Wpis z mikrobloga

@nameisnull: Bo Android był projektowany pod bezpieczeństwo (czy iOS).

Co ma Android?
- Sandboksing wszystkich aplikacji
- Verified Boot
-
  • Odpowiedz
@fervi: dzisiaj dostałem powiadomienie z mBank ze zmieniają limity w kwotach transakcji i aplikacja ma odgórne ograniczenia do 50k. W wersji przeglądarkowej takich ograniczeń nie ma. Nawet w Google Play jest sporo aplikacji, które mogą być niebezpieczne bo użytkownik da za wysokie uprawnienia. To czy Ubuntu z snapowym Firefoxem i bez dodatkowych aplikacji będzie mniej bezpieczny niż Android? Moim zdaniem będzie taki sam poziom bezpieczeństwa w konfiguracji system + sandbox
  • Odpowiedz
@nameisnull: Ogólnie trzeba się zastanowić jakie bezpieczeństwo Ciebie interesuje realnie.
Weźmy Linuksa z X11. Przez lata można było zrobić keyloggera w bashu (czy innym języku), bo tak słabe były zabezpieczenia. Dopiero Wayland coś pomodził. - chociaż użytkownicy narzekają na to

Ogólnie Android będzie o wiele częściej atakowany, ale też ma o wiele więcej zabezpieczeń. Na przykład czy można podmienić plik w systemie, by się użytkownik nie skapnął? Z LiveCD się
  • Odpowiedz
@fervi: robiłem dla jednego klienta taki terminal płatniczy i właśnie oparłem go o to co napisałem bo doszły do niego obroty na kontach krypto + różne key i fizyczne portfele. Wszystkie potrzebne aplikacje i klucze mu skonfigurowałem ale do głowy mi nie przyszło zrobić terminal z Androidem. Zastanawiam się czy nie polecić przejście na Android dla tego klienta.
  • Odpowiedz
@fervi: a z RDP to teraz mam problem przez Wayland Bo na X11 mogłem sobie użyć jakiś X2GO. Jest bezpieczeństwo ale doradz jak ustawić sobie dostęp do serwera aby nie działać na $DISPLAY 0 tylko na jakimś jakimś innym auth jak to miało miejsce w X11. Bezpieczeństwo zwiększone ale kosztem funkcjonalnym dlatego serwery niektóre nam dalej na X i nie wyobrażam sobie opcji zastąpienia X11 Waylandem dopóki nie ogarnie się
  • Odpowiedz
@nameisnull: Z RDP to taki żart, bo kiedyś w USA masowo stawiali RDP na terminalach płatniczych i kradli karty klientom :D

Pytanie czy potrzebujesz interfejsu graficznego, czy konsolowy do zarządzania Ci nie wystarczy - wtedy SSH i jazda.
  • Odpowiedz
@fervi: mam w biurze Ryzen 5900x a w podróży starszego Dell i7 10gen i na ten moment jak mam coś do poprogramowania to używam x2go z strumieniuje sobie lxde i mam ciszę na laptopie i wydajności 5900x. Bawiłem się jeszcze w strumieniowanie gier bo w firmie mam 1gbit w symetryku ale nie mogę ustawić aby stream był bez aktywnego DISPLAY 0. Oczywiście pykam sobie czasem w jakieś gierki ze steam
  • Odpowiedz
@nameisnull: Ja odkryłem oświecenie i zamiast komputerów z Intel tysiąc ultra HD biorę i staram się jak najbardziej eko i optymalizować wszystko :D

Co do komplikacji - tutaj wiele nie pomogę. Sam Wayland lubi się z VNC, ale to do gier chyba średnio się nadaje.
  • Odpowiedz
ja wprost przeciwnie, za tydzień odbieram https://hppartner.pl/p/20040/Laptop-HP-ZBook-Ultra-14-G1A-14-WQXGA-Ryzen-AI-Max-PRO-395-128GB-2TB-AMD-BK-FPR-W11P?utm_medium i chce wszystko robić na lapku:)

@nameisnull: Ja też chcę robić na lapku, ale na takim energooszczędnym, bez wentylatorów itd :D Mobilność. Ten laptop fajny, ale tylko do odpalania AI lokalnie. Poza tym nie wiem czy bym chciał.

