10 przykazan :D i przyznac ze "przykazanie milosci boga i blizniego" wystarczy. A nie wystarczy bo prosciej jest dzieciaki w podstawowce nauczyc 10 przykazan niz wytlumaczyc co oznacza owo przykazanie. No i nie pozwoli sobie na odrzucenie wywalenia adasia
  • Odpowiedz
Zauwaz co odpowiedzial ksiadz. NIE WOLNO czytac inaczej. Czyli trzeba czytac z perspektywy NT. Czyli NT jest nadrzedny wzgledem ST.

Dopiero jezus ukazuje przwdziwegfo boga (jakze innego od tego ze ST)

@gorzki99: Po prostu nie do końca zrozumiałeś, co ksiądz powiedział. Chrystus jest kluczem do ST Łk 24,27 Jezus wykładał co we wszystkich pismach odnosiło się do niego. Idąc dalej, NT jest pełnią objawienia, nie odrzuca ST ale go wypełnia
  • Odpowiedz
@thewatchmaker te przytoczone fragmenty to nie żadne przeciwieństwa czy paradoksy. W Ewangelii wg. Św. Mateusza Jezus wręcz narzuca dodatkowe warunki na stare prawo, zmusza w ten sposób człowieka żeby wzniósł się ponad to co było ustanowione do tej pory i wymaga, żeby człowiek dał z siebie więcej ku chwale Bożego imienia.
  • Odpowiedz