Serwery mają jakieś http GUI a co nie jest w GUI to SSH :)

@nameisnull: No to po co Ci RDP czy inny
  • Odpowiedz
@fervi: czasy się zmieniają i potrzeby też. Starzeje się i szukając wygody przy ograniczonej wydajności na sprzecie to się kombinuje. Sami napisałeś o optymalizacjach więc z tym mi się skojarzyło. Laptop Dell 5310 2in1 + powerbank 28600 do samolotu to w cenie zakupu 1500 netto mam wydajność 5900x + NVIDIA 3060 (12GB używam dużo Whisper of openai i mam dużo dokumentów konwertowanych do JSON używając LLM) wszystko połączone VPN i
  • Odpowiedz
@nameisnull: Ja preferuję Debiana, ale coraz częściej myślę o Androidzie.

Wygoda ma wysoką cenę. Niestety im mocniejszy sprzęt, tym oczywiście droższy, ale również bardziej awaryjny. Jeśli mówimy o laptopach to masz też inne wady typu głośne chłodzenie albo throttling. To niestety boli. Sam mam super gamingowego laptopa, który wyszedł gdzieś w 2020 roku. I od strony mocy to jest to overkill, którą ciężko wykorzystać - jak zaczniesz za dużo pracować
  • Odpowiedz
@fervi: mocno śledzę rozwój obsługi tego CPU i wydaje mi się, że przy odpowiednich konfiguracjach zapewnie sobie w końcu to do czego ciągle dążyłem czyli cisza, niski pobór energii, możliwość grania nawet przy zdlawionych parametrach, mobilność i lokalna praca z llm zwiększy mi komfort pracy i nie tylko. Mam taki swój prywatny projekt z którym wiąże duże nadzieje mając taki sprzęt w dyspozycji.

Stary link ale myślę że Cię zainteresuje
  • Odpowiedz
@nameisnull: Nie wiem, dla mnie ten procesor w sumie poza AI (a dokładniej integrą z 96GB vRAM) to "śmieć". W sensie oczywiście jest bardzo dobry, tylko niepotrzebny.

A jeśli chcesz odpalać najlepsze modele, to musisz i tak w chmurze to robić.

Liczę, że AMD ogarnie i 512GB vRAM, ale do tego czasu, zbędna zabawka. A potem pewnie też, bo najlepszy model to DeepSeek, ale ustępuje takim gigantom jak Google
  • Odpowiedz
@fervi: 512 vRAM to + 4-5 lat idąc nawet prawem Murphiego. Do tego czasu sporo jeszcze się wydarzy. Dla mnie istniejące modele są wystarczające a limity i ceny u płatnych dostawców zbyt mocno ograniczają przy badaniach gdzie powtarzalność jest kluczowa. Model nie musi być duży tylko stawiam wiele wyspecjalizowanych modeli, które można używać jednocześnie lub przełączać na większe w razie potrzeby.

Rozwiniesz swoją myśl "nie potrzebny"? Jak dla mnie to
  • Odpowiedz
Rozwiniesz swoją myśl "nie potrzebny"? Jak dla mnie to przełom i konkurencja będzie musiała się z nią zmierzyć a to tylko dla konsumentów jest korzystne. Intel pokazał ile lat można odgrzewać 2 core CPU w laptopach jak nie ma konkurencji.

@nameisnull: Ok. Procesor ogólnie zacny, ale pytanie brzmi - czy jest sens posiadania tego rodzaju procesora. Jedyne co możesz powiedzieć to do AI, ale przecież większość osób nie stawia modeli lokalnie,
  • Odpowiedz
@Pawci0o: jak @fervi pisze albo android albo ios. Linux nie jest do końca bezpieczny tym bardziej jeśli używasz x.orgów bo wtedy każda aplikacja gui ma dostęp do całego ekranu. Wayland to naprawił ale i tak linux nie ma porządnego sandboxingu. Więc dlaczego uważa się że linuks jest bezpieczniejszy? Bo jest bardziej niszowy i po prostu jest rzadziej targetowany ale to wcale nie jest aż tak bezpieczny system jak akolici
  • Odpowiedz